Abaterea care, de la 1 mai, le aduce firmelor amenzi şi suspendarea activităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
control anaf antifrauda

Inspectorii antifraudă vor amenda, de la 1 mai, toate firmele care nu sunt dotate şi care nici măcar nu şi-au comandat case de marcat cu jurnal electronic. De asemenea, companiilor li se va suspenda activitatea.

Dacă de la 1 mai 2019 inspectorii antifraudă vor constata încălcarea obligaţiei de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic, vor aplica amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei şi vor suspenda activitatea economică în punctul de lucru al operatorului economic până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal şi prezentarea dovezii de plată a amenzii, cu excepţia situaţiilor în care se constată că operatorul economic a comandat deja necesarul de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic şi a solicitat instalarea acestora.

„Acţiunea de control tematic, dispusă de Ministerul Finanţelor Publice, este determinată de diferenţa foarte mare dintre numărul de 504.966 de aparate de marcat înregistrate în sistemul informativ al ANAF şi puse pe piaţă şi numărul de 344.020 de aparate de marcat puse în funcţiune la contribuabili. De asemenea, în luna martie, comparativ cu luna februarie, a fost înregistrată scăderea cu cca. 39% a numărului aparatelor de marcat instalate la contribuabili, şi cu cca. 20% a numărului aparatelor de marcat înregistrate de distribuitorii autorizaţi în sistemul ANAF”, arăta minsterul de Finanţe, recent, într-un comunicat.

Potrivit Finanţelor, la nivelul majorităţii distribuitorilor autorizaţi şi a unităţilor acreditate pentru comercializare există stocuri de aparate de marcat noi şi nu mai sunt semnalate dificultăţi legate de lipsa capacităţii de instalare a unităţilor de service. „Este important de ştiut că ICI Bucureşti a emis avize tehnice favorabile, iar MFP a emis autorizaţii de distribuţie, pentru toate tipurile de aparate de marcat, inclusiv pentru cele destinate activităţilor economice în care sunt utilizate modele dedicate, respectiv taximetrie, mari retaileri, schimb valutar, comerţ cu carburanţi (95 modele existente pe piaţă)”, mai arată instituţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite