AFM plăteşte doar 20 de lei unor persoane care vor să instaleze fotovoltaice acasă. Cum poate fi evitată o astfel de situaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat numele celor 10.000 de solicitanţi cărora le-a fost aprobată instalarea de panouri solare cu bani de la stat, precizând că sunt situaţii în care unii dintre ei pot primi numai câte 2.000 sau 20 de lei.

Potrivit datelor publicate de AFM, prima listă a solicitanţilor aprobaţi în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice a fost publicată în data de 23 martie. Atunci, 5.317 solicitări de finanţare au fost aprobate.

Cea de-a doua listă a fost aprobată în data de 30 aprilie şi conţine 5.133 de solicitări aprobate.

Majoritatea solicitanţilor au solicitat şi au şi primit câte 20.000 de lei, suma maximă alocată prin program.

În schimb, există câţiva solicitanţi care au primit câte 19.000 de lei sau 18.000 de lei sau sume puţin mai mici decât plafonul maxim, având în vedere faptul că înscrierea solicitanţilor în aplicaţia informatică s-a realizat în limita bugetului alocat fiecărei regiuni.

Cu toate acestea, sunt cel puţin 70 de solicitanţi pentru care a fost aprobată o finanţare de numai 20 de lei.

„Având în vedere faptul că înscrierea solicitanţilor în aplicaţia informatică s-a realizat în limita bugetului alocat fiecărei regiuni precum şi neconcordanţa între suma solicitată prin cererea de finanţare şi suma înscrisă de instalatorul validat în aplicaţie, suma propusă spre finanţare va fi cea completată în aplicaţie de instalator, respectiv 20 lei”, a explicat AFM.

Cel mai probabil, solicitanţii sau instalatorii au completat greşit cererea de finanţare.

Totodată, în alte cazuri, doar instalatorii au greşit: „Având în vedere faptul că înscrierea solicitanţilor în aplicaţie a fost făcută în limita fondurilor alocate pe regiuni, finanţarea aprobată va fi cea completată în aplicaţie de către instalator, şi anume 20 lei”.

Există şi instalatori care au „mâncat” un zero şi au completat în cererea de finanţare doar 2.000 de lei, în loc de 20.000 de lei. „Având în vedere faptul că înscrierea solicitanţilor în aplicaţie a fost facută în limita fondurilor alocate pe regiuni, finanţarea aprobată va fi cea completată în aplicaţie de către instalator, şi anume 2.000 lei”, arată AFM.

Cum poate fi evitată o astfel de situaţie

Contactat de „Adevărul”, unul dintre instalatorii autorizaţi de AFM a precizat cum ar putea fi evitată o astfel de situaţie.

„Pentru a evita astfel de situaţii, in calitate de instalator cu experienţă, validat în program, propunem consultarea instalatorilor înainte de lansarea programelor şi o serie de 3 măsuri elementare”, a declarat pentru „Adevărul” Dan Tudose, director general al „P Plus 2002 SRL”.

Potrivit acestuia, una dintre cele trei propuneri adresate AFM ar fi posibilitatea ca voucherele precum „Ranla” şi „Rabla Plus” să poată fi folosite şi în cazul fotovoltaicelor, „pentru a lăsa posibilitatea clienţilor de a alege cea mai bună ofertă din piaţă”.

„Ar fi extrem de indicat să se predefinească acele câmpuri care trebuie completate cu un meniu de tip drop-down. O altă variantă care ar putea elimina erorile de înregistrare a datelkor corecte ar fi limitarea accesului simultan de pe sute de computere, printr-un access predefinit, spre exemplu o singură introducere a datelor la 15 minute/instalator.

De asemenea, este foarte necesară transparenţa în procedura de instalare, a se vedea modificările ANRE din ultima perioadă cu costuri adăugate şi modalitatea de decontarea prin garanţii de stat pentru instalatori”, a adăugat Tudose.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite