Afacerile din industrie au crescut cu 3%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În primele trei luni din acest an, exporturile au crescut cu 3,5%, până la 13,85 miliarde euro FOTO: Guliver / Getty images
În primele trei luni din acest an, exporturile au crescut cu 3,5%, până la 13,85 miliarde euro FOTO: Guliver / Getty images

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut, în martie 2016, cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Ritmul este în scădere faţă de luna februarie, când afacerile din industrie au crescut cu 6,6%, după declin de 1,7% în ianuarie. Cumulat pe primele trei luni, afacerile din industrie au crescut cu 2,5%, faţă de aceeaşi perioadă din 2015, informează News.ro.

Cea mai mare cerere provine din sectorul bunurilor de folosinţă îndelungată. „Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+20,6%), industria bunurilor de capital (+9,5%) şi industria bunurilor de uz curent (+6,8%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică  (-23,7%) şi industria bunurilor intermediare (-0,9%)“, se arată în raportul INS.

În primele trei luni din acest an, exporturile au crescut cu 3,5%, până la 13,85 miliarde euro.

Comenzi mai mari cu 6,6% în industria de prelucrare

Companiile din sectorul industriei de prelucrare au primit, în martie, comenzi noi mai mari cu 6,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015. Avansul este generat de cererea mai mare pentru bunuri de folosinţă îndelungată, potrivit News.ro.

„Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna martie 2016, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au crescut cu 6,6%, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+23,6%), industria  bunurilor  de  capital  (+13,8%) şi  industria bunurilor de uz curent (+4,2%)“, se precizează în raportul INS.

Singurul domeniu în care s-a înregistrat o scădere a comenzilor noi în martie a fost industria bunurilor bunurilor intermediare, cu un declin de 4,9%.

Comenzile noi din industria de prelucrare reprezintă un indicator al tendinţei în activitatea industrială şi indică în ce măsură activitatea are şanse să crească sau să scadă, în perioada următoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite