America Latină, în prag de colaps din cauza lipsei infrastructurii
0Provocările regiunii sunt compuse dintr-o combinaţie de factori nefavorabili pentru afaceri, precum regulamentele de muncă, fiscalitatea ridicată, nivelurile educaţionale generale, birocraţia complexă şi infrastructurile inadecvate, se arată într-un studiu Coface. Acestora li se adaugă performanţa slabă în îmbunătăţirea ratelor de investiţii şi corupţia.
Performanţa fragilă a anilor recenţi subliniază problemele de competitivitate din Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Mexic şi Peru.
Potrivit unui studiu Coface, dezvoltarea economiilor din America Latină a avut loc în timpul ciclului de succes al comercializării mărfurilor care a durat peste un deceniu, până în anul 2014, performanţă care nu a fost însă valorificată în beneficiul dezvoltării infrastructurii.
„Începând de la mijlocul anului 2014, reducerile preţurilor internaţionale au avut repercusiuni puternice asupra activităţilor din regiune, arătând vulnerabilităţile. Deprecierile valutare consecvente nu au fost suficiente pentru a creşte competitivitatea bunurilor de producţie şi au dus la deteriorarea balanţelor comerciale”, consideră specialiştii.
Regiunea trebuie să investească 6,2% din PIB
În ce priveşte provocările regiunii, specialitii spun că acestea sunt compuse dintr-o combinaţie de factori nefavorabili pentru afaceri, precum regulamentele de muncă, fiscalitatea ridicată, nivelurile educaţionale generale, birocraţia complexă şi infrastructurile inadecvate.
„Comisia Economică pentru America Latină şi Caraibe (ECLAC) a estimat că regiunea trebuie să investească 6,2% din PIB-ul anual în infrastructură, pentru perioada 2012 - 2020 - dar în prezent niciuna dintre economiile majore nu investeşte mai mult de 3% din PIB”, se afrată în studiu.
Paradox: Transportului unui produs în străinătate, mai ieftin decât în aceeaşi ţară
Conform Indexului de Competitivitate Global, realikzat de Coface, infrastructura de transport este clar deficitară în Argentina, Brazilia, Columbia şi Peru, calitatea drumurilor fiind „călcâiul lui Ahile al ţărilor din regiune”.
„Calitatea inferioară a infrastructurii portuare este o problemă deosebită în Brazilia. În realitate, uneori este mai ieftin să se transporte un produs în străinătate decât în aceeaşi ţară”, subliniază specialiştii.
Infrastructuri care folosesc energie curată: oportunităţi de dezvoltare
Generarea de electricitate a regiunii depinde în mare măsură de sursele de apă şi de cele termice, deoarece în alte părţi ale lumii se estimează că dependenţa de aceste surse va scădea. Deşi energia termică implică de obicei costuri ridicate şi o poluare mai mare, când vine vorba despre construirea de hidrocentrale apar în mod frecvent cu nemulţumiri din partea populaţiei, din cauza impactului asupra mediului. În plus, în anii recenţi, multe ţări s-au confruntat cu secete prelungite cauzate de fenomenul meteorologic El Niño. Aceste evenimente au expus riscurile bazării pe resursele hidro.
Chile este una din ţările care s-au implicat în dezvoltarea unor surse de energie curate. Guvernul său a stabilit un obiectiv de a produce 20% din electricitate din resurse regenerabile non-hidro, până în 2025. Ulterior, costul generării energiei este estimat să fie aproximativ cu o treime mai mic decât nivelurile actuale. Şi Argentina are perspective pozitive pentru energiile regenerabile. Sub conducerea lui Mauricio Macri, ţara a lansat un program de licitaţii pentru energii regenerabile. Pe parcursul primelor două licitaţii care au avut loc anul trecut, s-au licitat 59 de proiecte, evaluate la 4 MLD USD.
Parteriatul Public Privat - antidot la bugetele guvernamentale restricţionate
Deoarece cheltuielile publice sunt sub presiune, Parteneriatele Publice Private (PPP) au câştigat teren în regiune, susţine Coface. Cu toate acestea, lipsa transparenţei, condiţiile neatractive şi sursele de finanţare limitate sunt doar unele din problemele care încă trebuie rezolvate pentru a creşte nivelul investiţiilor private.
În conformitate cu indicatorul Economist Intelligence Unit pentru mediile PPP, Chile şi Columbia sunt cel mai bine pregătite ţări din America Latină pentru parteneriatele publice-private. Ediţia din 2017 a raportului subliniază evoluţia stabilă a acestui sector în regiune, deşi sunt necesare încă îmbunătăţiri de transparenţă în cadrul procesului PPP.
Scandalurile de corupţie duc la întârzieri ale investiţiilor şi creează neîncredere în rândul investitorilor străini. Măsuri punitive eficace sunt importante pentru a proteja încrederea şi interesul în parteneriatele publice-private.
Îmbunătăţirea rezultatului investiţiilor în infrastructură
Pentru a optimiza rezultatele obţinute prin investiţii în infrastructură, există aspecte importante care trebuie soluţionate, precum exinderea instrumentelor financiare pentru investiţii în infrastructură, prospectarea unor noi investitori, stabilirea unor condiţii mai atrăgătoare de către entităţile care stabilesc politici, dar şi îmbunătăţirea transparenţei, regulilor interne şi conformităţii. „Acţiunile din aceste zone ar contribui la combaterea cazurilor de facturare excedentară şi/ sau corupţie în proiectele de construcţii în domeniul infrastructurii”, conchid specialiştii.