Vreme neobișnuită de Crăciun. Temperaturi de primăvară în mijlocul iernii, unde ninge de sărbători

0
Publicat:

Vreme neobișnuit de caldă se anunță de Crăciun. Valorile termice vor fi mai mari decât în mod obişnuit, în special în jumătatea de sud a țării. Meteorologii spun că temperaturile sunt comparabile cu cele de Paște.  

Vreme caldă în mijlocul iernii FOTO Shutterstock
Vreme caldă în mijlocul iernii FOTO Shutterstock

Duminică, 25 decembrie, în prima zi de Crăciun, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), regimul termic va fi caracterizat de valori mai ridicate decât ar fi normal la această dată, cu precădere în jumătatea de sud a țării.

"Temperaturile maxime se vor încadra în general între 5 și 13 grade Celsius, iar cele minime se vor situa între minus 4 și 6 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări și izolat ploi slabe, ziua în nordul, centrul și nord-estul țării, precum și la munte, iar noaptea în extremitatea de nord și nord-vest.

Trecător, la altitudini mari vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în prima parte a intervalului în zona înaltă a Carpaților Meridionali. Local va fi ceață în primele ore ale zilei în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, iar noaptea mai ales în cele sudice", anunță ANM.

În București, regimul termic, în special cel diurn, va fi caracterizat de valori mai ridicate decât ar fi normal la această dată, cu o maximă cuprinsă între 10 și 12 grade Celsius și o minimă care se va situa între minus 3 și minus 1 grad Celsius. Cerul va fi mai mult senin pe parcursul zilei, iar noaptea vor fi nori de nivel jos și ceață. Vântul va sufla slab până la moderat.

Vom avea tot mai multe ierni fără zăpadă

Iarna aceasta nu este excepția, ci se anunță a fi noua regulă, potrivit estimărilor pe termen lung. Iernile vor deveni mai blânde, iar un factor care a declanșat aceste modificări sunt schimbările climatice, atrage atenția Roxana Bojariu, climatolog.

Ninsorile de altădată vor deveni o amintire, pentru că ploile le vor lua locul în lunile de iarnă, cel puțin în decembrie, iar zăpada va fi prezentă doar pe crestele munților. 

De altfel vom avea tot mai des modificări ale celor patru anotimpuri.  „Anotimpurile vor avea caracteristici diferite față de cele 4 anotimpuri de acum 50 de ani și duratele lor relative se vor modifica. Primăverile statistic vorbind se vor declanșa mai rapid, verile vor dura mai mult. Deja luna septembrie are caracteristici de lună de vară în mare măsură și temperaturile în toate sezoanele o să crească. Deja există această tendință care se va accentua și în viitor”, a adăugat Roxana Bojariu, climatolog ANM, conform libertatea.ro.  

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite