44% din românii care vor să-şi cumpere o casă preferă să economisească, decât să stea cu chirie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diferenţe între Prima Casă şi creditul ipotecar

44% dintre românii care vor să-şi cumpere o casă preferă să economisească, decât să stea cu chirie, se arată într-un studiu internaţional realizat de ING.

Românii sunt cei mai interesaţi să economisească pentru a-şi cumpăra o casă, la nivel european, potrivit celui mai recent studiu internaţional ING, la care au participat peste 15.000 de respondenţi din 15 ţări. 84% dintre români consideră că este mai rentabil să îşi cumpere o locuinţă proprie decât să locuiască cu chirie (comparativ cu media europeană de 70%) şi doar 56% dintre români ar plasa un alt obiectiv financiar înaintea celui de a strânge bani pentru o casă (faţă de media europeană de 81%). 

Potriviti studiului, 84% dintre români consideră că este mai rentabil să îşi cumpere o locuinţă proprie, circa 44% dintre aceştia preferând să economisească pentru o astfel de achiziţie.

„84% dintre români consideră că investiţia într-o locuinţă este profitabilă şi 44% dintre aceştia pun pe primul plan economiile pentru cumpărarea propriei case, fiind cele mai ridicate procente întâlnite la nivel european

Acest lucru reiese şi din statisticile pe anul trecut, când numărul creditelor ipotecare a crescut cu 11% faţă de anul precedent, când avansul a fost de 15%.

„Evoluţia creditării pe segmentul de ipotecare a continuat sa fie pozitivă, astfel încât stocul de credite ipotecare a crescut cu puţin peste 11% în 2019 (de la 15,6 în 2018). Evoluţia componentei de creditare în lei (practic singura care funcţionează pe piaţa de ipotecare în acest moment) a cunoscut un avans mediu de aproximativ 20% în 2019 (faţă de 30% în 2018), ceea ce indică o încetinire a ritmului de creştere către valori, spunem noi, mai sustenabile”, a declarat Valentin Tătaru, economist la ING Bank România.

România, cel mai mare procent de proprietari

Germania (91%), Austria (90%) şi Olanda (90%) înregistrează cele mai mari procente privind prioritizarea altor obiective financiare. De asemenea, Germania (58%) şi Olanda (59%) au cele mai scăzute valori privind percepţia asupra rentabilităţii unei locuinţe. Aceste rezultate sunt proporţionale cu procentele de proprietari de case din fiecare ţară, România având o pondere ridicată de 96% de familii care trăiesc în locuinţe personale. 

Pe lângă potenţialele beneficii de ordin economic, deţinerea unei proprietăţi conferă şi un sentiment puternic de stabilitate, de control asupra vieţii, de apartenenţă şi de identitate socială. Astfel, la nivel european, doar 21% dintre proprietarii de locuinţe au declarat că au o cumpărat o casă din raţiuni economice, susţinând că a fost o decizie emoţională şi că îşi doreau să deţină locuinţa în care trăiau (66%), precum şi că percep locuinţa ca fiind un aspect esenţial pentru dezvoltarea unui mediu de familie. 

Profilul cumpărătorului

28% dintre români anticipează că îşi vor cumpăra o locuinţă când vor avea între 30 şi 34 ani, 25%, după 35 ani şi 14%, înainte de 30 ani. 21% dintre români (cel mai scăzut procent după spanioli) nu cred că îşi vor permite cumpărarea unei locuinţe. Doar 7% dintre europeni preconizează că îşi vor achiziţiona o casă înainte de vârsta de 30 ani, 16%, după 35 ani, iar 38% sunt pesimişti în privinţa cumpărării unei case. 

Teama de scumpire

Preţurile ridicate (77%) şi teama de gradul ridicat de îndatorare (70%) sunt principalele motive care determină europenii să amâne intenţia de-şi cumpăra o locuinţă. Doar 16% dintre aceştia declară, însă, că nu îşi doresc să cumpere o casă. Spaniolii (45%), olandezii (42%) şi germanii (37%) sunt de părere că măsurile şi reglementările ineficiente contribuie la contextul actual în care se află piaţa imobiliară. 53% dintre români consideră (de la 35% în 2017) că piaţa imobiliară merge într-o direcţie greşită, sub media de 55% la nivel european, cele mai ridicate valori fiind înregistrate în Spania (72%), Germania (65%) şi Luxemburg (65%). 

La nivel european, preţul caselor a crescut cu 4,2%, în timp ce salariile doar cu 3,2%, astfel încât 55% dintre europeni consideră că este o provocare să îţi cumperi o casă şi anticipează că preţurile vor creşte în următoarele 12 luni (62% dintre aceştia). Cu toate acestea, procentul europenilor care consideră că este din ce în ce mai dificil să îşi cumpere o casă a scăzut de la 78% în 2015 la 70% în 2019. 

Mai mult de jumătate dintre europeni preferă vacanţele

Călătoriile se află în topul preferinţelor europenilor, cu atât mai mult cu sunt mai accesibile, ca alternativă la economisirea pentru cumpărarea unei locuinţe. Astfel, 54% dintre europeni aleg vacanţele şi amână achiziţia unei case sau aleg să achite creditul ipotecar pe o perioadă mai extinsă. 

Jessica Exton, specialist în ştiinţa comportamentală în cadrul ING: „Majoritatea dinte noi ne dorim să deţinem o locuinţă proprie, nu doar pentru că este o decizie inteligentă pe termen lung din punct de vedere financiar, dar mai ales pentru că este un obiectiv important din perspectivă emoţională şi personală. Dar locuinţele sunt scumpe, prin urmare, unele persoane aleg să îşi acorde mai mult timp pentru a economisi suma necesară sau amână decizia de a cumpăra o locuinţă. Odată cu extinderea orizontului de timp, nu este surprinzător că aceştia îşi îndreaptă atenţia şi către alte obiective, precum călătoriile şi hobby-urile.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite