ANCOM a stabilit preţurile pentru licitaţia 5G. Statul şi-a plănuit să obţină de două ori mai puţini bani decât spera Vâlcov
1Statul român speră să obţină doar 580 milioane de euro din vânzarea licenţelor 5G, de aproape două ori mai puţin decât plănuia fostul consilier al premierului, Darius Vâlcov. Preţul minim a fost redus semnificativ, în contextul în care unele companii spuneau că iau în considerare neparticiparea la această licitaţie.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii, condusă de fostul premier Sorin Grindeanu, a publicat marţi un proiect de act normativ prin care stabileşte preţul minim pe care vrea să îl încaseze din licitaţia pentru înfiinţarea reţelei 5G în România. „În combinaţie cu blocurile de frecvenţe care fac obiectul licitaţiei, suma preţurilor de pornire este de 580 milioane euro”, a stabilit ANCOM. Anterior, fostul consilier al premierului, Darius Vâlcov, declarase că giganţii din telecom ar trebui să plătească minim un miliard de euro pentru licenţele 5G.
Având în vedere referinţele naţionale şi europene privind valorile licenţelor şi privind preţurile de pornire ale licitaţiilor stabilite recente în Europa, tipul şi duratele drepturilor în benzile care fac obiectul procedurii de selecţie competitivă care va fi organizată de ANCOM şi perspectivele de dezvoltare ale comunicaţiilor mobile în România, ANCOM a propus următoarele valori:
- 45 milioane euro pentru un bloc pereche de 5 MHz în banda de 700 MHz;
- 11,25 milioane euro pentru un bloc nepereche de 5 MHz (SDL) în banda de 700 MHz;
- 30 milioane euro pentru un bloc pereche de 5 MHz în banda de 800 MHz;
- 5 milioane euro pentru un bloc nepereche de 5 MHz (SDL) în banda de 1500 MHz;
- 6 milioane euro pentru un bloc pereche de 5 MHz în banda de 2600 MHz;
- 1 milion euro pentru un bloc nepereche de 5 MHz în banda 3400-3490 MHz pentru perioada 2020-2025;
- 3,5 milioane euro pentru un bloc nepereche de 10 MHz în banda 3400-3800 MHz pentru perioada 2026-2035.
Propunerea ANCOM vine după ce giganţii telecom au criticat condiţiile iniţiale stabilite de stat pentru crearea reţelei 5G. Grupul Telekom România spunea, la începutul acestui an, că analizează varianta neparticipării la licitaţia 5G, din cauza condiţiilor care derivă din aplicarea prevederilor celebrei Ordonanţe 114. „Noi facem business, nu caritate. Condiţiile care derivă din aplicarea prevederilor OUG 114/2018 nu sunt acceptabile şi analizăm serios varianta neparticipării la procedura de atribuire, care va fi organizată de autoritatea de reglementare din domeniu în a doua parte a acestui an”, declara atunci directorul general al grupului, Miroslav Majoros, citat de profit.ro.
Guvernul a fost avertizat că supraestimează încasările
Bugetul din acest an include venituri excepţionale de 2,1 miliarde lei din închirierea benzilor de frecvenţă 5G. Consiliul Fiscal sublinia, la începutul anului, că acesta este un nivel semnificativ superior al veniturilor preconizate, comparativ cu cel avut în vedere în varianta iniţială a bugetului aferent anului anterior (care evalua aceste venituri la 1,3 miliarde lei). „Este foarte probabil ca taxarea suplimentară a sectorului telecom prin Ordonanţa 114 să fie de natură să facă problematică obţinerea acestor venituri, având în vedere posibilele reevaluări ale planurilor de expansiune de către operatorii din domeniu”, avertiza Consiliul Fiscal.
În luna decembrie 2018, fostul consilier economic al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a anunţat că preţul minim pe care Guvernul vrea să îl obţină din vânzarea licenţelor 5G este de un miliard de euro. Cu aceeaşi ocazie, Guvernul a anunţat infama ordonanţă 114 „a lăcomiei”, care stabilea impozite suplimentare pentru sectoare precum bancar, energie şi telecomunicaţii. Între timp, prevederile ordonanţei au fost îndulcite, iar Vâlcov şi-a dat demisia de la Guvern, după ce fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a intrat la închisoare, la sfârşitul lunii mai.
Procedura de selecţie competitivă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio 5G va fi organizată de ANCOM în a doua jumătate a anului 2019.