Când arta fotografică pătrunde în sala de operaţii. La Adevărul Live, de la ora 14.00

Când arta fotografică pătrunde în sala de operaţii

În momentul anesteziei generale, corpul uman pierde contactul cu lumea înconjurătoare, moment în care intervin medicii chirurgi. Ce se întâmplă însă dacă şi un fotograf surprinde momente ale operaţiilor şi le transformă în adevărate opere de artă? Cristina Bobe a făcut pasul spre această zonă, în care e nevoie de mai mult decât de tărie de caracter.

Chiar dacă pare o studentă care vine la cursurile de medicină, Cristina Bobe are deja experienţă în domeniul fotografiei medicale şi ajunge des în sălile de operaţii pentru a surprinde momente inedite ale intervenţiilor chirugicale. A transformat unele dintre aceste momente în expoziţii foto inedite, iar acum se pregăteşte pentru "Gentle Violence", un vernisaj multimedia, în care va arăta noi feţe ale unor clipe care de obicei ne sunt interzise, la graniţa bisturiului cu epiderma.

Gentle Violence cuprinde o serie de expoziţii multimedia dedicate corpului şi chirurgiei, reinterpretate prin instrumentele artei contemporane. Ediţia din 2016 explorează corpul şi reprezentările proiectate asupra lui prin prisma conceptului de identitate (percepţie asupra sinelui) cu mijloace audio, video şi fotografice, pornind de la cazul unor pacienţi care au recurs la chirurgie plastică. 

Fotografiile realizate de Cristina Bobe (foto jos), artist vizual, în timpul intervenţiilor chirurgicale vor fi animate de Paul Lupaşcu, motion designer, şi transpuse în sunet de Sebastian Florea, sound designer. Curatorul expoziţiei este Laura Coltofean, muzeograf în cadrul Muzeului Naţional Brukenthal.
 
Proiectul a debutat în 2014, la Muzeul Naţional Brukenthal, cu o primă expoziţie (Gentle Violence – The Heart) dedicată inimii şi chirurgiei cardiovasculare, iar în 2015 a fost prezentată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Photo Romania.
 
Gentle Violence este un proiect iniţiat de Asociaţia Smart Med, o organizaţie non-profit şi non-guvernamentală, care îşi propune să integreze arta în spitalele din România ca o componentă cu un impact pozitiv asupra stării de sănătate fizice şi psihice a pacienţilor. În acelaşi timp, Asociaţia Smart Med este implicată şi în promovarea fotografiei medicale la noi în ţară.
 
Expoziţia "Gentle Violence" va avea vernisajul pe 9 septembrie, la Muzeul Naţional Brukenthal - Muzeul de Artă Contemporană (Sibiu, str. Tribunei, nr.6) şi va rămâne deschisă până pe 9 octombrie.
 
 
De la ora 14.00, artistul vizual Cristina Bobe (foto sus) povesteşte în studioul Adevărul Live despre provocările vieţii de fotograf în sălile de operaţii, despre ce presupune munca într-un asemenea loc, dar şi despre felul în care relaţionează cu pacienţii, medicii şi rudele celor bolnavi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările