De ce sunt văruite trunchiurile copacilor primăvara. Cum explică proprietarii de livezi asta VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Văruirea pomilor este o lucrare importantă
Văruirea pomilor este o lucrare importantă

Primăvara este perioada în care gospodarii văruiesc pomii fructiferi, în partea inferioară a trunchiului, până la primele crengi. Cu siguranţă, mulţi vă puneţi întrebarea care este scopul acestei lucrări de primăvară.

Valerică Petrache deţine în comuna Mărăcineni o pensiune înconjurată de pomi fructiferi, pe care îi îngrijeşte permanent. Este atent să nu rateze nicio lucrare de primăvară, văruirea pomilor fiind una dintre intervenţiile importante. 

”Avem livadă de meri în partea asta de jos, iar livada de pruni este mai sus. Primăvara ne ocupăm de curăţenie, de zugrăvit pomii, pentru a-i menţine sănătoşi. Dacă nu le facem toate lucrările, se usucă în timp şi trebuie înlocuiţi”, spune Valerică Petrache, proprietarul livezii.

Domnul Petrache ne spune că văruirea pomilor fructiferi este o lucrare pe care o făceau şi bunicii noştri şi de aceea beneficiile sale au fost demonstrate de-a lungul vremii.

”Se foloseşte var praf sau stins, de piatră. Când apar furnicile pe pom, înseamnă că sunt dăunători deci e nevoie de această barieră de var, care împiedică insectele şi dăunătorii care nu se văd cu ochiul liber să urce pe trunchiul pomului”, spune pomicultorul din Mărăcineni.

Proprietarul livezii este ajutat la văruirea pomilor de două localnice din Mărăcineni, pricepute la îngrijirea pomilor fructiferi. 

BUZAU

Violeta şi Flori ne spun că este indicată aplicarea a două straturi de var, pentru ca soluţia să pătrundă bine în scoarţă. De asemenea, văruirea trebuie să înceapă din partea superioară, din locul unde se termină primele ramuri care formează coroana.

„În fiecare primăvară ne ocupăm de văruitul livezii, de curăţenie. Varul este bun şi pentru împrospătare, şi pentru dezinfectare. Trebuie aplicat foarte bine, astfel încât să pătrundă prin toate crăpăturile”, spune Violeta.

BUZAU

„Varul este bun în primul rând pentru a distruge ouăle dăunătorilor din scoarţa copacilor, dar şi estetic. E şi anotimpul când se toaletează”, completează Flori.

Potrivit cercetătorului Costel Vânătoru, văruirea mai împiedică dezvoltarea muşchilor si a lichenilor pe scoarţa pomilor. Oferă, de asemenea, protecţie împotriva razelor solare nocive. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite