Acţiunea de solidaritate a teatrelor din România cu artiştii din Belarus a avut peste 30.000 de spectatori

Acţiunea de solidaritate a teatrelor din România cu artiştii din Belarus a avut peste 30.000 de spectatori

Programul românesc de lecturi a fost iniţiat şi curatoriat de jurnalista Raluca Rădulescu

În perioada 7-22 februarie, în România şi Republica Moldova au avut loc 16 spectacole-lectură cu textul Insultaţi. Belarus(ia) de Andrei Kureicik, într-o acţiune de solidaritate fără precedent a teatrelor româneşti cu artiştii bieloruşi.

Seria de spectacole-lectură din România s-a înscris în programul mondial de lecturi Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care a debutat pe 12 septembrie 2020 şi a contorizat, până astăzi, aproximativ 150 de lecturi, podcasturi, filme, perfomance-uri şi instalaţii multi-disciplinare, în aproape 100 de teatre din 28 de ţări. Piesa Insultaţi. Belarus(ia) va fi publicată la Editura LiterNet şi va putea fi accesată online, gratuit. 

Programul românesc de lecturi a fost iniţiat şi curatoriat de jurnalista Raluca Rădulescu (foto), traducătoarea piesei în limba română. Întregul proiect s-a bazat pe voluntariat, iar în realizarea celor 16 spectacole-lectură au fost implicaţi circa 200 de artişti şi tehnicieni de scenă din 15 oraşe din România şi unul din Republica Moldova.
 
Spectacolele-lectură realizate în România au ajuns la peste 30.000 de spectatori, în săli şi online, însă nu doar în România, Republica Moldova şi Belarus, ci şi în SUA, Rusia, Germania, Franţa, Grecia etc. 
 
Am văzut mare parte din lecturile făcute în toată lumea. Sunt impresionată de actorii români. Cred că sunt cei mai buni! Sunt fabuloşi! 
Oksana Mîsina (Rusia), actriţă, autoarea unui film pe baza piesei Insultaţi. Belarusi(ia).
 
Lecturile din România au fost dintre cele mai creative şi cu o extrem de mare vizibilitate în întreaga lume.
John Freedman, iniţiatorul Belarus(sia) Worldwide Reading Project
 
15 teatre din România au demonstrat că atunci când există o miză, se naşte şi solidaritatea. Sper ca viitorul să devină o miză suficient de puternică pentru care să fie util capitalul de solidaritate acumulat în acest proiect, declară Raluca Rădulescu, iniţiatoarea programului românesc de lecturi Insultaţi. Belarusi(ia).
 
În funcţie de contextul epidemiologic şi posibilităţile tehnice ale fiecărei instituţii, 5 teatre au organizat lecturile cu public în sală, dar le-au transmis şi online în regim de live-streming, alte 5 au difuzat lecturile exclusiv online şi 6 teatre au jucat doar cu public în sală. 
 
Toate spectacolele-lectură din proiectul INSULTAŢI. BELARUS(IA) se mai pot încă viziona online, gratuit, după cum urmează:
 
Ca urmare a interesului provocat de text şi de contextul în care el a apărut, teatrele care au avut spectacole-lectură au propus diverse forme de continuare a proiectului de solidariate, fie prin montarea acestui text, fie prin crearea de evenimente noi, pornind de la această experienţă.
 
Detalii despre proiect dar şi link-uri utile se pot găsi pe pagina de facebook: aici.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările