Autostrada Transilvania: A fost semnat contractul pentru încă 19 kilometri. Lucrările vor fi gata în 2023

0
0
a3 autostrada transilvania bors

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat miercuri că a fost semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia drumului care va face legătura dintre Centura Oradea (Calea Sântandrei) şi Autostrada A3 Transilvania, la Borş.

„Am luat parte azi la semnarea contractului pentru proiectarea şi execuţia drumului care va face legătura dintre Centura Oradea (Calea Sântandrei) şi Autostrada A3 Transilvania, la Borş.

Drumul de 19 km va fi construit la profil de drum expres pe 13 km, iar, pe 6 km, la profil de drum naţional cu 4 benzi. Va cuprinde 3 noduri rutiere, respectiv 12 poduri, pasaje şi viaducte.

Contractul valorează 545 de milioane de lei, prin finanţare europeană, iar ca termene avem 6 luni pentru proiectare şi 24 de luni pentru execuţie. Am discutat cu antreprenorul austriac şi am obţinut promisiunea acestuia că lucrările vor fi gata chiar mai repede de termenul contractual, în 2023.

Legăturile centrelor urbane la reţeaua de autostrăzi sunt o prioritate pentru echipa noastră”, a informat ministrul.

Marţi, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, anunţase că a fost lansată licitaţia pentru finalizarea lucrărilor pe problematicul lot 3 Cheţani - Câmpia Turzii

„Contractul a fost licitat şi atribuit în 2015. Lucrările au început în 2016 şi ar fi trebuit să se încheie într-un an. În 2021 ajunseseră la doar 40%, după ce constructorul a intrat în insolvenţă.

După un „progres” de numai 1% în 5 luni, Compania de drumuri a ajuns la soluţia pe care a încercat să o evite până acum, dar care devenea singura opţiune fezabilă pentru avansarea lucrărilor - a reziliat contractul, cu intenţia de a relicita urgent proiectul.

În primăvară, instanţa a dispus suspendarea rezilierii până la judecarea pe fond. Luna aceasta, situaţia s-a deblocat, odată cu admiterea cererii creditorilor de declarare a falimentului antreprenorului care şi-a pierdut capacitatea de folosinţă. Astfel, Compania de drumuri a putut să notifice încetarea de drept a contractului şi să organizeze cât mai rapid noua licitaţie.

Punct şi de la capăt. Este timpul să construim inteligent şi pe baze solide. Asta am promis şi asta se va întâmpla”, a scris ministrul.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite