Anumite probleme de natură economică ne-ar putea determina, pe viitor, să înlocuim carnea cu preparatele din insecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Thailanda, viermii de mătase sunt o delicatesă. În Marea Britanie, în schimb, până şi langustele îi înspăimântă pe consumatori. Europenii, în general, nu se văd mâncând prea curând gândaci, orice ar spune susţinătorii celor mai ciudate preparate culinare. Şi dacă, totuşi, anumite norme aplicate mâncării sunt mult prea rigide iar insectele vor deveni hrană esenţială pentru toată lumea, în viitor?

Simpla idee de a mânca viermi şi gândaci ne dezgustă. Însă carne se scumpeşte pe zi ce trece. Bineînţeles că nu dorim să ajungem să consumăm gândaci, dar ne vom mai permite multă vreme să nu o facem?

Pare greu de crezut că am fi în stare să privim măcar o farfurie de lăcuste la masa de prânz şi să ni se facă poftă, însă proteinele pe care le conţin insectele ar putea să ajungă, în timp, parte a dietei noastre de fiecare zi, scrie The Guardian.

Motivele ar fi, în primul rând, de natură economică, aceleaşi care au condus la scandalul cărnii de cal. Carnea se scumpeşte pe zi ce trece, în special cea de vită, lucru ce nu se va schimba favorabil, odată cu trecerea timpului.

Trebuie să avem în vedere, printre altele, importanţa, valoare şi preţul cerealelor, la nivel global, acestea fiind principala hrană a animalelor crescute pentru carne.

Totodată, terenurile pentru păşunat sunt tot mai sărace, tensiunile care vizează consumul de apă se vor intensifica şi ele, până la jumătatea secolului, ceea ce va fi o problemă gravă, nu doar pentru oameni, cât şi pentru animale.

Experţii sunt de părere că, pentru a putea face faţă impactului pe care aceste schimbări îl vor avea asupra mediului înconjurător va trebui să reducem la jumătate consumul de carne.

Pentru că nevoia de proteină animală va trebui să fie, totuşi, satisfăcută, insectele par să fie acea soluţie salvatoare de care vom avea nevoie. Ar putea să fie concepute produse alimentare care să aibă la bază proteinele din insecte, iar acestea vor substitui formele convenţionale de carne procesată, precum carnaţii, carnea tocată, preparatele ca lasagna etc.

Pentru ca noile alimente să fie bine primite de către public, va fi necesară punerea în aplicare a unor strategii puternice de marketing, iar denumirea ingredientelor existente în respectivele produse va fi foarte vagă, astfel încât consumatorii să fie atraşi şi să accepte, treptat, fiecare schimbare din meniul lor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite