Actorul Ion Caramitru, aniversare discretă la 78 de ani. Două spectacole găzduite de Teatrul Naţional, anulate pe 9 martie din cauza coronavirusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Caramitru, în „Neguţătorul din Veneţia”               FOTO: Florin Ghioca / TNB
Ion Caramitru, în „Neguţătorul din Veneţia”               FOTO: Florin Ghioca / TNB

Ca în fiecare an în ultima vreme, Ion Caramitru, managerul Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, are parte de o aniversare discretă când vine vorba despre ziua sa de naştere. Actorul a mărturisit de mai multe ori că nu îi place să fie sărbătorit cu cadouri de colegii din TNB, mai ales că astăzi, chiar de ziua managerului general, TNB a suspendat două spectacole găzduite, din cauza crizei răspândirii coronavirusului.

Teatrul Naţional din Bucureşti suspendă şi amână, din cauza crizei răspândirii coronavirusului, spectacolele găzduite pe 9 martie, chiar de ziua actorului şi managerului Ion Caramitru: "Străini în noapte" (Sala Mare) şi "Secretul fericirii" (Sala Studio). Întrucât, DSP nu a transmis TNB nici un răspuns cu privire la desfăşurarea spectacolelor programate pentru 9 martie, conducerea TNB a decis suspendarea şi amânarea pentru date ulterioare a acestora, ţinând cont de contextul epidemiologic actual şi în acord cu măsurile deja luate de autorităţi pentru evitarea răspândirii virusului.  În legătură cu spectacolele TNB programate mâine şi în zilele care urmează, nu sunt, deocamdată, informaţii clare. Se aşteaptă deciziile luate în şedinţa DSP din seara de 9 martie.
 

O viaţă în teatru şi film 

Ion Horia Leonida Caramitru spune de mai multă vreme că preferă să aniverseze de ziua Sfântului Ion, iar la început de martie, atunci când îşi aniversează de obicei ziua de naştere, preferă să o facă discret, în familie, petrecându-şi ziua de obicei în teatrul pe care îl conduce.

„În principiu, eu nu-mi sărbătoresc ziua de naştere, sărbătoresc numai de Sfântul Ion. De-a lungul anilor aşa am făcut mereu, aşa că prea mare sărbătoare nu va fi pentru mine azi. Probabil vor veni băieţii mei să mă viziteze, dar nu mă sărbătoresc de ziua de naştere, de principiu”, declara în urmă cu câţiva ani actorul. 

Ion Caramitru s-a născut pe 9 martie 1942, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" Bucureşti (1964), clasa profesor Beate Fredanov. A debutat în 1964, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în "Eminescu", de Mircea Ştefănescu, regia Sică Alexandrescu.

A fost actor şi regizor al Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra", din 1965, fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestui teatru. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Süto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A colaborat cu mari regizori ai scenei româneşti precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Şerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu.

Ion Caramitru a jucat pe scena Naţionalului bucureştean în mai multe roluri: Perdican - "Să nu te joci cu dragostea" de Alfred de Musset, regia Moni Ghelerter, 1964; Mircea Basarab - "Vlaicu Vodă" de Alexandru Davila, regia Sică Alexandrescu, 1965; Romeo - "Romeo şi Julieta" de William Shakespeare, regia Val Mugur, 1967; "Dialoguri şi fantezii în jazz" - spectacol de poezie şi muzică alături de Johnny Răducanu; Eduard al III-lea - "Eduard al III-lea" de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, 2008; Macbeth - "Macbeth" de William Shakespeare, regia Radu Penciulescu, 2011; Pierre - "Dineu cu proşti" de Francis Veber, regia Ion Caramitru, din 2012; Recital - "Dor de Eminescu", 2012; Prospero - "Furtuna" după William Shakespeare, regia Alexander Morfov, 2014.

În stagiunea curentă a TNB joacă în "Dineu cu proşti", "Furtuna", "Magic Naţional", „UFO”, „Neguţătorul din Veneţia” şi „Dor de Eminescu”.

ion caramitru foto Florin Ghioca

Ion Caramitru, în „Dor de Eminescu”               FOTO: Florin Ghioca / TNB

A regizat, totodată, piesele la Teatrul Naţional din Bucureşti: "Angajare de clovn" de Matei Vişniec, 2016; "Magic Naţional", spectacol-concert, 2015; "Dumnezeu se îmbracă de la second-hand" de Iulian Margu, 2014; "Anonimul veneţian" de Giuseppe Berto, 2014; "Bârfe, zvonuri şi minciuni" de Neil Simon, 2014; "Dor de Eminescu", recital de poezie şi muzică (împreună cu Aurelian Octav Popa), 2012; "Dineu cu proşti" de Francis Veber, 2010; "Toţi fiii mei" de Arthur Miller, 2009; "Şapte dintr-o lovitură" de Lia Bugnar, 2008; la Teatrul Naţional Mihai Eminescu Botoşani - "Cetăţeni de onoare ai poeziei", scenariul şi regia, 2011, iar la UNITER - "Tragedia lui Carmen", versiunea lui Peter Brook după "Carmen" de Georges Bizet, 2007.

Ion Caramitru este şi un foarte apreciat actor de film. Dintre zecile de pelicule în care a apărut în roluri importante merită menţionate producţiile: "Pădurea spânzuraţilor", film premiat la Cannes, în 1965, pentru regie (Liviu Ciulei), "Iarba verde de acasă" în regia lui Stere Gulea (1978), "Ecaterina Teodoroiu", regia Dinu Cocea. De asemenea, Caramitru este cunoscut publicului şi pentru rolul Socrate din celebra serie "Liceenii". Talentul său, remarcat de producătorii din străinătate, l-a recomandat pentru roluri în filme precum "Kafka" (1991), regia Steven Soderbergh, alături de Jeremy Irons şi Theresa Russell, "Mission: Impossible", regia Brian de Palma sau minunatul rol Count Fontana din "Amen" (2002), regia Costa Gavras.

Preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER) de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990. 

În cariera teatrală şi cinematografică, a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat "Cel mai bun actor al anului". Premii pentru film: Premiul revistei "Cinema", pentru interpretare (1976); "Premiul Asociaţiei Cineaştilor" (1980); "Premiul special al juriului" pentru rolul principal din filmul "Luchian", la Festivalul Naţional al Filmului, Costineşti (1984). Decorat, în 1995, de Regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de "Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic". În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi.

A primit, la 28 martie 2011, Premiul de Excelenţă al Uniunii Teatrale din Republica Moldova (UNITEM) în cadrul Galei Premiilor UNITEM 2011. La 18 martie 2013, Ion Caramitru, a primit premiul la secţiunea "Teatru", decernat în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural, pentru modul în care a organizat programul "Caragiale - 2012" al Naţionalului bucureştean, derulat cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la naşterea lui I.L. Caragiale şi a 100 de ani de la moartea celebrului dramaturg, eveniment care a înregistrat un real succes.

Alte premii şi distincţii: Premiul Academiei Române "Aristizza Romanescu" pentru rolul "Macbeth", 2013; "Meritul Academic" acordat de Academia Română, 2012; Decoraţia Regală "Nihil Sine Deo", 2012; O stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, 2012; Cetăţean de onoare al oraşelor Sibiu, Sulina, Târgu Jiu, Ipoteşti, 2011; Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce, 2000; Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor în Franţa, 1997.

În zilele de 21-22 decembrie 1989, s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticomuniste din Bucureşti. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunţat pe postul naţional de televiziune înlăturarea dictaturii.

Membru al Consiliului Provizoriu al Frontului Salvării Naţionale, constituit şi anunţat populaţiei în seara zilei de 22 decembrie 1989, apoi membru al Biroului Executiv al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi preşedinte al Comisiei pentru cultură (din 27 decembrie 1989); membru al Biroului Executiv şi vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, răspunzând de Comisia pentru cultură şi probleme de tineret (februarie 1990 - mai 1990).

La 11 decembrie 1996, a fost desemnat ministru al Culturii odată cu învestirea guvernului Victor Ciorbea. Ulterior s-a înscris în PNŢCD. În cabinetele prezidate de Radu Vasile şi Mugur Isărescu a deţinut acelaşi portofoliu până la sfârşitul anului 2000.

Este director general al Teatrul Naţional I.L. Caragiale Bucureşti, din 2 iunie 2005.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite