Ajutor de stat de 150 milioane de euro pentru materiale de construcții

0
Publicat:

Ghidul solicitantului pentru o nouă schemă de ajutor de stat pentru materialele de construcții va fi pus în dezbatere publică săptămâna viitoare, ajutorul de stat fiind de 150 de milioane de euro pe an, acordat în următorii 4 ani.

Planul unei case peste care este așezată macheta și omuleți ca din Lego
Românii care vor să-și ridice o casă vor putea primi ajutoare financiare de la stat

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat că săptămâna viitoare va fi pus în transparență un ghid pentru o nouă schemă de ajutor de stat pentru materiale de construcţii, urmând să-şi facă simţite efectele imediat după punerea ei în aplicare.

Este o schemă care are are un buget de până la 150 de milioane de euro, anual, multianuală, pe 4 ani de zile”, a declarat Radu Oprea, care a adăugat că dorinţa este să se facă investiţii.

Ne uităm la companiile orientate către export”, a spus ministrul, la postul de televiziune Prima News, acesta adăugând că privirile sunt îndreptate însă şi către reconstrucţia Ucrainei.

“Creşterea economică, dacă ne uităm pe datele statistice, vedem că s-a produs pe baza investiţiilor, nu a consumului, lucru care e inedit în România, semn că programele îşi produc efectele. Continuăm cu programele, pentru marea industrie, schemele de ajutor de stat”, a mai spus ministrul Economiei. Totodată, acesta a precizat că vor continua şi schemele pentru minimis pentru economie circulară”, a declarat ministrul.


În luna iunie, ministrul anunța că a prezentat Executivului proiectul Ordonanței pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții.

„Am prezentat în primă lectură în ședința de Guvern schema de ajutor de stat pentru materiale de construcții. Măsurile de sprijin pe care le propunem vor contribui la creșterea producției interne de materiale de construcții cu circa 10%, respectiv cu aproximativ 500 milioane euro și vor duce la scăderea importurilor și la reducerea deficitului comercial. De asemenea, vor fi menținute locurile de muncă din activitățile producătoare de materiale de construcții și din construcții precum și se vor crea aproximativ 20.000 locuri de muncă noi prin implementarea schemei de ajutor de stat” a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea.

Schema de ajutor de stat propusă are ca scop susținerea financiară a investițiilor private pentru înființarea și/sau dezvoltarea capacităților de producție pentru produse și materiale de construcții. Finanțarea va fi acordată pentru reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcții, stimularea investițiilor în județele mai puțin dezvoltate și creșterea producției interne de produse și materiale de construcții.

Schemă de sprijin multinanuală

Schema sprijin este una multianuală, pentru perioada 2023-2027, iar acordarea finanțării se realizează cu încadrarea în creditele de angajament și creditele bugetare aprobate prin legile bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Suma ce va fi alocată pentru anul 2023 este echivalentul în lei a 150 milioane euro.

Beneficiarii vor fi întreprinderile constituite în baza Legii societăților nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare. Investițiile finanțate trebuie să conducă la realizarea unei cifre de afaceri destinată activității de construcții într-o proporție de minimum 70% din totalul cifrei de afaceri a societății.

Valoarea maximă a ajutorului de stat nerambursabil este de 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din valoarea investiției. În cazul în care diferența din valoarea investiției neacoperită de ajutorul de stat nerambursabil se realizează prin creditare, statul garantează în proporție de 80% creditul utilizat prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și prin Fondul Român de Contragarantare (FRC), exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Atât valoarea ajutorului de stat, cât și cea a garanției pot fi majorate cu 5-10 puncte procentuale dacă investiția este localizată în mediul rural sau în unul din ultimele 10 județe după PIB/locuitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite