Bustul lui Mihai Brediceanu, dezvelit de la ora 18.00, la Ateneul Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bustul compozitorului Mihai Brediceanu
Bustul compozitorului Mihai Brediceanu

Astăzi, de la ora 18.00, în foaierul Ateneului Român, va fi dezvelit bustul compozitorului Mihai Brediceanu (1920-2005), realizat de Miliţa Petraşcu. La eveniment vor participa directorul general al Filarmonicii „George Enescu” şi fiul compozitorului.

Evenimentul de astă-seară, de la ora 18.00, se va desfăşura în prezenţa directorului general al Filarmonicii „George Enescu“, Andrei Dimitriu, precum şi a fiului compozitorului român, Petru Brediceanu.

Născut la 14 iunie 1920, la Braşov, într-o familie de intelectuali, Mihai Brediceanu a fost o personalitate de mare importanţă a lumii muzicale româneşti din secolul  XX. Familia Brediceanu are o importantă tradiţie culturală şi istorică, fiind foarte respectată încă din secolul al XVIII-lea, datorită personalităţilor omului politic Coriolan Brediceanu şi ale fiilor săi, Caius Brediceanu, diplomat roman, şi Tiberiu Brediceanu, reputat culegător de folclor şi compozitor. Fiu al lui Tiberiu Brediceanu, Mihai Brediceanu a avut o amplă activitate de interpret, compozitor şi matematician.

muzicianul Mihai Bredniceanu

Din 1959 până în 1966, a fost director general al Operei Române din Bucureşti, iar între anii 1982- 1990 a fost director general al Filarmonicii „George Enescu" din Bucureşti. Din 1991, a fost numit din nou director general al Operei Române. Pe lângă nenumărate piese muzicale pentru teatru, Mihai Brediceanu a mai compus o simfonie, patru dansuri simfonice, o suită pentru orchestra de cameră, piese pentru cor, muzică de cameră şi cântece. Mihai Brediceanu a fost preşedinte al Festivalului „George Enescu“ – ediţia 1995, preşedinte al Uniunii interpreţilor şi membru al Uniunii compozitorilor.

De asemenea, Brediceanu este cel datorită căruia s-a înregistrat pentru prima dată, integral, pe discuri Electrecord, „Oedip” de George Enescu, a cărui creaţie muzicală a promovat-o în întreaga lume.  De asemenea, el este şi inventatorul polimetronomului pe care îl definea ca „procedeu şi dispozitiv programat pentru spectacole muzicale şi coregrafice complexe, folosind simultan mai multe tempouri”. Invenţia a fost brevetată în SUA, în 1970.

Muzicianul Mihai Brediceanu a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, pe 4 martie 2005.

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite