Alro va elabora un plan pentru închiderea unor capacităţi din cauza majorării cotei de certificate verzi cu 17%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alro este cel mai mare consumator de energie din România
Alro este cel mai mare consumator de energie din România

Alro va elabora un plan pentru închiderea unei părţi importante a capacităţilor-cheie pentru producerea aluminiului primar, în vederea reducerii drastice a consumului de energie, decizie care ar putea avea ca efect scăderea semnificativă a numărului de angajaţi, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Noua cotă pentru certificate verzi, mai mare cu 17% faţă de estimarea anterioară, va avea un impact negativ asupra rezultatelor financiare aferente acestui an. Consiliul de Administraţie va pregăti un plan pentru oprirea temporară a unei părţi din operaţiunile companiei, pentru a evalua viabilitatea continuării activităţii“, se arată în comunicat.

Alro menţionează că pe 26 februarie cota certificatelor verzi pe care toţi consumatorii trebuie să o plătească a crescut la 0,224 CV/MWh, conform unui ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). 

Această cotă trebuie plătită de toţi consumatorii de energie, ca parte a schemei de sprijin pentru producţia de energie din surse regenerabile în România.

Creştere cu 2.000% a capacităţilor fotovoltaice, asistăm la o bulă în regenerabile

„Toate semnalele din piaţă arată că bula speculativă a subvenţiilor pentru regenerabile va continua chiar mai agresiv. Creşterea eco-taxelor a fost generată de apariţia unor noi capacităţi de producţie a energiei fotovoltaice (o creştere de 2000% a capacităţilor, în ultimul an) şi a celor de energie eolienă, instalate până la sfârşitul anului 2013. Principalii factori cu impact major sunt lipsa de predictibilitate pentru aplicarea schemei de sprijin pentru energia din surse regenerabile, precum şi o scădere a pieţei internaţionale a aluminiului. În aceste condiţii, Alro va trebui să plătească în plus pentru eco-taxe 20 de milioane de lei, doar pentru cheltuielile de regularizare din 2013, iar impactul asupra bugetului pentru 2014 este de aşteptat să depăşească cu cel puţin 80 de milioane de lei actuala estimare a companiei“, se spune în comunicat.

Producătorul de aluminiu precizează, totodată, că lipsa oricăror măsuri pentru sprijinirea consumatorilor industriali, în conformitate cu liniile directoare propuse de către Direcţia Generală Concurenţă a Comisiei Europene, pune Alro în situaţia de a-şi reevalua toate operaţiunile pentru anul în curs.

Fostul ministru delegat pentru energie, Constantin Niţă, declara recent că a fost realizat un proiect de act normativ prin care marii consumatori industriali vor fi scutiţi de achiziţia a 85% din cota de certificate verzi. Acesta se află la analiză cu experţii Comisiei Europene.

Alro este cel mai mare consumator de energie din România.

Cum ni se scurg banii din buzunare

Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%. În total, schema de sprijin a energiilor regenerabile totalizează 10 miliarde de euro.

Sistemul certificatelor verzi este modul în care Guvernul a decis să sprijine producţia de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea. Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Un nou buget

Având în vedere majorarea cotei de certificate verzi care trebuie plătită, Alro precizează, în comunicatul transmis miercuri, că administratorii nu mai susţin varianta de buget propusă pentru 2014 şi publicată la începutul lunii februarie.

În varianta respectivă de buget conducerea companiei a luat în considerare o scădere a „bonusului de cogenerare şi a poverii certificatelor verzi“. Veniturile erau estimate să avanseze cu 5,7%, la 642,3 milioane dolari, iar compania urma să consemneze un profit net la 3,2 milioane dolari.

Alro a înregistrat anul trecut o pierdere netă ajustată preliminară de 78 milioane lei, faţă de un profit net ajustat de 123 milioane lei în 2012.

Grupul Vimetco, înregistrat în Olanda şi controlat de omul de afaceri rus Vitali Machitski, deţine 84,19% din acţiunile Alro, iar Fondul Proprietatea are 10,21%. Capitalizarea companiei este de 1,02 miliarde lei (226,2 milioane euro).

Mai puteţi citi:

România a ajuns la 4.400 MW instalaţi în proiecte de energie regenerabilă, de trei ori peste capacitatea reactoarelor nucleare de la Cernavodă

Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totală de 4.412 MW la finele lunii ianuarie 2014, potrivit datelor furnizate de Transelectrica, citate de Agerpres.ro.

Grupul CEZ a realizat în România un profit operaţional de 158 de milioane de euro la venituri de 427 de milioane de euro

Veniturile obţinute de grupul ceh CEZ în România au crescut anul trecut cu 6%, de la 10,47 miliarde de coroane ceheşti în 2012 la 11,1 miliarde de coroane (427,3 milioane de euro), în timp ce profitul operaţional a scăzut cu 20%, în principal din cauză că rezultatele anului anterior au fost impactate de plata datoriilor CFR pentru energie.

Anomalia românească: Preţul final al energiei tot creşte la consumator, deşi costurile producătorilor scad

Preţul energiei la consumatori creşte din ce în ce mai mult, deşi costurile de producţie au scăzut în ultimii ani, ceea ce preprezintă o anomalie, a declarat miercuri directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel.

Energia verde şi scăderea cotaţiei aluminiului au făcut ca Alro să înregistreze pierderi de 78 de milioane de lei în 2013

Producătorul de aluminiu Alro Slatina a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 78 milioane lei, compania motivând acest lucru în special prin supra-compensarea din sectorul energiilor verzi şi scăderea cotaţiilor aluminiului pe bursele de metale din întreaga lume.

Niţă: Numărul de certificate verzi pentru marii consumatori din energie poate fi redus cu 85%

Numărul de certificate verzi pentru marii consumatori din energie poate fi redus cu 85%, conform ultimelor aprobări ale Comisiei Europene de la sfârşitul anului, a declarat, în Guvern, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Românii au pompat anul trecut subvenţii de 416 milioane de euro în producătorii de energie regenerabilă, cu 34% mai mult decât în 2012

Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Mediafax.

Surpriză: energia verde a dus la creşterea emisiilor de carbon şi în România

Cantitatea de energie produsă de către Complexul Energetic Oltenia a scăzut puternic în 2013, de la o cotă de piaţă de 30% până în jur de 20%, însă emisiile de dioxid de carbon au crescut raportat la electricitatea realizată, din cauza pornirilor şi opririlor dese ale grupurilor energetice, cauzată de către producţia intermitentă a eolienelor, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul companiei de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite