ANAF reia popririle pe conturile bancare. Ce se întâmplă dacă nu aveţi bani în cont

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

ANAF a suspendat popririle odată cu înfiinţarea situaţiei de urgenţă, urmând ca acestea să fie reluate după ridicarea restricţiilor, dar nu imediat, ci după ce termenul stabilit prin actele normative va fi expirat.

Autorităţile au decis, în contextul măsurilor impuse de pandemie, să suspende executarea silită prin poprire pentru creanţe bugetare, cu excepţia executărilor silite pentru creanţe stabilite prin hotărâri judecătoreşti în materie penală.    

Această facilitate expira la 30 de zile de la ridicarea stării de urgenţă, respectiv  la finele zilei de 13 iunie 2020, dar termenul a fost prelungit vineri, prin OUG 90/2020, până la 25 iunie 2020. Asta înseamnă că abia din 26 iunie se reiau popririle şi se activează sistemul e-Popriri. Informaţia a fost confirmată recent chiar de Fisc pentru avocatnet.ro

 Aşa cum am mai scris, noul mecanism ar trebui să asigure evitarea situaţiei de până la momentul suspendării popririlor, în care fiecare instituţie de credit virează sumele pentru care au fost înfiinţate popriri bancare, fără a avea cunoştinţă de cele deja virate de către celelalte instituţii de credit, ceea ce conduce în multe situaţii la blocarea/virarea sumelor existente în conturile debitorilor peste sumele înscrise în adresa de înfiinţare a popririi.    

Potrivit Ordinului Ministerului Finanţelor 1.665/2020, care a intrat în vigoare la 27 martie (dar ale cărui prevederi nu au fost aplicate pe perioada situaţiei de urgenţă), aplicaţia e-Popriri funcţionează în felul următor:    

1. Fiscul transmite electronic, în fiecare zi, adresele de înfiinţare a popririlor bancare către Unitatea de Imprimare Rapidă, care le procesează şi le validează.    

2. De la Unitate, informaţiile din adrese sunt preluate de e-Popriri şi sunt comunicate electronic băncilor până la ora 24:00 (se consideră comunicate la începerea următoarei zile bancare).   

3. Băncile răspund Fiscului şi îi spun, până la ora 17:00 a următoarei zile bancare de după comunicarea adreselor, ce sume se pot plăti.   

Notă: În situaţia în care datornicii n-au bani în conturi la înfiinţarea popririlor, procedura se aplică atunci când intră efectiv bani în conturile poprite.   

4. Până la ora 24:00, e-Popriri analizează sumele comunicate de bănci şi emite ordonanţările de plată, astfel încât instituţiile financiare să vireze banii (această analiză va împiedica reţinerea din conturile bancare a unor sume mai mari decât datoriile prevăzute în adresele de înfiinţare a popririlor, chiar dacă sunt implicate popriri la mai multe instituţii financiare).   

 5. În următoarea zi bancară, instituţiile financiare fac plata către Fisc a sumelor indicate prin ordonanţările de plată.   

Altfel spus, e-Popriri va automatiza înfiinţarea şi ridicarea popririlor bancare, astfel încât popririle să se instituie şi să se ridice în timp real, dar şi să se evite situaţiile în care din conturi sunt reţinute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite