Atac cibernetic la Rompetrol. Rafinăria Petromidia nu a fost afectată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rompetrol rafinare

Un atac cibernetic are loc în aceste momente asupra servelor Rompetrol, potrivit unor declaraţii date de specialişti în securitate cibernetică.

UPDATE ora 11,20:

Ulterior publicării acestui articol, reprezentanţii Rompetrol au precizat următoarele:

„În cursul acestei nopţi, Rompetrol s-a confruntat cu un atac cibernetic complex. Suntem în permanentă legătură cu Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi împreună depunem toate eforturile pentru rezolvarea situaţiei.

Pentru protejarea datelor, compania a sistat temporar funcţionarea site-urilor şi a serviciului Fill&Go, atât pentru flote, cât şi pentru persoanele fizice. Activitatea benzinăriilor Rompetrol se desfăşoară normal, clienţii având la dispoziţie opţiunea plăţii în numerar sau prin card bancar.

Menţionăm că activitatea operaţională a rafinăriei Petromidia nu este afectată.

Ne cerem scuze pentru inconvenienţe”.

Războiul cibernetic a început în Ucraina de câteva săptămâni, expertul în securitate cibernetică Tiberiu Anghel declarând recent că atacurile cibernetice pot face inclusiv ca instituţiile de apărare ale unei ţări să piardă controlul asupra unor unelte informatice, dar pot şi să destabiliza profund societatea şi viaţa populaţiei.

Chiar înainte de declararea oficială a războiului Rusia - Ucraina două mari bănci de stat şi site-ul Ministerului Apărării au fost vizate de un atac cibernetic.

Potrivit unei informaţii publicate iniţial de agenţia rusă de ştiri TASS şi preluate de Reuters era vorba despre băncile Privatbank şi Oşadbank, care între timp a confirmat că e vizată de un atac cibernetic.

Centrul ucrainean pentru comunicare strategică şi securitatea informaţiei, care face parte din Ministerul Culturii, nu a precizat cine este responsabil pentru atac, dar comunicatul dat publicităţii pare să indice o culpă a Rusiei.

"Nu este exclus ca agresorul să fi folosit tactici şi mici trucuri murdare din cauza faptului că planurile sale agresive nu funcţionează la scară mare", a precizat centrul în comunicat.

Kievul a acuzat Moscova de atacuri similare şi în trecut, după ce Rusia a început să comaseze peste 100.000 de militari în apropierea frontierei sale.

Un mesaj de pe pagina web a Ministerului Apărării din Ucraina anunţă că se efectuează lucrări de întreţinere. Ministerul a postat pe Twitter că site-ul său pare să fie vizat de un atac cibernetic şi că se depun eforturi pentru a restabili accesul.

Oşadbank a confirmat că este vizată de un atac cibernetic, care a dus la încetinirea unora dintre sistemele sale. Centrul de comunicaţii strategice a informat că şi Privatbank are probleme cu plăţile şi cu o aplicaţie bancară. Privatbank nu a comentat până acum informaţia.

Reuters relata atunci, citând surse occidentale din domeniul securităţii, că o incursiune rusă în Ucraina ar putea fi precedată de un război informaţional şi de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice a Ucrainei, precum reţelele de electricitate şi gaz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite