Comisia Europeană amendează Apple cu două miliarde de dolari pentru concurență neloială

0
Publicat:

Comisia Europeană a amendat cu 1,8 miliarde euro (două miliarde dolari) gigantul american Apple pentru practici competitive neloiale ce implică serviciul său de streaming muzical, Apple Music, în urma plângerii depuse de Spotify.

foto logo Apple
Apple, amendat cu 2 miliarde de dolari pentru concurență neloială

Utilizatorii dispozitivelor Apple din Uniunea Europeană "nu pot alege liber unde, cum şi la ce preţuri să achiziţioneze abonamente de streaming muzical", a afirmat luni comisarul european pentru concurenţă, Margarethe Vestager, transmite DPA.

Amenda are legătură cu practicile Apple de a cere companiilor plata unei taxe de 30% pentru vânzările făcute prin aplicaţiile pe sistemul de operare iOS al Apple pentru iPhone-uri şi iPad-uri.

Companiile care vor să evite taxa, şi în schimb oferă preţuri mai scăzute, trebuie să gestioneze vânzările în afara aplicaţiei.

Dar Apple le interzice, de asemenea, să folosească aplicaţia iOS pentru a informa utilizatorii în legătură cu preţurile sau pentru a furniza un link către o pagină unde să-şi facă abonament, a precizat Comisia Europeană.

De exemplu, Spotify vinde abonamente prin site-ul său, dar nu prin aplicaţia Spotify pentru dispozitive care au sistemul de operare iOS al Apple.

Utilizatorii pot face abonament doar pentru propriul serviciu Apple de streaming muzical, Apple Music, prin aplicaţia "Music" care vine cu iOS.

"Comisia Europeană a descoperit că Apple a aplicat restricţii dezvoltatorilor de aplicaţii, împiedicându-i să-şi informeze utilizatorii iOS de servicii de muzică alternative şi mai ieftine în afara aplicaţiei, ceea ce este ilegal conform reglementărilor antitrust ale UE", se arată în într-un comunicat al Executivului comunitar.

"De acum înainte, Apple va trebui să permită furnizorilor de servicii de streaming muzical să comunice liber cu proprii lor utilizatori, inclusiv în cadrul aplicaţiilor iOS", a declarat Vestager. 

În ciuda amplorii sancțiunii, criticii subliniază că și amenzile de peste sute de milioane de euro nu se compară cu cât câștigă Apple. În ultimele trei luni ale anului 2023, Apple a raportat profituri de 33,92 miliarde de dolari.

Bruxelles a aplicat deja sancțiuni de aproximativ opt miliarde de euro companiei Google în ultimii ani, deși firma americană contestă amenzile în instanțele UE.

Însă UE se așteaptă ca amenda să determine Apple să nu mai limiteze accesul la serviciile de streaming concurente - cu atât mai mult cu cât va fi obligată să facă acest lucru și în temeiul unei noi legi cunoscute sub numele de Legea privind piețele digitale, pe care trebuie să o respecte până la 7 martie.

Alphabet, proprietarul Google, Amazon, ByteDance, compania mamă a TikTok, Meta și Microsoft trebuie, de asemenea, să se conformeze. DMA conferă comisiei puterea de a amenda companiile cu până la 10% din veniturile globale pentru orice încălcare sau cu 20% pentru recidiviști.

Apple respinge afirmațiile Spotify și atrage atenția asupra dominației pe piață a gigantului de streaming în domeniul muzicii online.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite