Angajator: În vânzări este cel mai uşor să-ţi dublezi salariul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce tot mai mulţi antreprenori se plâng că nu găsesc candidaţi valoroşi care să le ocupe posturile puse la bătaie în companii, pentru angajaţi pare să fie un moment ideal pentru negocierea unor salarii mai competitive, atenţionează specialiştii. De pildă, în domeniul vânzărilor salariile se pot dubla cu uşurinţă datorită grilelor de bonusare, după cum spune Vlad Ciuburciu, directorul general Vascar.

Aproximativ jumătate din angajaţi vor să îşi schimbe locul de muncă în următorul an, iar primii trei factori care îi motivează pentru a se îndrepta către un nou angajator sunt atât evoluţia în carieră, un salariu mai mare, cât şi un pachet de beneficii mai bun, spune Alina Anghel, co-fondator Great HRs Community.

Acum, candidaţii nu numai că se aşteaptă la diferenţe mari în ceea ce priveşte salariul primit atunci când decid să îşi schimbe locul de muncă, ci s-au obişnuit cu asta, adaugă ea. „În momentul în care angajaţii vor să îşi schimbe locurile de muncă, diferenţa salarială aşteptată este între 30 şi 50% pentru aproximativ jumătate dintre aceştia. Medie, calculată la nivel national, pe toate categoriile şi nivelurile în carieră”, explică specialistul.

Angajaţii vechi au şanse mai mici la creşteri salariale

Cu toate acestea, se creează discrepanţe între salariile obţinute de către angajaţii noi faţă de cei vechi în industriile în care există concurenţă mare pe angajaţi. „De pildă, cei noi au ocazia să obţină salarii mai mari, în timp ce angajaţii mai vechi sunt uitaţi, focusul ducându-se pe recrutare şi nu pe retenţie”, mărturiseşte Alina Anghel.

În România, încă nu se pune accent pe retenţie, însă dincolo de creşterile salariale care apar odată cu plecarea în alte companii, pot anagajaţii să primească mai mulţi bani în cadrul aceleiaşi firme? Dacă nu, chiar să-şi dubleze salariul? 

La noi, pentru că „educaţia financiară nu s-a numărat printre priorităţile şcolii, este şi motivul pentru care angajatul nu găseşte întotdeauna legătura directă între productivitatea muncii sale şi salariul pe care îl încasează în fiecare lună”, crede Dan Drăghici, general manager al Draghici Dental & Junior Family Dental Center.

În vânzări îţi poţi dubla salariul în cadrul companiei în care lucrezi

„Este foarte important câte job grade-uri sunt într-o firmă şi care este politica salarială. Dacă discutăm despre segmentul producţie, prima poziţie este de manipulare şi ai posibilitatea să creşti foarte uşor, chiar să-ţi dublezi salariul dacă înveţi repede şi eşti eficient”, spune Vlad Ciuburciu, director general Vascar. În opinia sa, domeniul vânzărilor este cel în care este cel mai uşor să-ţi dublezi salariul, datorită grilelor de bonusare.

  „Totuşi, în general dacă ai salariul foarte mare, nu îl poţi dubla uşor, iar oportunităţile pentru poziţii înalte sunt mici”, adaugă el.

„O mărire de 25-30% a salariului este fezabilă în IT, în funcţie de skillurile tehnice. De pildă un full-stack developer are şanse mari să ajungă la acest procent de mărire”, este de părere Costi Teleman, fondatorul IntelligentBee şi Eventway.

În opinia sa, pentru ca un angajat să-şi poată dubla salariul, atunci ar trebui să-şi dubleze valoarea pe care o livrează companiei pentru care lucrează.

„Din experienţa mea astfel de cazuri sunt rare şi de obicei nu se numesc măriri, ci reangajări pe alte poziţii unde acel om este ori mult mai eficient, ori valoarea pe care o generează este mult mai mare”, conchide el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite