Analiştii se aşteaptă la inflaţie de 2,13% la finalul anului, peste prognoza BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inflaţia anuală va ajunge la finalul anului curent la 2,13%, marginal peste ultimele proiecţii ale BNR, respectiv 1,9% pentru finalul anului curent, consideră membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

În contextul propunerilor sau modificărilor deja implementate recent de natură fiscală sau politică salarială, AAFBR a lansat un sondaj de opinie în rândul membrilor săi pentru a evalua impactul acestor măsuri asupra aşteptărilor inflaţioniste şi politicii monetare.

Întrebările adresate au vizat aşteptările privind evoluţia inflaţiei, dobânzii de politică monetară şi ratei ROBOR (1 lună) pentru anul curent şi anul următor.

Absolut toţi analiştii care au răspuns sondajului au indicat o majorare a aşteptărilor inflaţioniste pentru finalul anului curent şi următor. Astfel, răspunsurile oferite plasează inflaţia anuală la finalul anului curent la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor, marginal peste ultimele proiecţii ale BNR, respectiv 1,9% pentru finalul anului curent şi 3,2% pentru finalul anului 2018 (acestea din urmă nu includ impactul majorării accizei pe combustibil care va intră în vigoare începând cu luna Septembrie 2017).

În acest context, majoritatea analiştilor se aşteaptă că dobânda de politică monetară să fie menţinută la nivelul actual, respectiv 1,75%, până la finalul anului curent, doar 15% dintre respondenţi indicând o posibilă creştere la 2% până la finalul anului curent. Nivelul mediu al dobânzii de politică monetară pentru finalul anului 2018 este de 2,25%, în condiţiile în care toţi analiştii au indicat o majorare a acesteia pe parcursul anului următor. Implicit, estimările analiştilor privind nivelul dobânzii ROBOR cu maturitate de o luna este de creştere faţă de nivelul actual (0,66% în iulie, respectiv 0,69% în august) până la 1,08% la finalul anului curent şi 1,60% la finalul anului următor.

 „Majoritatea companiilor înregistrează cheltuieli în creştere, în special cele privind costurile salariale. Conform ultimelor date publicate de INS, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.380 RON în luna Iunie a anului curent, în creştere cu 14,5% faţă de aceeaşi luna a anului anterior. Oferta de muncă limitată, cauzată de sporul natural negativ şi exodul de forţă de muncă, face că piaţă muncii să devină din ce în ce mai tensionată. Anunţul recent privind majorarea semnificativă a accizei la combustibil, care va intră în vigoare în luna septembrie, va determina o creştere generalizată a costurilor de producţie şi serviciilor prestate. Pe de altă parte, consumul avansează şi rămâne pricipalul motor al creşterii economice. Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut în luna iunie a anului curent cu 6,5% comparativ cu aceeaşi perioada a anului anterior (serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate), iar stocul creditelor de consum denominate în moneda locală a crescut cu 10% în aceeaşi perioada, cea mai accelerată creştere din ultimii cinci ani. Creşterea economică peste potenţial alimentată de factorii amintiţi anterior generează presiuni inflaţioniste în creştere pentru finalul anului curent şi anul următor, când vom pierde şi efectul de baza al ultimei reduceri TVA. Această creează premizele pentru o politică monetară restrictivă din partea BNR în perioada următoare, inclusiv majorarea dobânzii de politică monetară începând cu primul trimestru al anului următor”, declară Iancu Gudă, Preşedinte AAFBR.

„Majorările de taxe indirecte precum şi politică bugetară axată pe impulsionarea consumului vor conduce la o majorare a ratei inflaţiei atât în 2017 cât şi în anul următor. Prin urmare este aşteptată o întărire a politicii monetare, probabil începând cu finalul anului curent.Conform rezultatelor sondajului, atât pentru 2017, cât mai ales pentru 2018, dobânzile nominale anticipate sunt net inferioare ratei anticipate a inflaţiei ceea ce conduce la anticipaţii de dobânzi real negative până cel puţin la finalul anului următor. Aceste rate real negative ale dobânzii pot genera un impact negativ asupra economisirii în moneda locală şi asupra atractivităţii activelor denominate în moneda locală”, spune şi Adrian Codirlasu,  Vicepreşedinte AAFBR.

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), înfiinţată în anul 2008, reuneşte în prezent peste 90 de membri activi, analişti şi manageri din diverse ramuri ale spectrului financiar: macroeconomie, strategie, sector bancar, analiză financiară, investiţii, asigurări, piaţă de capital, comunicare financiară şi relaţii cu investitorii etc. AAFBR este membră a EFFAS (The European Federation of Financial Analysts Societies), o federaţie ce cuprinde 25 de societăţi naţionale din domeniul investiţiilor din Europa şi a ACCIA (Association of Certified Internaţional Investment Analysts), o organizaţie de tip umbrela înfiinţată în anul 2000 pentru asociaţiile naţionale şi regionale de profesionişti în domeniul investiţiilor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite