Guvernul Dăncilă lucrează la strategia naţională pentru Inteligenţa Artificială

0
0

România se află în proces de elaborare a primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale, document ce va fi postat pentru dezbatere publică până la finele anului 2019, a anunţat miercuri ministrul Comunicaţiilor Alexandru Petrescu, la reuniunea Consiliului Ministerial 2019 al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Ministrul a menţionat că România este ferm angajată pe drumul de tranziţie etapizată, eficace şi sustenabilă către o societate susţinută de Inteligenţa Artificială. „Vom lucra pentru adoptarea inteligenţei artificiale în condiţii de siguranţă în toate aspectele vieţii cotidiene şi economice, vom sprijini cercetarea fundamentală pentru a dezvolta o inteligenţă artificială autentică şi vom realiza aceste obiective fundamentale în viitorul apropiat, punând în centrul preocupării noastre valorile şi drepturile omului”, a mai spus ministrul Petrescu.

Potrivit lui, România va adera la Recomandările OCDE privind Inteligenţa Artificială, alături de cele 36 de ţări membre ale Organizatiei, două state candidate şi trei  aspirante la statutul de membru OCDE din America Latină. „Recomandările OCDE privind Inteligenţa Artificială reprezintă primul instrument de cooperare interguvernamentală în domeniu, iar România este singura ţară europeană non-membră a OCDE care aderă la aceste recomandări”, a declarat Alexandru Petrescu.

De asemenea, în calitate de stat care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, România a sprijinit negocierile cu succes în cadrul Programului Europa Digitală, program ce deţine o componentă de finanţare dedicată adoptării Inteligenţei Artificiale (inclusiv dezvoltării cunoştinţelor digitale asociate acesteia), mai susţine ministrul. „Nu în ultimul rând, lucrăm cu Comisia Europeană şi cu puternicul sector IT din România să potenţăm reţelele de inovare digitală europeană cu iniţiative asociate Inteligenţei Artificiale”, a precizat ministrul Alexandru Petrescu.

Summitul digital al OECD prezintă principalele constatări şi mesaje politice din ultimii doi ani de activitate ai organizaţiei în acest domeniu. Acesta reuneşte factorii de decizie la nivel înalt responsabili cu politicile legate de economia digitală şi părţile interesate, facilitând schimbul de opinii şi de experienţă în jurul celor şapte piloni ai cadrului strategic integrat Going Digital al OCDE: inovarea, asigurarea locurilor de muncă, promovarea prosperităţii sociale, consolidarea încrederii şi favorizarea deschiderii pieţei. Recunoscând că inteligenţa artificială (AI) este un factor-cheie al tranziţiei digitale şi că fiabilitatea sistemelor AI este esenţială pentru difuzarea lor şi desăvârşirea completă a tehnologiei, OCDE dezvoltă reguli de bază privind inteligenţa artificială pentru a menţine o abordare axată pe om asupra AI.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite