ANPC: orice reducere aplicată de bănci celor cu credite în franci elveţieni trebuie să fie de minim 20% pentru a putea fi un ajutor real, iar oamenii să poată plăti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
curs-franci-elvetieni-protest-bucuresti FOTO Dorin Constanda

Orice reducere de rată pe care băncile doresc să o ofere celor cu credite în franci elveţieni trebuie să fie de minim 20-25% pentru a fi un ajutor real, astfel încât oamenii să poată plăti ratele, a declarat Marius Alexandru Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

„Eu cred că cel care şi-a luat casa în franci este de bună credinţă şi vrea să plătească, pentru că nu cred că vrea să părăsească acea casă (pentru care a achitat atâta timp rate – n.r.)“, a afirmat Dunca, la o conferinţă prilejuită de Ziua Mondială a Consumatorului de Servicii Financiare.

El a precizat că, în urma sesizărilor şi reclamaţiilor clienţilor, au fost cazuri punctuale în care s-a ajuns la soluţii cu banca, dând ca exemplu o reducere a ratei de la 638 lei la 300 lei, prin conversia creditului din franci elveţieni în lei, cu aplicare de reducere pe sold şi scăderea dobânzii.

Specialiştii ANPC vor participa ca observatori la negocierile colective pe care clienţii cu credite în franci elveţieni vor să le demareze cu băncile în grupuri de peste 50 de persoane.

„Vom participa cu specialiştii noştri, vom fi acolo ca observatori să vedem ce propuneri le fac băncile clienţilor la negocieri. Dar trebuie să ţinem cont că totuşi contractele de credit diferă de la caz la caz“, a afirmat luni Marius Dunca, preşedintele ANPC.

Clienţii au ca obiectiv conversia în lei a creditelor în franci elveţieni cu o reducere semnificativă a ratei faţă de cursul zilei, fără a se prelungi perioada de creditare.

El a menţionat că singura soluţie în prezent pentru rezolvarea problemelor clienţilor cu credite în franci o reprezintă o mediere între clienţi şi bănci, întrucât orice lege care s-ar adopta nu poate fi aplicată retroactiv.

Peste 75.000 de persoane fizice figurează cu credite în franci elveţieni în bilanţurile băncilor locale, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. În realitate, numărul împrumutaţilor în franci este mult mai mare, având în vedere că băncile au externalizat sau au vândut foarte multe astfel de contracte.

Anterior, francul elveţian s-a apreciat puternic cu peste 20%, după ce, la mijlocul lunii ianuarie, Banca Centrală a Elveţiei a renunţat la plafonul de 1,2 franci pe euro. La acel moment, băncile au oferit, în marea majoritate, clienţilor soluţii temporare, de reducere pe trei luni a dobânzii. Acum, francul elveţian se tranzacţionează la 4,19 lei la cursul oficial al BNR, dar faţă de nivelurile din 2007-2008 acesta practic şi-a dublat valoarea, astfel că s-au dublat şi ratele.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite