VIDEO Dumitru Rucăreanu a trăit şi a murit în discreţie

VIDEO Dumitru Rucăreanu a trăit şi a murit în discreţie

Unul dintre actorii boemi ai „generaţiei de aur“ alese de Radu Beligan, în 1961: Dumitru Rucăreanu (1932-2013)

Actorul Dumitru Rucăreanu, un „boem al generaţiei de aur“, s-a stins din viaţă, duminică, la 80 de ani, şi a fost incinerat miercuri, în secret, din dorinţa expresă a actorului ca evenimentul să nu fie mediatizat.

Ştiri pe aceeaşi temă

De altfel, în ultimii ani din viaţă, Rucăreanu se retrăsese de pe scena publică şi doar rareori mai acorda interviuri, ceea ce explică discreţia în care a dorit să se desfăşoare funeraliile sale.  
 
Trăia ca un boem şi, la cei 80 de ani ai săi, încă se urca pe scuter şi „pufăia“ zilnic câte două pachete de ţigări. „De băut am băut până la 75 de ani, când mi s-a tăiat... Toată viaţa numa’ votcă, că de whisky n-am avut bani. Bere şi şpriţ niciodată, că am făcut cândva o colită de fermentaţie!“, îşi aminteşte actorul, într-un interviu din aprilie 2012, pentru Evenimentul Zilei.
 
În acelaşi interviu, Dumitru Rucăreanu declara: „Când o să mor, vreau să fiu incinerat şi cenuşa să fie aruncată în mare. N-am chef să mă mănânce viermii!“, el fiind un desăvârşit iubitor al mări, deşi s-a născut în zonă de munte, la Ghimbav (judeţul Braşov). 
 
Dumitru Rucăreanu face parte din echipa de actori aleasă de Radu Beligan, în 1961, pentru a înfiinţa „Teatrul de Comedie“, unde a rămas pentru tot restul vieţii. Printre rolurile pe care le-a interpretat acolo se numără Maestrul Croitor, în „Burghezul gentilom“ de Molière, regia Lucian Giurchescu, în 1961, personajul reporterului, din spectacolul „Mi se pare romantic“ de Radu Cosaşu, regia David Esrig, tot în 1961. De asemenea, l-a interpretat pe Muller în „Svejk în cel de-al doilea Război Mondial“ de Bertolt Brecht, regia Lucian Giurchescu, în anul 1962, precum şi multe altele. 
 
Deşi marea pasiune a sa a fost muzica, Dumitru Rucăreanu nu a regretat deloc viaţa de actor pe care a trăit-o. A interpretat nenumărate roluri în teatru şi în cinematografie şi niciunul nu a fost mai presus decât celălalt. „Nu se pune problema unui rol drag. Important e să joci şi cu douăj’ de inşi în sală, la minus zece grade! Ori anulezi spectacolul“, spunea Rucăreanu tot pentru EVZ. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările