Urşii de la Grădina Zoologică din Târgu Mureş au ieşit din hibernare. Ce prevestește acest lucru

0
Publicat:

Ieșirea ursului din bârlog poate prevesti două lucruri, arată tradiția populară. Totul depinde de felul în care animalul reacționează: dacă se întoarce la hibernare, ori își strică bârlogul și pleacă.

Urs de la grădina zoologică FOTO Pixabay
Urs de la grădina zoologică FOTO Pixabay

Există o superstiție potrivit căreia ieșirea ursului din bârlog ne va spune dacă primăvara este pe aproape sau, dimpotrivă, iarna va mai continua o vreme. Dacă, în momentul în care ursul iese afară din bârlog, își vede umbra și se întoarce pentru a-și relua somnul, atunci iarna încă își va mai face bine simțită prezența. În caz contrar, dacă este vreme înnorată, ursul își va strica bârlogul și va pleca. Acesta este semnul pe care mulți îl așteaptă și anume: sosirea primăverii.

Primăvara se apropie

Încă din anul 2000, Grădina Zoologică din Târgu Mureş are tradiția de a organiza, anual, Ziua Ursului, aceasta fiind prima activitate dintr-un an.

Este prima activitate educaţională şi se bazează pe tradiţia populară care spune că dacă ursul vine din bârlog şi-şi vede umbra, atunci primăvara o să vină mai încolo, iar dacă nu-şi vede umbra, atunci primăvara e aproape.

În momentul actual se vede că e cam înnorat şi cam ninge, aşa că primăvara este aproape. Ceea ce pot să spun e că şi noi ne-am uitat puţin la vreme pe baza zicalei populare şi cam s-a adeverit, era întotdeauna cum 'zicea' ursul. Fireşte că au fost ani când la ora 11,00 era activitatea, iar la primul interviu era înnorat şi la al treilea deja era soare. Se mai întâmplă şi din acesta, dar în linii mari se ştie că zicalele populare nu se bazează pe o singură sau două observaţii, acele observaţii sunt făcute în ani de şi ani în şir., a declarat presei directorul adjunct al Grădinii Zoologice din Târgu Mureş, Kapocz Andras.

Mai mult decât atât, el a precizat că fiind o iarnă foarte blândă, nici urşii din pădure nu au hibernat. Unul dintre ei chiar a trecut, recent, în „vizită” la Grădina Zoologică.

Zona noastră, dar şi toată România este plină de urşi, eu zic că e cam mare numărul urşilor şi nu normal să apară şi în pădurile din apropierea Târgu Mureşului sau în cartiere. Există o vorbă că ursul nu e jucărie, iar oamenii trebuie să înţeleagă. E nevoie de prudenţă din partea celor care aleargă în jurul grădinii sau pe pista de alergare, trebuie să aibă o atenţie sporită. Nu prea mai hibernează, cum e şi ursul care a fost alaltăieri în 'vizită'. În glumă am zis că a venit fiindcă ştia că vine ziua ursului şi făcea reclamă, dar a venit cu 2-3 zile mai repede. Momentan n-a făcut absolut nimic, a intrat prin gard, a făcut o plimbare şi a ieşit, dar putea să facă şi altceva., a mai adăugat Kapocz Andras, potrivit Agerpres.

Activitate cu scopul de reabilitare a imaginii urșilor în România

Biologul Halmágyi Ildikó a arătat că scopul organizării unor astfel de manifestări cu public la Zoo Târgu Mureş este şi de a reabilita imaginea urşilor, în urma incidentelor din ultimii ani. A spus că trebuie să aducă în rândul oamenilor mesajul că ursul este foarte important și fiecare dintre noi ar trebui să să cunoaştem regulile şi posibilităţile de a convieţui cu această specie.

Grădina Zoologică din Târgu Mureş are, îm prezent, un total de 8 urşi, dintre care 3 femele şi 5 masculi.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite