Afaceri de reacţie rapidă: ce îi leagă pe proprietarii RCS&RDS, Dedeman şi Banca Transilvania
0Au profitat de criză şi au ajuns să domine - tocmai prin buna strategie de creştere din ultimii şapte ani - industrii în care nimeni nu ar fi pariat pe succesul jucătorilor locali. Poveştile RCS & RDS, Dedeman şi Banca Transilvania subliniază importanţa unui mare avantaj strategic, care aparţine, de regulă, companiilor antreprenoriale - viteza deciziilor, scrie Adevărul Financiar.
Banca Transilvania şi RCS & RDS s-au găsit, din motive diferite, în atenţia presei financiare din ultimele zile, după ce banca clujeană a plătit peste 700 de milioane de euro pentru Volksbank, iar RCS & RDS a pierdut un om cheie de la conducerea companiei, Alexandru Oprea, cel care este creditat, alături de Zoltan Teszari, pentru succesul grupului de televiziune, telefonie şi internet. Poveştile celor două companii româneşti (ambele au şi acţionari străini, însă minoritari) au reuşit să aducă în prim-plan o mai veche, dar parcă niciodată atât de actuală temă de discuţie: succesul companiilor româneşti în domenii unde te-ai aştepta să vezi în postură de lideri marile corporaţii internaţionale.
Tema este cu atât mai interesantă cu cât poate evidenţia importanţa managementului dinamic, propriu de regulă afacerilor antreprenoriale, care se mişcă mult mai rapid decât greoaiele grupuri multinaţionale. Nicicând nu a fost acest avantaj mai important decât în ultimii şase-şapte ani, când criza economică a ţinut multe corporaţii pe loc, şi a dat astfel ocazia companiilor locale să-şi crească sau să îşi consolideze cota de piaţă. Nu multe companii au jucat mai bine cartea aceasta decât Dedeman, liderul industriei de bricolaj, Banca Transilvania, ajunsă al doilea jucător din sistemul bancar, după BCR, şi RCS & RDS, care continuă să domine un segment de business feroce, unde companii ca UPC şi Telekom fac eforturi masive pentru a reduce handicapul.
Citiţi mai multe pe Adevărul Financiar