Andrei Caramitru: Urmează două săptămâni de haos din cauza creșterii cursului valutar și scăderii burselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economistul Andrei Caramitru avertizează că România se confruntă cu un „șoc economic masiv”, evidențiind instabilitatea financiară accentuată de deprecierea leului și scăderea burselor. Într-un interviu acordat publicației „Adevărul”, Caramitru subliniază că, deși economia românească era deja fragilă înainte de alegerile prezidențiale din 4 mai, actualele evoluții indică o perioadă de haos financiar iminent.

Economistul Andrei Caramitru
Economistul Andrei Caramitru avertizează că ne așteaptă două săptămâni de haos

Oricum ne aștepta un șoc economic masiv, pentru că avem un deficit imposibil de finanțat. Am fost păsuiți de Comisia Europeană până în buza alegerilor. Nu mai avem nici Guvern, avem un premier interimar cu miniștri interimari, ne vine un președinte care nu are nicio legătură cu economia... Și-atunci ce fac investitorii străini? Își retrag banii, pentru că trebuie să și-i recupereze. Asta s-a întâmplat acum. De-asta a intervenit BNR să țină în frâu cursul valutar. A fost o cerere foarte mare de valută pe piață și asta a crescut cursul”, a explicat economistul pentru „Adevărul”, în contextul în care, marți, BNR a anunțat un curs de 5,03 lei/euro, după ce a cheltuit 3 miliarde de euro în circa 36 de ore pentru a-l stabiliza.

Întrebat care vor fi efectele creșterii cursului valutar pentru economiei țării, Andrei Caramitru a explicat că investitorii au în băncile din România depozite în lei echivalente cu circa 500 de miliarde de euro. „Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă și-ar transfera toși banii în euro! În zece zile n-am mai avea bani deloc”, a explicat el.

În ce privește populația, economistul a explicat că toate semnalele pieței de marți, creșterea Robor la 3 luni (care se aplică creditelor în lei), devalorizarea leului la nivelul record de 5,03 lei înseamnă că se scumpește tot. „Se scumpește tot! Iar puterea de cumpărare a românilor scade, mai ales a celor cu venituri mici”, a explicat economistul.

Exprimându-se plastic, el a precizat că România se poate autofinanța 3 săptămâni dintr-o lună, dar ultima săptămână are nevoie de finanțare externă, iar în cazul în care aceasta nu vine intră în colaps.

Comisia Europeană poate suspenda plățile, iar asta ne poate aduce în pragul colapsului. Sunt prea mulți bani investiți în România, ca să nu se dea mesaje clare de redresare”, a spus Caramitru referindu-se la mesajele pe care cei doi potențiali președinți ai României - George Simion și Nicușor Dan -, dar și oficiali din BNR ar trebui să le dea urgent pentru a liniști piața și investitorii.

Trebuie să găsească puterea de a sta la masă și de a găsi soluții. Altfel, România intră în colaps. Și vorbim de două săptămâni, nu de câțiva ani. George Simion ar trebui să vină cu picioarele pe pământ și să vină cu mesaje clare de redresare. Vor fi două săptămâni de haos (până la alegerile din 18 mai - n. red.)”, a spus Andrei Caramitru.

Potrivit acestuia, indiferent care dintre cei doi candidați la alegerile prezidențiale va câștiga pe 18 mai, se va întocmi un Guvern tehnocrat și se va aplica o ajustare dură pentru reducerea deficitului, astfel încât România să primească în continuare fonduri europene.

Economistul a punctat că România are nevoie de fonduri europene, pentru că „doar Ceaușescu a crezut că poate trăi fără fonduri din străinătate, ajungând să taie salariile cu 25%, să taie gazele și curentul pentru populație”.

„Cu certitudine TVA va crește la 24%, iar cursul leu/euro va fi de 5,2 - 5,3 lei/euro. Altfel nu poate fi redus deficitul. Poate se va face și o reformă administrativă a statului, pentru că sunt cel puțin 200.000 de oameni care-și iau banii lună de lună, fără să facă  nimic. Numărul bugetarilor poate fi redus cu ușurință”, a declarat Andrei Caramitru.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite