Angajatorii de muncitori străini, drastic verificați de IGI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România a denunțat fenomenul traficului de persoane străine de la granițele României, IGI replicând că a intensificat deja controalele.

Muncitori străini îânghesuitți într-un camion
Poliția de Frontieră a depistat 6.357 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera

Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România a reclamat numărul mare de muncitori străini aduși în România de pseudo-agenții de recrutare a forței de muncă, care după ce ajung la noi în țară nu fac altceva decât să găsească o cale pentru a ajunge în Occident.

Fenomenul este denunțat deopotrivă de angajatorii români și de agențiile de recrutare a forței de muncă străine în România, care au atras atenția asupra pericolului reprezentat de acest context pentru stabilitatea pieței muncii, dar și pentru protejarea drepturilor pe care astfel acești muncitori străini le pierd odată ajunși victime ale traficului de persoane.

Conform ultimelor informații furnizate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), doar în ultimul an au fost depistați 4.966 cetăţeni străini în timp ce intrau în ţară prin trecere frauduloasă a frontierei în scop de migraţie ilegală. Totodată, pe sensul de ieşire din România au fost depistaţi 6.357 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine, cei mai mulţi fiind depistaţi la graniţa cu Ungaria. În ce privește naționalitatea, aceștia provin din Afganistan, Siria, Bangladesh, Irak, Turcia, Pakistan, India, Maroc, Algeria, Tunisia.

La solicitarea „Adevărul” Inspectoratul General pentru Imigrări a informat că încă din 2022 a intensificat controalele asupra angajatorilor, pentru a vedea dacă aceștia îndeplinesc și în realitate activitățile pentru care solicită încadrarea în muncă a străinului.

În scopul verificării îndeplinirii de către angajatori a acestei condiții legale, formațiunile teritoriale pentru imigrări efectuează verificări la sediile/punctele de lucru ale solicitanților sau solicită documente suplimentare, după caz. În cursul anului 2022, structurile Inspectoratului General pentru Imigrări au efectuat 22.203 acțiuni/controale/verificări, proprii sau în cooperare, (față de 5.542 în anul 2021) în scopul prevenirii şi combaterii muncii ilegale și șederii ilegale a străinilor la 14.054 societăți comerciale ( în 2021 au fost controlate 4.901 societăți comerciale). Au fost executate 2398 acțiuni din care 849 cu forțe proprii şi 1.549 în cooperare.

În cadrul acțiunilor/controalelor/verificărilor au fost depistați 421 străini muncind fără forme legale fața de 189 în 2021. În această perioadă, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 8.578.600 lei (sancțiuni aplicate străinilor depistaţi în valoare de 334.500 lei; sancțiuni aplicate angajatorilor în valoare de 8.244.100 lei), față de anul 2021 când au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.390.250 lei (sancțiuni aplicate străinilor depistaţi în valoare de 182.150 lei; sancțiuni aplicate angajatorilor în valoare de 4.208.100 lei)”, au declarat reprezentanții IGI pentru „Adevărul”.

Firmele de recrutare cer înăsprirea legislației

Anterior, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România ceruse înăsprirea legislației și intensificarea verificărilor înainte de acordarea avizelor de muncă.

,,Recomandarea noastră ar fi ca înaintea acordării avizelor de muncă pentru cetățeni care provin din aceste țări, Inspectoratul General pentru Imigrări să efectueze cercetări suplimentare ale companiilor care solicită angajarea lor și să se asigure că firmele desfășoară efectiv activitatea pentru care solicită avizele de muncă și că au un istoric, precum și o cifră de afaceri care să justifice angajarea cetățenilor străini, în special atunci când o singură companie solicită un număr mare de angajați. Prin Ministerul Afacerilor Externe, statul român poate înăspri condițiile de acordare a vizei de muncă în România și în acest fel vor veni aici doar cei care intenționează într-adevăr să rămână și să lucreze în țara noastră”, a declarat Corina Constantin, vicepreședinte al patronatului.

La solicitarea „Adevărul”, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că nu intră în atribuțiile instituției înăsprirea legislației.

Patronatul a demarat o campanie de informare cu ministerul Muncii din Sri Lanka

În vederea diminuării fenomenului de trecere ilegală a frontierei, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă a demarat deja o campanie de conștientizare în colaborare cu Ministerul Muncii din Sri Lanka, cu scopul de a informa corect muncitorii asupra drepturilor și obligațiilor migranților în România.

,,Colegul nostru, Romulus Badea, a avut deja două întrevederi la nivel ministerial acolo. Prin aceste campanii de conștientizare ne dorim să atragem atenția migranților economici asupra drepturilor și obligațiilor avute în Romania și implicit UE. În fapt, odată ajunși victime ale traficului de persoane, aceștia își pierd toate drepturile pe care le-au dobândit odată angajați în România. Dacă scopul venirii în România era acela al unei bunăstari materiale pentru ei și familiile lor, odată ce încearcă să treacă frontiera ilegal, aceștia nu se mai pot angaja și pot fi exploatați de angajatori de rea credință, nu mai au acces la un spațiu de cazare destinat lor, nu mai au acces la servicii medicale și nu mai pot călători în vacanță în țara de origine, așa cum o fac atunci când au un loc de muncă legal. Toate aceste informații ne dorim să ajungă la viitorul angajat non-UE încă de când se află în țara de origine și să le fie puse la dispoziție de către Ministerul Muncii și Ministerul Afacerilor Externe din țara lor.”, a concluzionat Corina Constantin, vicepreședinte în cadrul Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

Angajatorii interesați de acest domeniu, precum și angajații străini aflați în căutare de informații suplimentare sau consiliere asupra bunelor practici din domeniu pot solicita sprijinul Patronatului Importatorilor Forței de Muncă, al cărui scop este acela de a susține, promova și reprezenta interesele profesionale, economice și sociale ale antreprenorilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite