Actriţa Claude Gensac, care a jucat alături de Louis de Funès în 10 filme, a murit la vârsta de 89 de ani

Actriţa Claude Gensac, care a jucat alături de Louis de Funès în 10 filme, a murit la vârsta de 89 de ani

Claude Gensac (1927-2016)

Actriţa franceză Claude Gensac, care a interpretat de 10 ori rolul soţiei celebrului actor de comedie Louis de Funès pe marele ecran, a murit marţi la vârsta de 89 de ani, informează Le Figaro, citat de News.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Claude Gensac, care a jucat în peste 100 de filme, a murit în somn, în noaptea de luni spre marţi, a precizat fiul ei, Frédéric Chemin.

”A jucat în filme până la final”, a adăugat Frédéric Chemin, născut din al doilea mariaj al actriţei - cu pilotul de curse auto Henri Chemin.

Pasionată de profesia sa, Claude Gensac a putut fi văzută de curând pe marile ecrane franceze, în filme precum ”Elle s'en va” (2013), de Emmanuelle Bercot, cu Catherine Deneuve, ”Lulul femme nue” (2013), de Solveig Anspach, şi ”Baden Baden” (2016), de Rachel Lang.

Marţi seară, Audrey Azoulay, ministrul Culturii şi Comunicării, a adresat condoleanţe familiei şi apropiaţilor artistei.

”Claude Gensac şi-a început cariera în teatru, jucând în piese de Corneille, Claudel şi Giraudoux, însă va rămâne asociată în memoria colectivă cu Louis de Funès, fiind soţia sa maliţioasă şi imperturbabilă de pe marele ecran, alcătuind împreună un cuplu de neuitat şi foarte drag pentru milioane de francezi. În aceşti ultimi ani, pe scenă şi pe ecran, vivacitatea şi umorul ei înţepător au continuat să facă minuni”, a declarat ministrul francez.

Claude Gensac s-a născut pe 1 martie 1927 în departamentul Oise, în apropiere de Paris. După ce a obţinut diploma de bacalaureat, mama ei, care dorise să devină actriţă, a înscris-o la un curs privat, pentru a se pregăti în vederea examenului de admitere la Conservator. A luat acel concurs şi a absolvit în 1947 cu o diplomă în arte dramatice. Apoi l-a cunoscut pe cel care urma să devină primul ei soţ, Pierre Mondy.

A debutat în cinematografie în 1952 în filmul ”La Vie d'un honnête homme”, regizat de Sacha Guitry. Actorul Louis de Funès juca în acel film rolul unui majordom. Mult mai târziu, Louis de Funès, devenit un star al comediei franceze, în ciuda unui debut mai puţin promiţător, cerea tuturor regizorilor cu care colabora, sfătuit de soţia lui, Jeanne, să o angajeze în distribuţiile acelor pelicule şi pe Claude Gensac.

Marele public îşi aminteşte cu drag faptul că ea a interpretat personajul căruia Louis de Funés obişnuia să îi spună ”Ma Biche” (”Căprioara mea”) în ”Jandarmul din St. Tropez/ Le Gendarme de St. Tropez” (1964).

Într-o biografie publicată în 2007, Claude Gensac, o actriţă cu un joc subtil, a salutat, regretând în acelaşi timp, figura tutelară exercitată asupra carierei sale de Louis de Funès. Titlul acelui volum de memorii, ”Ma Biche... c'est vite dit”, publicat de editura Michel Lafon, rezuma foarte bine influenţa decisivă a starului francez asupra carierei sale.

Reprezentanţii celei de-a şaptea arte care îi cunoşteau talentul au ştiut să repare imaginea oarecum ”diminuată” în care Claude Gensac fusese ţinută captivă. La sfârşitul anilor 2000 a redevenit populară, odată cu serialul ”Sous le soleil” (2005) şi ”Scènes de ménages” (2012).

În 2015, Academia César a desemnat-o cea mai bună actriţă într-un rol secundar pentru evoluţia ei emoţionantă din pelicula ”Lulu femme nu”, un film de Solveig Anspach. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările