Ultimul mare producător de utilaj greu din România ar putea fi repus pe picioare

Ultimul mare producător de utilaj greu din România ar putea fi repus pe picioare

FOTO Fortus Iaşi

Potrivit planului de reorganizare al societăţii ieşene, prin darea în plată a unor active (modalitate de stingere a datoriei prin preluarea unor bunuri) se acoperă 193,1 milioane de lei din masa credală, adică aproximativ 90% din totalul creanţelor. În 2003, 81,3% din acţiunile Fortus au fost vândute Metalexportimport pentru 700.000 euro.


 
Fortus Iaşi, ultimul mare producător de utilaj greu din România, privatizat în 2003 pentru 700.000 de euro şi intrat în insolvenţă în 2008, ar putea scăpa de cea mai mare parte a datoriilor dacă AAAS, principalul acţionar, va prelua în plată active ale societăţii pentru a-i stinge datoriile.
 
Potrivit specialiştilor, darea în plată este o modalitate de stingere a datoriilor, care nu poate fi realizată fără acordul creditorului, care în cazul de faţă este statul, prin Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (AAAS).
 
Ca atare, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fostă AVAS) a iniţiat un proiect de ordonanţă prin care propune simplificarea procedurii de stingere totală sau parţială a creanţelor deţinute de autoritate, inclusiv pentru creanţele născute în timpul procesului de insolvenţă, „în scopul reinserţiei în circuitul economic”. 
 
Altfel spus, Fortus scapă de datoriile către stat, fără a intra sub incidenţa ajutorului de stat, astfel încât să poată fi ulterior vândută.
 
Scopul declarat este însă posibilitatea ca Fortus Iaşi să „o ia de la început, rapid şi eficient”, păstrarea locurilor de muncă şi a clienţilor.
 
 
AAAS va putea înfiinţa o nouă companie care să gestioneze activele preluate de la Fortus
 
 
Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului - fosta AVAS - a preluat în 2012 de la ANAF o creanţă a Fiscului asupra Fortus Iaşi în valoare de 172,5 milioane lei, la care s-au adăugat, în timp, datorii curente de 62,2 milioane lei. 
 
Planul de reorganizare al Fortus Iaşi prevede că datoria către AAAS urmează să fie stinsă prin darea în plată către instituţie a activului funcţional al combinatului, aceasta urmând ulterior să înfiinţeze o nouă companie , având ca bază de capital activul respectiv. Celelalte active, neesenţiale, ale Fortus Iaşi, ar urma să fie vândute pentru achitarea datoriilor către ceilalţi creditori, inclusiv către salariaţi.
 
Potrivit planului de reorganizare al societăţii ieşene, „prin darea în plată a activului funcţional – parţial către AAAS - şi a activului nefuncţional – parţial către Primăria Iaşi şi SC Apavital – se acoperă 193.106.859 lei din masa credală, adică aproximativ 90% din totalul creanţelor”.
 
Bunurile rămase în averea debitorului după darea în plată sunt evaluate la 653 milioane lei, raportat la o masă credală rămasă după darea în plată la o valoare de 23,64 milioane lei, se arată în planul de reorganizare.
 
 
Privatizată în 2003, în insolvenţă din 2008
 
 
Fortus Iaşi, ultimul mare producător de utilaj tehnologic din România, inclusiv pentru industria de apărare, şi care deţine o platformă industrială de 150 de hectare în intravilanul municipiului, a fost privatizat în 2003, pachetul majoritar de acţiuni fiind preluat de către Metalexportimport Bucureşti, fostă întreprindere de comerţ exterior comunistă, intrată după Revoluţie sub controlul grupului rus Rosatomstroi. 
 
La a treia participare la licitaţie, Guvernul îi dă combinatul cu 700.000 de euro şi o promisiune de investiţii de 7,5 milioane. De 35 de ori mai ieftin decât fusese evaluat.
 
Institutul de Proiectări Tehnologice evaluează pentru APAPS pachetul de 81,3% al statului la 28 de milioane de euro. Necesarul de investiţii e evaluat la 30 de milioane de euro.
 
Cumpărătorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de contractul de privatizare privind investiţiile în dezvoltarea combinatului, astfel că AVAS a reziliat contractul în 2008, anulând privatizarea şi devenind acţionar majoritar al companiei. 
 
În acelaşi an, însă, combinatul a fost băgat în insolvenţă. Între timp, Fortus Iaşi a trecut prin trei proceduri de faliment, reuşind să se salveze de fiecare dată de la dispariţie. Acest lucru s-a întâmplat ultima oară în noiembrie anul trecut, când instanţa de judecată a decis ieşirea din faliment a combinatului şi aplicarea planului de reorganizare elaborat şi aprobat în 2013. Activitatea la combinat la cota de avarie. Astfel, dacă în 2008, Fortus Iaşi raporta o cifră de afaceri de aproape 66 milioane lei, anul trecut aceasta a fost doar de circa 3,3 milioane lei, din care a rezultat o pierdere de 35,6 milioane lei.
 
 
citeste totul despre: