ANAF a publicat lista celor 144.829 de contribuabili mici şi instituţii publice cu restanţe la stat. Compania Naţională a Huilei conduce topul restanţierilor
0Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat marţi seară lista celor 144.829 de contribuabili mici şi instituţii publice care înregistrau la sfârşitul lunii martie obligaţii restante către bugetul de stat. Cel mai mare restanţier la stat, din rândul micilor contribuabili, este Compania Naţională a Huilei.
Obligaţiile fiscale totale ale celor 144.829 de contribuabili mici şi instituţii publice se ridică la 77,11 miliarde de lei, din care 19%, rspectiv 14,65 miliarde de lei, sunt arierate recuperabile, însă 81%, adică 62,46 miliarde de lei, reprezintă arierate nerecuperabile, potrivit ANAF.
Cele mai mari datorii sunt înregistrate de Compania Naţională a Huilei - 5,2 miliarde de lei, din care 1,47 miliarde de lei la bugetul de stat, 2,79 miliarde de lei la bugetul public de pensii, 290 de milioane de lei la bugetul pentru şomaj şi 654 de milioane de lei la bugetuul de sănătate.
Compania Naţională a Huilei este în lichidare, după ce instanţa a decis intrarea companiei în faliment în aprilie 2015.
O altă companie cu datorii mari la stat este Italia Tobaco Production SRL (1,48 miliarde de lei). Firma este controlată de italianul Antonello Celestini, care a fost acuzat oficial de evaziune fiscală prin importuri neautorizate de tutun.
Alte firme cu restanţe mari sunt la bugetul de stat sau la celelalte bugete publice sunt Agroponte SRL (1,47 miliarde de lei), CFR SA (1,28 miliarde de lei), Societatea pentru Conservarea şi Închiderea Minelor SA (1 miliard de lei), Carom SA (980 de milioane de lei), Benz Oil SRL (749 de milioane de lei), Urban SA (485 de milioane de lei), Societatea Naţională a Cărbunelui (392 de milioane de lei) şi Rafinăria Dărmăneşti (371 de milioane de lei).
De asemenea, în rândul celor mai mari restanţieri, din categoria contribuabililor mici, se înscrie şi societatea Carom SA, cu obligaţii restante de aproape 950 de milioane de lei la bugetul de stat, aproape 30 de milioane de lei la bugetul de sigurări sociale şi alte peste 6,5 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate şi la cel pentru şomaj. Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, carom SA, cu obiect de activitate „fabricarea cauciucului sintetic în forme primare“, nu avea niciun angajat la sfârşitul anului trecut, nu înregistrase cifră de afaceri, adr avea o pierdere de 4.859 de lei şi datorii totale de 1,07 miliarde de lei. Carom a intrat în faliment în noiembrie 2005 şi este în procedura de dizolvare cu lichidare încă din iulie 2007. În 2011, firma austriacă Energy Bio Chemicals a preluat activele Carom, însă în spetale acesteia s-ar afla tot români, potrivit informaţiilor apărute în presă.
Înainte de 1990, Carom SA a făcut parte din Platforma Petrochimică Oneşti. Oamenii de afaceri Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost acuzaţi că au drenat resursele companiei Carom prin intermediul unui circuit financiar complex. În dosarul Carom, Tender şi Iancu sunt acuzaţi că au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Oneşti şi au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, sumă stabilită la nivelul anului 2003.
În iunie 2015, după un proces de aproape nouă ani, cei şapte inculpaţi din dosarul Carom au primit în total pedepse de 61 de ani şi cinci luni de închisoare şi nu vor putea să fie acţionari, asociaţi sau administratori de firme pe o perioadă de cinci ani după ce execută pedepsele, iar instanţa a dispus confiscarea sumei de peste 322 milioane de lei.
Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat la 12 ani şi şapte luni de închisoare. Din această pedeapsă va fi scăzută perioada în care Tender a fost reţinut şi arestat preventiv, respectiv din 3 martie până în 29 august 2006. Marian Alexandru Iancu a fost condamnat la 14 ani de închisoare. Din pedeapsă va fi scăzută perioada în care Iancu a fost reţinut şi arestat, respectiv din 4 până în 14 aprilie 2006 şi din 16 mai până în 3 iunie 2006.
ANAF a publicat săptămâna trecută şi lista contribuabililor mari şi mijlocii cu obligaţii restante la bugetul de stat. Datoriile celor 186 de mari contribuabili, publicate săptămâna trecută, însumează 2,6 miliarde de lei, iar ale celor 2.486 de contribuabili mijlocii 2,85 miliarde de lei.
De asemenea, ANAF urmează să publice în următoarele zile şi lista persoanelor fizice care înregistrează restanţe de peste 1.500 de lei.