Revoltă după cazul muncitorilor străini abuzați în România: Agențiile de recrutare ar trebui să verifice cazarea
0Unul dintre cele mai șocante cazuri de abuz care au fost vreodată semnalate la adresa muncitorilor străini veniți să lucreze în România a stârnit revolta Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă.
Este vorba despre o poveste cutremurătoare a unor oameni care au sacrificat totul pentru a veni să muncească în România, unde din păcate au fost victime ale nepăsării unei agenții de recrutare și ale unui angajator care au ignorat bunele practici din domeniu.
Au fost angajați de către o firmă din Sinaia, pentru a construi o casă în București și în prezent nu au apă curentă, lemne sau o toaletă la dispoziție.
Astfel, de la sumele de bani promise, la condițiile precare de cazare oferite, vorbim despre oameni ale căror drepturi primare au fost ignorate.
Trăiesc în frig, în unități de cazare improvizate, au contractele de muncă suspendate și primesc cu greu banii pentru care muncesc.
,,Este mai mult decât regretabil că apar astfel de situații, pe care le condamnăm ferm și care din păcate se întâmplă atunci când goana după profit este mai importantă decât grija față de angajați. Este o pată asupra întregii industrii și mai ales asupra noastră ca oameni, ca români. Suntem alături de acești muncitori străini, pe care ne oferim să îi sprijinim cu servicii de consiliere și chiar să îi ajutăm să își găsească noi locuri de muncă.
Vreau să îi asigur de deplina colaborare a Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România și să le transmit pe această cale că nu ar trebui să mai aibă niciun motiv de îngrijorare. Situația lor este clar una abuzivă, pentru că în acest context contractul lor de muncă a fost încălcat, ceea de îl transformă în prezent într-un act nul. Suntem disponibili să oferim oricăror persoane interesate atât în această speță, cât și în general informații despre prevederile legale și despre ce presupune un proces de recrutare corect. Vorbesc aici deopotrivă despre muncitori străini sau agenții și angajatori români care au nevoie de ajutor.”, a declarat Romulus Badea, vicepreședinte al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.
Agențiile de recrutare ar trebui să verifice condițiile de cazare
Pentru ca situații de acest gen să nu se mai repete, este importantă o analiză a cauzelor care au condus la producerea acestui caz tragic. Unul dintre aspectele de luat în calcul în acest context este cel al responsabilității agențiilor de recrutare de a verifica toate condițiile oferite de către angajatorii de la noi, care au astfel obligația să se asigure că drepturile muncitorilor sunt respectate și că sunt aduse la cunoștință personalului străin. Este absolut necesară continuarea procesului de informare asupra situației muncitorilor, chiar și după sosirea lor în țară.
,,Pentru a preveni astfel de situații, participanții la procesul de recrutare trebuie sa își asume responsabilități și să își facă treaba, în vederea cultivării unei bune practici de lucru. Ne referim aici la agențiile de recrutare care ar trebui de fapt să verifice că angajatorii pot să respecte contractul și să ofere condiții de cazare, masă și că sunt continuate procesele de imigrare și se asigură că lucrează în condiții de completă legalitate.”, a completat Romulus Badea.
Un alt element de care angajatorii români trebuie să țină cont atunci când își selectează o agenție de recrutare alături de care să importe forță de muncă este verificarea acestei companii și a istoricului său demonstrat în domeniu. ,,Vorbim despre oameni aici și atunci este normal să faci o serie de verificări înainte. Acestea sunt condiții de bază pentru a-ți asigura un proces de recrutare de succes și a avea certitudinea că oamenii respectivi nu sunt implicați împotriva voinței lor într-un lanț de traficanți de oameni.”, a concluzionat Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă.
Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă a fost înființat în 2020 cu scopul de a susține, promova și reprezenta interesele profesionale, economice și sociale ale antreprenorilor.