Afacerea cu ciuperci Pleurotus. Cum să ajungi la profit investind câteva sute de euro
0
Ciupercăriile sunt considerate, în general, afaceri cu câştig garantat, având în vedere cererea de pe piaţă. În mod special, ciupercile Pleurotus sunt avantajoase, pentru că sunt mai uşor de cultivat şi se pot vinde la preţuri mai mari, fiind apreciate de gospodine. Vă prezentăm o mare oportunitate de câştig sau, pe scurt, afacerea cu ciuperci pleurotus.
Ciupercile Pleurtotus sunt mai uşor de cultivat decât ciupercile Champignon, iar bussines-ul poate fi pornit cu doar 500 de euro, spun cei care se ocupă de mai mult timp de afacerile cu ciuperci pleurotus.
Afacerea cu ciuperci Pleurotus. Se poate şi fără teren
Lucrurile nu sunt nici atât de simple cum se prezintă în diverse lucrări, dar nici deosebit de complicate, apreciază Răzvan Tinca, ciupercar cu experienţă şi, în prezent, consultant pentru cei care vor să înceapă un astfel de business în agricultură.
Răzvan Tinca a arătat, pentru agrointel.ro, că o mică afacere cu ciuperci poate fi înfiinţată de orice familie din România şi este o oportunitate de afaceri în agricultură chiar şi pentru persoanele care nu deţin teren agricol.
Cu o investiţie iniţială de 500 de euro şi deţinând spaţiul adecvat (o mică clădire în curte, un beci spaţios, etc.), ciupercăria poate aduce un venit lunar de 1.000 – 1.500 de lei.
Contează însă să reuşeşti să îţi vinzi marfa pentru că, spre deosebire de legume sau pepeni, la ciuperci, intermediarii nu vin să ia marfa din curtea producătorului.
”Costurile cu transportul ciupercilor până la en-grosişti nu este mic, mai ales dacă stai la ţară. Mai mult, trebuie investit în spaţii de depozitare pentru că ciupercile sunt perisabile”, explică Tinca o parte din capcanele afacerii cu ciuperci.
Afacerea cu ciuperci Pleurotus. Procesarea creşte profitul
Ideal ar fi, potrivit specialistului, ca producătorul să facă şi procesarea ciupercilor pentru a-şi asigura un venit mai bun: zacusca de ciuperci, ciupercile murate, ciupercile uscate la soare ar fi câteva idei în acest sens.
”Ceea ce trebuie să ştie un viitor ciupercar este că va fi în ciupercărie în fiecare zi pentru a monitoriza totul. Eu Revelionul şi Crăciunul l-am petrecut printre ciuperci pentru că nu puteam să îmi asum nici un risc”, a precizat Tinca.
Pentru cei care se gândesc să investească într-o afacere cu ciuperci, Răzvan Tinca spune că cel mai sigur ar fi să nu rişte cu soiul champignon, la care concurenţa pe piaţă este mare, ci să se apuce de cultivat ciuperci pleurotus.
Acestea au început să fie tot mai căutate şi sunt chiar mai scumpe decât ”suratele” albe.
”La tarabe am văzut pleurotus cu 9 lei kilogramul, în timp ce pentru champignon se cereau doar şase lei“, a mai spus specialistul.
Condiţii mai accesibile de cultivare
„Nu sunt aşa pretenţioase. Dacă la champignon, în ciupercărie trebuie să fie constantă temperatura de 17 grade Celsius, la Pleurotus poate să varieze de la 13-14 până la 20 de grade Celsius.
Acest lucru este foarte important, având în vedere variaţiile de temperatură de la noi din ţară, dar şi costurile mari pe care le implică un sistem perfomant de climatizare”, spune consultantul.
Afacerea cu ciuperci Pleurotus. Toamna, cel mai bun anotimp
Toamna este cel mai bun anotimp în care să începi o afacere cu ciuperci pleurotus. Vara şi iarna aduc temperaturi extreme, care nu sunt favorabile producţiei de ciuperci în regim gospodăresc.
”Alt avantaj al culturii de toamnă este cererea mare de ciuperci în postul Crăciunului. La fel şi primăvara, înainte de Paşti. Sunt câteva luni în care producţia se poate face cu costuri minime şi este mai uşor de vândut”, spune Răzvan Tinca.
Cum se prepară compostul
Deloc de neglijat, compostul pentru pleurotus poate fi produs direct de ciupercar, nemaifiind nevoie ca acesta să depindă de importuri, aşa cum se întâmplă cu ciupercăriile de champignon din România.
”Deocamdată, la noi în ţară nu există nici un producător de compost de champignon, dar s-a deschis o fabrică de compost de pleurotus lângă Focşani.
Totuşi, pentru ciupercarii cu experienţă sau cei care vor să fie independenţi, există posibilitatea preparării propriului compost. Materia primă principală sunt paiele, care trebuie să fie de foarte bună calitate”, a mai spus Tinca.
Pe site-urile de anunţuri, costul unui sac de 10 kilograme de compost cu miceliu de ciuperci pleurotus porneşte de la 15 lei şi poate ajunge până la 35 de lei.
În opinia consultantului, cel mai bine este să înveţi meserie într-o ciupercărie, să iei contactul cu o persoană care are experienţă.
„Ca în orice business, se poate apela la un consultant, care să vă ajute să puneţi ciupercăria pe roate şi să obţineţi o producţie bună şi profit din vânzări”, explică specialistul.