Afacere cu mentă. Cum scoţi profit de câteva mii de euro la hectar dintr-un business cu cerere garantată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afacere cu mentă. Această plantă are mereu căutare şi pe piaţa internă, şi la export
Afacere cu mentă. Această plantă are mereu căutare şi pe piaţa internă, şi la export

Spre deosebire de alte plante medicinale, menta este utilizată, pe lângă industria alimentară, şi în fabricarea de produse pentru îngrijire personală, astfel că nivelul cererii pe piaţă este întotdeauna ridicat. Vă prezentăm câteva detalii utile pentru a vă lansa într-o afacere cu mentă.

Plantele de mentă sunt cerute şi ca atare, pentru ceaiuri sau prepararea cocktailurilor, dar şi pentru distilare şi obţinerea de uleiuri volatile, din care se obţin arome pentru produse cosmetice, ca să nu mai vorbim de binecunoscuta gumă de mestecat sau de pasta de dinţi.

Profitaţi de cererea mereu neacoperită şi demaraţi o afacere cu mentă, în care profitul este pe măsura investiţiei.

Afacere cu mentă. Calcule financiare

Pentru a începe o afacere cu mentă, aveţi nevoie de un hectar de teren care trebuie pregătit, conform cerinţelor specifice fiecărui soi în parte. Sumă iniţială pentru demararea afacerii se ridică la aproximativ 6.000 de euro.

Aveţi nevoie de câteva mijloace fixe a căror valoare de achiziţie intră în suma prevăzută iniţial pentru startul afacerii.

Tot aici mai intră şi cheltuielile de aprovizionare cu seminţe ecologice necesare primei culturi.

În funcţie de recoltele obţinute, în primii trei ani când produsele nu pot fi valorificate ca ecologice, profitul mediu este de 5.000 de euro. După acest termen, profitul depăşeşte 15.000 de euro, iar recuperarea investiţiei se face într-un timp scurt.

Afacere cu mentă. Înfiinţarea culturii

Dacă doriţi să înfiinţaţi o plantaţie de mentă, aflaţi că această se  înmulţeşte  prin  stoloni sau prin  înrădăcinarea butaşilor  tulpinali porniţi  din nodurile stolonilor. Materialul de înmulţire trebuie să provină de la culturi ecologice de mentă care se desfiinţează.

Recoltarea stolonilor pentru înfiinţarea noii culturi trebuie să se facă în ritmul plantărilor. Datorită înrădăcinării superficiale, stolonii pot fi scoşi cu o furcă pe suprafeţe mici, sau printr-o lucrare fie cu plugul fără cormană, fie cu o lamă dislocator, sau cu maşină de scos cartofi, pe suprafeţe mai mari.

Înainte de plantare, trebuie aleşi stoloni viguroşi, turgescenţi care sunt fasonati la 12-15 cm lungime, cu foarfeci de vie.

De la plantaţiile de mentă bune se pot obţine circa 6-8 tone de stoloni, iar cantitatea de stoloni recoltată de pe un hectar poate constitui material de înmulţire pentru 6 hectare de plantaţie nou-înfiinţată.

În cazul în care trebuie păstraţi peste iarnă, stolonii sunt depozitaţi în silozuri special amenajate, prevăzute cu instalaţii de aerisire şi udaţi permanenţi pentru a nu se deshidrata.

Plantarea mentei este recomandat să se facă toamnă, deoarece se realizează o mai bună înrădăcinare şi o densitate corespunzătoare a plantelor în câmp.

Uscarea materialului vegetal, după recoltare, se va efectua natural la umbră, în şoproane, poduri, pe o perioadă de 5-6 zile. Frunzele şi herba pot fi uscate şi artificial, la temperaturi de maximum 35ºC.

Afacere cu mentă. Cerinţe specifice

Condiţiile de recepţionare prevăd următoarele: maximum 14% umiditate; maximum 3-5 frunze brunificate pe fiecare tulpină; maximum 1,5% corpuri străine organice; maximum 0,5% corpuri străine minerale; minimum 1% conţinutul în ulei volatil.

Producţiile pot fi de 10-20 t/ha herba proaspătă, respectiv 2,5-3 t/ha herba uscată sau 1-1,3 t/ha frunze uscate.

Afacere cu mentă. Distilarea şi obţinerea uleiurilor

Obţinerea pe cale industrială a uleiului volatil de mentă se realizează prin distilarea masei vegetative proaspete sau uscate, cu ajutorul vaporilor de apă. Cele mai bune rezultate se obţin prin distilarea mentei lăsată să se ofilească în brazde, timp de 24-48 de ore.

Din totalul uleiului volatil prezent în materialul vegetal supus distilării, 75% se obţine în prima oră de distilare, iar după circa două ore de distilare este extrasă întreaga cantitate de ulei volatil.

În timpul procesului de distilare trebuie să fie menţinuţi următorii parametri: temperatura apei care intră în refrigerent trebuie să fie de maximum 15-20 de grade; temperatura distilatului format din apă şi ulei volatil, la ieşirea din refrigerent, trebuie să fie de 35-40 de grade, ceea ce va permite o decantare rapidă a uleiului volatil.

Uleiul extras şi decantat, pentru eliminarea apei, va fi pus spre păstrare şi transportat în butoaie inoxidabile, care vor fi depozitate în încăperi răcoroase, ferite de foc.

Afacere cu mentă. Finanţări europene

Pentru cultivarea plantelor aromatice şi medicinale, printre care şi menta, puteţi obţine bani nerambursabili din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Programul National pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) detaliază modul concret în care sunt finanţate investiţiile.

Măsurile PNDR sunt incluse în 4 Axe prioritare pentru finanţare prin FEADR, dintre care puteţi avea în vedere Axa I - Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic (Măsura 112- Instalarea tinerilor fermieri; Măsura 121- Modernizarea exploataţiilor agricole; Măsura 123 - Creşterea valorii adăugate a producţiei agricole şi forestiere; Măsura 141- Sprijinirea fermelor agricole de subzistenţă; Măsura 141- Înfiinţarea grupurilor de producători) şi Axa III - Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale (Măsura 312 - Crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite