Bustul lui Mihai Brediceanu, dezvelit de la ora 18.00, la Ateneul Român

Bustul lui Mihai Brediceanu, dezvelit de la ora 18.00, la Ateneul Român

Bustul compozitorului Mihai Brediceanu

Astăzi, de la ora 18.00, în foaierul Ateneului Român, va fi dezvelit bustul compozitorului Mihai Brediceanu (1920-2005), realizat de Miliţa Petraşcu. La eveniment vor participa directorul general al Filarmonicii „George Enescu” şi fiul compozitorului.

Evenimentul de astă-seară, de la ora 18.00, se va desfăşura în prezenţa directorului general al Filarmonicii „George Enescu“, Andrei Dimitriu, precum şi a fiului compozitorului român, Petru Brediceanu.

Născut la 14 iunie 1920, la Braşov, într-o familie de intelectuali, Mihai Brediceanu a fost o personalitate de mare importanţă a lumii muzicale româneşti din secolul  XX. Familia Brediceanu are o importantă tradiţie culturală şi istorică, fiind foarte respectată încă din secolul al XVIII-lea, datorită personalităţilor omului politic Coriolan Brediceanu şi ale fiilor săi, Caius Brediceanu, diplomat roman, şi Tiberiu Brediceanu, reputat culegător de folclor şi compozitor. Fiu al lui Tiberiu Brediceanu, Mihai Brediceanu a avut o amplă activitate de interpret, compozitor şi matematician.

Din 1959 până în 1966, a fost director general al Operei Române din Bucureşti, iar între anii 1982- 1990 a fost director general al Filarmonicii „George Enescu" din Bucureşti. Din 1991, a fost numit din nou director general al Operei Române. Pe lângă nenumărate piese muzicale pentru teatru, Mihai Brediceanu a mai compus o simfonie, patru dansuri simfonice, o suită pentru orchestra de cameră, piese pentru cor, muzică de cameră şi cântece. Mihai Brediceanu a fost preşedinte al Festivalului „George Enescu“ – ediţia 1995, preşedinte al Uniunii interpreţilor şi membru al Uniunii compozitorilor.

De asemenea, Brediceanu este cel datorită căruia s-a înregistrat pentru prima dată, integral, pe discuri Electrecord, „Oedip” de George Enescu, a cărui creaţie muzicală a promovat-o în întreaga lume.  De asemenea, el este şi inventatorul polimetronomului pe care îl definea ca „procedeu şi dispozitiv programat pentru spectacole muzicale şi coregrafice complexe, folosind simultan mai multe tempouri”. Invenţia a fost brevetată în SUA, în 1970.

Muzicianul Mihai Brediceanu a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, pe 4 martie 2005. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările