Articol publicitar

5 sfaturi de educaţie financiară prin care să faci economii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
zzz

Educaţia financiară se bazează pe câteva principii importante, şi anume: evidenţa cheltuielilor lunare, realizarea unui fond de rezervă constituit din economiile pe care le faci, reducerea cheltuielilor inutile şi stabilirea obiectivului de a pune bani deoparte.

Dacă vei ţine cont de tehnicile de economisire pe care educaţia financiară ţi le oferă, vei reuşi să pui deoparte, lunar, o anumită sumă de bani şi vei observa şi o îmbunătăţire a stării tale psihice. Când pui bani deoparte, grijile şi implicit stresul cauzat de incertitudinea financiară se vor diminua şi-ţi vei putea stabili noi obiective personale.

Iată, aşadar, câteva dintre cele mai importante tehnici de educaţie financiară, cu ajutorul cărora îţi poţi face un plan de economii:

  • Obţine venituri suplimentare
zzz

Un venit suplimentar pe care să îl adaugi bugetului tău lunar, poate fi obţinut rapid dacă alegi să vinzi acele obiecte din casă pe care nu le mai foloseşti, cum ar fi cărţile. Dacă eşti o persoană căreia îi place să citească,  iar spaţiul din bibliotecă a devenit neîncăpător, poţi alege să vinzi unui anticariat cărţile de care nu mai ai nevoie. În secţiunea cumpăr cărţi de pe site-ul anticariatului tău preferat, poţi găsi datele de contact ale echipei de achiziţii. Contactează echipa anticariatului pentru a stabili care este cel mai bun interval în care aceasta se poate deplasa la domiciliul tău pentru a-ţi cumpăra cărţile.

  • Creează un cont de economii

Asigură-te că după ce ai creat acest cont de economii nu poţi lua banii de acolo cu uşurinţă. Ideal ar fi să tratezi banii economisiţi în contul respectiv ca pe un fond de urgenţă, pe care să îl foloseşti doar în situaţii extreme. În contul de economii poţi adăuga veniturile suplimentare pe care le obţii, fie din vânzarea cărţilor unui anticariat, fie a altor obiecte pe care nu le mai foloseşti şi care pot fi utile altor persoane. De exemplu, poţi obţine o sumă de bani de pe urma unei pasiuni sau a unor comisioane pe care le faci în timpul liber, iar, în acest fel, vei putea să economiseşti, dar şi să îţi organizezi mult mai eficient bugetul lunar.

  • Ţine evidenţa cheltuielilor

Pentru acest pas, te poţi folosi de  câteva liste, pe care să le adaptezi în funcţie de nevoile tale. De exemplu, este recomandat să mergi la magazin întotdeauna cu o listă de cumpărături, iar înainte de a efectua toate plăţile lunare, realizează o listă cu acestea şi cu bugetul de care dispui. Atunci când vei ţine evidenţa cheltuielilor lunare, îţi va fi mult mai simplu să economiseşti şi să prioritizezi cumpărăturile până la următorul salariu. Dacă te vei simţi confortabil folosind astfel de liste, le vei putea aplica şi pentru alte scopuri, cum ar fi să îţi structurezi programul şi activităţile de peste zi, ori să îţi stabileşti anumite obiective pe care vrei să le duci la îndeplinire. 

  • Cumpără mai cumpătat

Când vrei să economiseşti, cel mai greu lucru este să îţi schimbi obiceiul prin care îţi faci cumpărăturile. Este bine să amâni achiziţiile care nu sunt esenţiale, iar pentru a te asigura că nu pierzi nici mult timp şi nici nu îţi depăşeşti bugetul, este recomandat să îţi faci cumpărăturile încă din weekend pentru toată săptămâna, având la tine lista cu lucrurile esenţiale. În situaţia în care vrei să-ţi cumperi articole mai scumpe, poţi economisi în decurs de câteva luni.

  • Implică şi ceilalţi membri ai familiei
zzz

Planificarea economiilor este o acţiune la care este recomandat să participe fiecare membru al familiei, chiar şi cei mici, pentru că, în acest fel le vei oferi o bună educaţie financiară, ce le va fi utilă pe viitor. Îi poţi învăţa cum să îşi economisească, dar şi cum să îşi cheltuie banii de buzunar, iar împreună cu ei, poţi alege să vândă cărţile care nu le mai sunt de folos, şi astfel să pună bani deoparte. Este indicat ca cei mici să deţină o puşculiţă transparentă, pentru că astfel vor vedea cum se strâng banii puşi deoparte.

Când alegi să pui în practică principiile sănătoase de economisire, educaţia financiară va deveni un stil de viaţă care te va ajuta să devii mai bun pe toate planurile, inclusiv în relaţiile cu cei apropiaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite