CFR Călători primeşte în 2015 subvenţii de un miliard de lei. Cât primesc ceilalţi transportatori feroviari de pasageri

CFR Călători primeşte în 2015 subvenţii de un miliard de lei. Cât primesc ceilalţi transportatori feroviari de pasageri

Transportul feroviar de călători este subvenţionat de la bugetul de stat

Subvenţiile primite de CFR Călători în baza pachetului minim social vor însuma în acest 1,05 miliarde de lei (234,3 milioane de euro), faţă de 1,22 miliarde de lei în 2014. În ceea ce-i priveşte pe operatorii privaţi, cea mai mare reducere a compensaţiilor, de 38%, va fi aplicată Regiotrans.

Ştiri pe aceeaşi temă

În total, subvenţiile acordate operatorilor feroviari de călători scad în acest an de la 1,53 miliarde lei în 2014 la 1,32 miliarde lei, potrivit datelor transmise pentru Mediafax de Ministerul Transporturilor, la solicitarea agenţiei.

Subvenţiile particularilor

** Regiotrans va primi în acest an o subvenţie de 142,09 milioane de lei, mult sub suma încasată anul trecut, de 229,13 milioane de lei.
** Transferoviar Călători SRL va primi subvenţii de 62,31 milioane de lei, apropiate de cele de anul trecut, de 62,2 milioane de lei.
** Interregional Călători va primi de la stat finanţări de 21,91 milioane de lei, în scădere faţă de cele de 24,86 milioane de lei de anul trecut.
** Softrans, care nu a primit anul trecut subvenţii, anul acesta va încasa 10,7 milioane de lei.

"În conformitate cu legislaţia naţională şi europeană, compensaţia în transportul feroviar de călători se acordă nediscriminatoriu, în funcţie de doi indicatori, indicatorul tren-km şi indicatorul călător-km, în conformitate cu principiile de acordare a compensaţiei, prevăzute la art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe căile ferate române şi reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi în conformitate cu criteriile şi condiţiile aprobate prin hotărârea de aprobare a actelor adiţionale la contractile de servicii publice încheiate cu operatorii de transport feroviar de călători", precizează Ministerul Transporturilor.

Cum se calculează subvenţiile

Sumele sunt asigurate de la bugetul de stat operatorilor feroviari de călători, pentru susţinerea transportului feroviar public.

Fiecare operator (de stat sau privat) poate primi sumele asigurate în condiţiile realizării volumului de tren-km şi călători-km estimaţi şi asumaţi a fi realizaţi.

Astfel, pentru trenurile Interregio, suma acordată este de 48,631 lei/mia de călători-km transportaţi, în timp ce pentru trenurile Regio se acordă o subvenţie de 231,607 lei/mia de călători-km transportaţi.

De asemenea, pentru numărul de tren-km propus se acordă o subvenţie de 13.818,45 lei/mia de tren-km realizaţi.

Totodată, în anul 2015 s-a constituit o rezervă de pachet minim social aferent Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" SA pentru secţiile de circulaţie neinteroperabile neînchiriate (8,64 milioane de lei), şi o rezervă pe secţiile de circulaţie neinteroperabile închiriate dar neoperate la data stabilirii cuantumului compensaţiei (18,31 milioane de lei), ca urmare a ridicării licenţei de siguranţă unui operator.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: