
Bugetul judeţului Buzău va fi gata abia la primăvară
Judeţul Buzău va avea buget abia la primăvară, spun autorităţile, şi nu va fi unul îndestulător, ci un buget de austeritate, ca în an de pandemie.
Judeţul Buzău va avea buget abia la primăvară, spun autorităţile, şi nu va fi unul îndestulător, ci un buget de austeritate, ca în an de pandemie.
După primul episiod de ger cumplit din acest an, vremea se încălzeşte neobişnuit pentru data din calendar. La sfârşitul săptămânii, maximele vor atinge şi 11 grade în sud-estul ţării. Primăvara din toiul iernii nu ţine prea mult, pentru că, din 24 ianuarie, frigul pune din nou stăpânire pe România.
Expert şi cercetător ştiinţific la „Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research” din Bremerhaven, Germania, românul Norel Rimbu a explicat, într-un interviu acordat pentru „Adevărul” ce vreme vom avea de sărbători, dar şi cum va arăta această iarnă, cât de mult va ninge şi din ce motive ne confruntăm tot mai des cu fenomene meteo extreme.
De la minus 16 grade în timpul nopţii trecem la 15 grade cu plus în timpul zilei de sâmbătă, 5 decembrie. Vremea se încălzeşte spectaculos la sfârşitul săptămânii. Astfel, vom avea parte de vreme de primăvară în primul weekend de iarnă.
În mai puţin de două săptămâni ajungem la 2.000 de cazuri pe zi şi ne îndreptăm cu paşi mari spre un lockdown (stare de urgenţă-nr) ca în martie şi aprilie, a susţinut Radu Cherecheş, directorul departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB).
Sunt câteva verificări de rutină pe care orice deţinător de maşină trebuie să le facă la finalul sezonului rece pentru a se asigura că poate circula cu maşina fără pericolul de a provoca accidente rutiere.
Dacă puteţi face rost de urzici, acum în plină pandemie, aţi putea găti o zeamă delicioasă cu ingrediente puţine, care nu costă mult.
Odată cu încheierea sezonului rece, proprietarii de maşini trebuie să efectueze rapid o serie de operaţiuni pentru a se asigura de funcţionarea în condiţii optime a autovehiculului.
Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie au fost înscrise în patrimoniul imaterial UNESCO în 2017. Istoricul Tudor Sălăgean, unul dintre autorii primei cărţi în care specialiştii analizează din perspective etnografice, istorice şi lingvistice tradiţiile ocazionate de începerea primăverii, explică pentru „Adevărul” legăturile fascinante între Dragobete, Valentine’s Day şi Mărţişor.
Şi anul acesta, sperând cu timiditate şi cu teamă şi cu nelinişte să fie un an bun, şi anul acesta primăvara a venit firesc şi nădăjduitor cu 1 Martie, o zi luminoasă cu soare în mai toată ţara şi cu florile primăverii înflorite mai peste tot, la timp, pentru a parfuma anotimpul şi a-l scălda în apele albastre ale cerului din care aşteptăm să se coboare spre noi Speranţa.
Prima mea primăvară a fost una geroasă. Zăpada mieilor. Fără maşini pe străzi, un oraş îngropat în alb, plin de linişte. O grozăvenie care a speriat pe toată lumea, un mic sfârşit de lume, în care pentru puţin timp oamenii şi-au strâns inimile.
De la 1 şi până pe 9 martie, în tradiţia populară sunt zilelele babelor. Există obiceiul de a numi fiecare dintre ele cu numele unei bătrâne. Oamenii află astfel cât de bine le va merge tot anul, în funcţie de vremea din acea zi. Zilele babelor se încheie pe 9 martie, când se crede că vin moşii şi căldura.
Meteorologii anunţă că vremea se îndreaptă sâmbătă , iar în sud şi est va fi puţin mai cald decât în mod obişnuit. Dimineaţa apar câţiva stropi de ploaie prin sud-est şi ceva fulguieli pe la munte, apoi se arată soarele.
De 1 Martie şi de Ziua Femeii, vânzările de flori vor aduce importatorilor şi florăriilor o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro, arată o analiză Frames. Cele mai căutate flori, în această perioadă, sunt cele specifice primăverii, precum ghioceii, freziile, zambilele, lalelele sau narcisele. Cele mai apreciate sunt însă trandafirii, consideraţi simbolul iubirii, al afecţiunii.
Primăria Municipiului Călăraşi a pregătit o serie de activităţi specifice sărbătorii Mărţişorului. Acestea sunt susţinute deangajaţi din cadrul Serviciului Public Pieţe Oboare, Muzeul Municipal Călăraşi şi ai Centrului de zi pentru persoane cu handicap.
Vreme deosebit de caldă în următoarele zile pentru data din calendar. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă temperaturi de luna aprilie în mijlocul iernii. Nici în următoarele săptămâni iarna nu se arată. Până pe 2 martie sunt prognozate valori termice cu mult peste cele normale.
Vremea se menţine închisă şi vineri, 31 ianuarie, însă de sâmbătă , 1 februarie, vine primăvara în mai multe zone. Meteorologii anunţă temperaturi în creştere, astfel încât vremea va deveni deosebit de caldă în majoritatea regiunilor.
Ca ultimul ţăran din Slătioara, după Sfântul Ion, nu mai am răbdare cu iarna. Din copilărie şi până mai deunăzi, m-am luptat în nădejdea mea ţărănească cu ambiţia anotimpului alb de a ţine pământul nostru sub viscole şi sub zăpezi şi troiene până dincolo de mijlocul lui februarie, când răbdarea îl părăseşte de tot pe ţăranul adevărat care iese în pridvor la mijlocul nopţii să vadă dacă nu se îngrămădesc norii aducători de moină
Iarna nu zăboveşte prea mult în România. După un episod scurt de ninsori şi viscol la munte, în weekend se anunţă temperaturi maxime anunţate de 14 grade în sud-estul ţării, valori anormale pentru luna ianuarie.
Vremea continuă să fie deosebit de caldă în următoarea perioadă, cu valori care vor bate recordul. Meteorologii anunţă un weekend însorit, o vreme de primăvară în luna ianuarie, iar despre ninsori şi viscol nu sunt şanse în următoarea perioadă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 2 şi 12 grade, cu cele mai ridicate valori în zona deluroasă a Olteniei şi Munteniei. Şi în Bucureşti vremea va fi frumoasă.
Fotbalul românesc n-a mai avut o echipă în 16-imile Ligii Europa din 2018, de când FCSB a fost eliminată în această fază de Lazio cu scorul general de 2-5.
Dulce-acrişoară şi deosebit de sănătoasă, socata se prepară primăvara în casele românilor de prin anii '80. Radu Anton Roman, celebrul gastronom, include în lucrarea sa, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“, şi reţeta acestei băuturi delicioase. Sucul făcut din flori naturale, cu zahăr, lămâie şi puţină drojdie, e cea mai la îndemână răcoritoare făcută în casă primăvara. Mai mult decât atât, socul are şi proprietăţi terapeutice.
Ciorba de salată verde cu omletă, cu iz de afumătură şi aromă de usturoi este săţioasă şi uşor preparat. În Ardeal, ciorba e îmbogăţită cu slănină, şuncă sau cârnaţ, dar şi cu multe verdeţuri.
Originala noastră primăvară agresivă seamănă foarte bine cu democraţia noastră originală. Cu temperaturi de până la 24 grade la mijlocul lui martie şi cu bruşte ameninţări de vânturi, de ninsori şi îngheţuri venind să strivească Speranţa dată de soarele strălucitor şi căldurile de vară la coptul grâului,
Observatorii din emisfera nordică au parte, în această noapte, de un triplu eveniment astronomic. În primul rând, va fi lună plină. În al doilea rând, e vorba de o Superlună. Iar în al treilea rând, are loc echinocţiul de primăvară, care marchează începutul primăverii astronomice.
Evenimentul a fost organizat de Societatea de Geografie din România-Filiala Vrancea, în prezenţa elevilor pasionaţi de această disciplină, dar şi a profesorilor de geografie din judeţ.
Primăvara este anotimpul schimbărilor semnificative în ceea ce priveşte organismul nostru. După o iarnă în care am consumat doar alimente conservate, este timpul să ne vitaminizăm corpul. Legumele verzi, dar şi complexele de vitamine ne ajută să trecem peste stările de moleşeală şi lipsa de reacţie din această perioadă.
Nae Roman este lector universitar dr. la Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi şi va împărtăşi celor prezenţi la eveniment din experienţa sa.
„A-nceput de ieri să cadă/ cîte-un fulg, acum a stat,/ Norii s-au mai răzbunat/ Spre apus, dar stau grămadă/ Peste sat.” Scuze, scuze, scuze! De fapt este vorba despre: „Sus prin crângul adormit,/ A trecut în taină mare,/ De cu noapte, risipind/ Şiruri de mărgăritare/ Din panere de argint,/ Stol bălai/ De îngeraşi,/ Cu alai/ De toporaşi./ Primăvară, cui le dai?/ Primăvară, cui le laşi?“
A fost una dintre cele mai călduroase zile de 8 martie de când se fac măsurători meteorologice la noi în ţară. Conform meteorologilor, citaţi de TVR, s-au înregistrat 27 de grade la Medgidia şi 26 la Călăraşi. În vest şi la munte a fost cea mai caldă noapte de 8 martie din toată perioada de observaţii meteo. Diferenţele faţă de mediile obişnuite sunt chiar şi de 15 grade.