Cum s-a născut „Mitul lui Hitler”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru aproape un deceniu după 1933, Hitler s-a bucurat de o remarcabilă popularitate în rândul majorităţii germanilor.

Pentru aproape un deceniu după 1933, Hitler s-a bucurat de o remarcabilă popularitate în rândul majorităţii germanilor. Oricât de dramatică şi spectaculoasă a fost cariera sa politică, a te concentra doar pe personalitatea lui Hitler – bizară în unele aspecte, în altele chiar mediocră şi neplăcută – nu este în deloc suficient pentru a explica atracţia pe care a exercitat-o în ochii populaţiei. În plus, nici impactul extraordinar pe care l-a avut asupra germanilor în acei ani nu poate fi explicat în mod satisfăcător văzând în viziunea despre lume a lui Hitler o simplă imagine în oglindă a mentalităţii colective din Germania anilor '30.

În schimb, e necesară nu o analiză a personalităţii lui Hitler, ci a imaginii sale populare – cum îşi vedeau germanii liderul. ”Mitul Hitler” a fost un fenomen cu două feţe: pe de-o parte, a fost o creaţie extraordinară a propagandei; în al doilea rând, a fost şi o reflecţie a unui sistem de valori şi structuri socio-politice deja existente ce au permis impunerea unui presupus Erou în poziţia de lider.

Continuarea pe historia.ro

 

Citeşte mai multe despre Adolf Hitler

Hitler: Cu românii nu se poate face nimic

Evoluţia relaţiilor româno-germane la sfârşitul celui de-Al Doilea deceniu interbelic a cunoscut o schimbare radicală în urma anexării Basarabiei şi a nordului Bucovinei de către Uniunea Sovietică. În doar un an – perioada cuprinsă între 23 iunie 1940 şi 22 iunie 1941 – dintr-un partener economic fără un prea mare rol politic, România a devenit un aliat al Reich-ului, a cărui contribuţie economică şi militară era de maximă importanţă pentru planurile Germaniei.

Povestea filmelor cu Adolf Hitler: cum a documentat Eva Braun viaţa privată a Fuhrerului

Eva Braun a fost cel mai intim cronicar al regimului nazist, care a reuşit să surprindă viaţa privată a lui Hitler cu ajutorul camerei de filmat. Înregistrările, însă, au fost multă vreme un mister: nu se ştia dacă există sau nu. Iar ele au fost scoase la lumină doar datorită obsesiei artistului german Lutz Becker pentru Adolf Hitler.

Adolf Hitler, aşa cum nu a mai fost văzut niciodată. Fotografiile pe care Fuhrerul le-a interzis

Cu toate că a rămas în istoria oamenirii şi în mintea persoanelor din întreaga lume ca fiind un mare criminal şi rasist, Adolf Hitler avea şi o latură mai sensibilă, pe care a încercat să o ascundă.

Marile greşeli ale lui Hitler

Prin surprinzătoarele victorii obţinute în anii dinaintea celui de-al doilea război mondial, Hitler a ajuns să fie considerat, şi să se vadă el însuşi astfel, drept un strateg genial. După remilitarizarea Renaniei din 1936, anexarea Austriei din 1938,  anexarea regiunii sudete din Cehoslovacia în 1939 – acţiuni care nu au atras nicio acţiune punitivă din partea Occidentului – judecata aparent fără de cusur a Fuhrer-ului a hrănit convingerea că Germania avea în frunte un lider providenţial şi invincibil.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite