Cer deschis cu Andrei Şerban. Tavanul Teatrului Odeon s-a deschis la repetiţiile cu public ale spectacolului „Soldatul de ciocolată“   VIDEO

Cer deschis cu Andrei Şerban. Tavanul Teatrului Odeon s-a deschis la repetiţiile cu public ale spectacolului „Soldatul de ciocolată“   VIDEO

Scenă din Soldatul de ciocolată                                                  FOTO: Romeo Zaharia

Nu mai puţin de şapte reprezentaţii au avut loc, între 1 şi 7 iulie, în sala Majestic a Teatrului Odeon cu spectacolul "Soldatul de ciocolată", după Bernand Shaw, în regia lui Andrei Şerban. Acoperiştul teatrului s-a deschis, în partea a doua a spectacolului, la unele reprezentaţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Regizorul  Andrei Şerban a fost alături de actori, într-o serie de repetiţii deschise cu public de pe 1 pe 7 iulie la sala Majestic.

Piesa "Armele şi omul" a fost scrisă de Bernard Shaw când avea 38 de ani şi a fost reprezentată pentru prima dată, în anul în 1894, la Londra. Succesul nu a întârziat să apară chiar de la premieră, iar opinia despre Shaw ca fiind unul dintre cei mai inteligenţi dramaturgi din Londra a fost unanimă. Patru ani mai târziu va fi publicată în colecţia numită Piese plăcute. Deşi nu a fost mai deloc jucată în România, în lume a rămas una dintre cele mai populare şi mai des montate comedii.

Nicoleta Lefter şi Antoaneta Zaharia               FOTO: Andrei Runcanu

E o piesă care vorbeşte despre divizarea Europei, despre naţionalism şi xenofobie, despre iluzia păcii, dar şi despre iluzia dragostei de a înfrumuseţa realitatea; un spectacol care te face să simţi diferenţa dintre dragostea adevărată şi cea de pe scenă, ca la operă. Deşi piesa lui Shaw a fost scrisă acum un secol, tema este încă actuală.

Plafonul Teatrului Odeon s-a deschis în partea a doua a reprezentaţiilor  FOTO: Cosmin Purice

Soldatul de ciocolată
(sau Armele şi omul)

O comedie de George Bernard Shaw
traducerea şi adaptarea Dana Dima

Cu: Sabrina Iaşchevici/ Nicoleta Lefter, Irina Mazanitis/ Antoaneta Zaharia, Alina Berzunţeanu/ Ana Bianca Popescu, Alexandru Papadopol/ Gabriel Pintilei, Marius Damian/ Cezar Antal, Gelu Niţu/ Constantin Cojocaru, Conrad Mericoffer/ Cătălin Babliuc, Dimitrii Bogomaz Regia Andrei Şerban
Scenografia: Anka Lupeş
Coloana sonoră: fragmente din Ernani de Verdi

"Cu fiecare spectacol care se întâmplă este o evoluţie care continuă şi vom ajunge, sperăm, la ceva care este aproape terminat. Terminat, de fapt, nu este nimic niciodată, pentru că în teatru nimic nu e terminat. Este terminat doar când decorul se distruge. Până atunci este tot timpul o căutare către ceva care e imposibil de făcut perfect. Pentru că atunci când e perfect e aproape terminat”, a spus Andrei Şerban la prima repetiţie cu public şi prima cu o singură distribuţie. 


Antoaneta Zaharia şi Constantin Cojocaru                FOTO: Andrei Runcanu

"La acest spectacol sunt două distribuţii. În prima seară am avut o primă reprezentaţie în care ambele distribuţii au fost pe scenă. Un actor juca un rol în capul scenei, ieşea şi, când revenea, era alt actor în acelaşi costum”, a precizat regizorul.

"Nu ştiu cât de familiari sunteţi cu acest tip de repetiţii. Scopul este foarte precis, de a avea un dialog, o relaţie cu spectatorul. În acest moment nu e teatru, ce vedeţi este bucătăria internă, iar acum devine viu prin relaţia pe care o veţi stabili cu actorul. De la o zi la alta schimbăm anumite lucruri, schimbăm scene, jocul actorilor, luminile”, a explicat Andrei Şerban,

"Repetiţia deschisă va fi în costumele complete, pe care scenografa noastră, Anka Lupeş, care este de origine română, dar care trăieşte la New York, le-a creat şi costumele sunt foarte impresionante”, a declarat  Andrei Şerban, potrivit news.ro.

Regizorul Andrei Şerban a mai montat piesa lui Shaw la celebrul Teatru Maly din Sankt Petersburg, condus de Lev Dodin.

Foarte actuală în Rusia lui Putin, piesa face  aluzii la expansionism militar, nebunia dictaturii şi iluzia libertăţii. Ovaţiile publicului au confirmat cât de viu şi imediat este mesajul spectacolului "Soldatul de ciocolată" 

Foto: Mihaela Marin

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările