Țara în care preţurile locuinţelor au crescut mai rapid decât în UE. Cu cât se vând apartamentele noi

0
Publicat:

Preţurile locuinţelor din Cehia au crescut mai rapid (54%) decât în Uniunea Europeană (24%) în ultimii trei ani, relatează Reuters.

Locuințele din Cehia s-au scumpit cu peste 50%, Foto: Arhivă Adevărul
Locuințele din Cehia s-au scumpit cu peste 50%, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, la mijlocul anul trecut, preţul apartamentelor mai vechi a atins un nivel de vârf, iar creşterea a continuat până la finalul anului. În cazul locuinţelor nou construite, preţurile au urcat cu 11% în trimestrul patru din 2022, în Praga ajungând la 151.643 coroane cehe (6.812,97 dolari sau 6.397,14 euro) pe metrul pătrat.

Totodată, tranzacţiile imobiliare în Cehia au scăzut în 2022 cu 50%, ajungând la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, deoarece inflaţia ridicată, majorarea dobânzilor şi războiul din Ucraina i-au speriat pe cumpărători, arată datele Asociaţiei bancare cehe şi a Dataligence, transmite Agerpres.

Şeful Dataligence, Milan Rocek, a explicat că cererea a atins nivelul de vârf la finalul lui 2021, când pe piaţă era un deficit de apartamente, dar începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a dus la o modificare semnificativă a acesteia.

Preţurile mai ridicate la energie, inflaţia ridicată, toate au modificat percepţia clienţilor. Aceste evoluţii au fost multiplicate de creşterea dobânzilor la creditele ipotecare. Piaţa imobiliară practic a îngheţat din acest motiv în semestrul doi din 2022", a explicat Rocek.

În 2022, numărul noilor credite ipotecare a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele două decenii, iar tranzacţiile, la cel mai redus nivel din ultimul deceniu.

Pe ansamblul anului trecut, numărul noilor credite ipotecare, excluzând refinanţările, a scăzut cu 57%, în condiţiile în care dobânda de referinţă a atins 7% anul trecut, de la 0,25% în 2021.

Conform CBA, numai în decembrie s-a înregistrat un declin de 82% al numărului noilor credite ipotecare. Cu toate acestea, preţurile au continuat să crească, din cauza deficitului de locuinţe.

Situația în România

Potrivit ultimelor date publicate de Imobiliare.ro, cu o valoare de 2.410 euro pe metru pătrat, Cluj-Napoca ocupă în continuare primul loc în clasamentul orașelor cu cele mai scumpe apartamente. Prețurile din acest centru regional au înregistrat un avans de 17,2% în ultimul an și un avans de 33,2% în ultimii doi ani.

Pe locul al doilea în top se situează București, cu un preț mediu de 1.680 de euro pe metru pătrat util și un regres ușor, de 1,4% în ultimele trei luni din 2022, respectiv un avans de 2,4% în ultimele 12 luni și o creștere de 14,4% în ultimii doi ani.

După un avans de 0,2% în T4 2022 și de 10,1% în ultimul an, Brașov a ajuns la o medie de 1.570 de euro pe metru pătrat util. Pe următoarele locuri în clasamentul național al ritmului de evoluție a prețurilor din T4 2022 se află Constanța (1.450 €/mp) și Craiova (1.440 €/mp).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite