Afaceri agricole pe care le poţi face cu familia. Trei proiecte uşor de realizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afacerile în agricultură prind tot mai mult avânt şi, după lavandă, goji sau aronia, „Adevărul“ vă prezintă şi afaceri agricole pe care le poţi face cu familia.

Plantaţiile de căpşuni, roşii sau înfiinţarea unei mici ferme de iepuri sunt afaceri agricole pe care le poţi demara cu bani puţini, ceva îndemânare şi muncă în familie.

Afaceri agricole pe care le poţi face cu familia. Plantaţie de căpşuni

În funcţie de suprafaţa dorită, o mică plantaţie de căpşuni poate aduce câştiguri frumuşele în sezon sau să vă umple debaraua de gem. 

Spre exemplu, un proiect pe fonduri europene pentru o plantaţie de căpşuni ar obţine 50% din fonduri, iar restul trebuie adus de către fermier. Dar dacă proiectul ar include şi o capacitate de procesare, atunci rambursările europene ar fi de 70%.

La un hectar de plantaţie, costul iniţial ar fi de 3.500 de lei pentru îngrăşământ, în vreme ce plantarea, cu tot cu forţa de muncă, ar mai costa circa 15.000 de lei. Dar după un an, o astfel de suprafaţă ar da o producţie de aproximativ 20 de tone de căpşune.

Afaceri agricole pe care le poţi face cu familia. Cultivarea de roşii

Cei care caută idei de afaceri în agricultură se pot orienta şi spre o plantaţie de roşii.

Roşiile se plantează din primăvară, cam pe la sfârşitul lunii aprilie, dacă e vorba de culturile de vară. De asemenea, plantaţiile care dau recolta toamna se pun până la sfârşitul lunii mai. La o suprafaţă de două hectare, pentru pregătirea terenului, adică arătura, discuitul şi îngrăşăminte ar trebui un buget de aproximativ 2.000 de lei.  

Răsadurile, care se pot cumpăra de la solarii, ar costa în jur de 9.000 de lei. Pentru cele două hectare ar trebui în jur de 70.000 de plante, iar în această investiţie intră şi mâna de lucru la plantare şi transportul. 

 Apoi, vara, urmează prăşitul, care se face atât mecanic, cât şi manual. La o suprafaţă de două hectare, acest operaţiuni ar costa în jur de 700 de lei. De obicei, aceste lucrări se fac în a doua jumătate a lunii iunie. 

Afaceri agricole pe care le poţi face cu familia. Ferma de iepuri

O fermă de iepuri este, la rândul său, uşor de realizat. Marius Coblişan a cumpărat în urmă cu câţiva ani un teren de 2,5 hectare în Ruginoasa, judeţul Sălaj, unde a amenajat o fermă de iepuri

El a adunat uşi vechi şi din ele a construit cuşti. De altfel, acestea pot fi făcute cam din orice materiale care nu mai folosesc într-o gospodărie, alături de balamale şi cuie. Hrana folosită poate varia de la resturi vegetale până la cereale sau furaje, iepurii nefiind deloc pretenţioşi. Şi el spune că cei mai buni sunt iepurii de talie medie.

Pentru început nu trebuie să cumperi decât 12 iepuri vii, să-i creşti şi să-i înmulţeşti şi după şase luni carnea pentru consumul familiei va fi asigurat permanent, susţine inginerul zootehnist Marius Coblişan. 

El vinde iepurii cu 17 lei kilogramul în viu sau cu 30 de lei în carcasă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite