Avertismentul unui economist: De Paște, cele mai mari preţuri la alimente din ultimii 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economistul Adrian Negrescu avertizează că, de Paște, românii vor avea cele mai mari preţuri la alimente din ultimii 20 de ani „raportat la puterea de cumpărare”. 

Prețurile la alimente vor crește FOTO: Shuterstock
Prețurile la alimente vor crește FOTO: Shuterstock

Datele Institutului Naţional de Statistică privind creşterea ratei inflaţiei confirmă că inflaţia din România rămâne la un nivel dublu faţă de media UE, astfel că puterea de cumpărare a românilor scade mai mult decât a celorlalţi europeni. 

În condiţiile în care veniturile oamenilor, salariile, pensiile, valorează tot mai puţin ca urmare a creşterilor de preţuri, economia românească încetineşte tot mai mult, iar riscul de recesiune devine tot mai evident, consideră economistul Adrian Negrescu.

Potrivit analistului, nu este exclus ca prognozele „super optimiste” ale BNR legate de o inflaţie de 3,8% să fie „spulberate de tăvălugul scumpirilor generate de creşterea preţurilor la energie şi carburanţi, de la 1 iulie”.

„Cum oamenii şi-au redus drastic cumpărăturile, tot mai multe firme încep să aibă probleme cu vânzările, iar efectele se văd în accentuarea blocajului financiar şi îngheţarea investiţiilor şi a salariilor. După un an 2024 în care am avut cel mai scăzut ritm de creştere economică din ultimii 20 de ani, exceptând anul pandemiei, toate datele macroeconomice creează premizele unei adevărate stagnări economice în 2025, chiar cu pericolul unei recesiuni tehnice. Acest lucru ar putea deveni realitate dacă consumul, principalul motor al economiei, va continua să îşi reducă turaţia”, a explicat Negrescu, pentru News.ro.

Potrivit acestuia, creşterea inflaţiei este „efectul direct” al majorării taxelor de la 1 ianuarie, al eliminării facilităţilor fiscale şi al creşterii salariului minim pe economie.

„Costurile mari cu energia, gazele, carburanţii au generat, bineînţeles, costuri mai mari în cascadă, iar efectele le simţim cu toţii. Chiar dacă politicienii se laudă că au reuşit să reducă inflaţia la 5%, realitatea este cu totul alta. Preţurile nu scad în România, ci doar îşi temperează creşterea. Altfel spus, de la o lună la alta, preţurile sunt mai mari atât la alimente, produse nealimentare, dar mai ales la servicii, iar efectele le vedem în buzunarele noastre, în valoarea tot mai mică a banilor pe care îi câştigăm”, susține economistul, pentru publicația citată. 

Prețurile la alimente vor crește

În opinia lui Adrian Negrescu, inflaţia de 5% din februarie reprezintă doar „o fotografie de moment” pentru că, privind în perspectivă, dincolo de perioada „patimilor financiare” de Paşte, când românii vor avea „cele mai mari preţuri la alimente din ultimii 20 de ani raportat la puterea de cumpărare”, ne aşteaptă „o creştere generalizată a preţurilor din vară, urmare a liberalizării pieţei de energie”.

Mai mult chiar, afirmă acesta, războiul tarifelor declanşat de Donald Trump „ar putea contribui şi el la conturarea unui nou val de inflaţie la nivel mondial care, cu siguranţă”, va afecta şi România.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite