Românii cumpără tot mai mult seminţe şi răsaduri create la Staţiunea de Cercetare Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Vânătoru este cercetător la SCDL Buzău
Costel Vânătoru este cercetător la SCDL Buzău

Staţiunea de Cercetare în Legumicultură Buzău are şi în această primăvară o ofertă bogată de legume româneşti şi plante aromatice, dar şi de soiuri exotice pe care cercetătorii le-au aclimatizat şi omologat recent.

Unitatea produce numeroase varietăţi de tomate, ardei, castraveţi, vinete, pepene galben şi verde, salată şi varză. 

Cele mai vândute seminţe şi răsaduri sunt cele tradiţionale româneşti. Tomatele pentru spaţii protejate sunt cele mai căutate, acestea provenind din soiurile Siriana, Buzău 1600, Cherry, Ema şi Carisma.

Staţiunea de cercetare în legumicultură a pus deocamdată în vânzare seminţe pentru noile culturi, iar din a doua jumătate a lunii martie grădinarii pot cumpăra şi răsaduri.

„La sfârşitul lunii martie, început de aprilie, vor fi primele răsaduri pentru solarii şi, în apropiere de 1 mai, vor putea fi achiziţionate răsadurile pentru a putea fi plantate în câmp”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, care certifică faptul că numărul solicitanţilor a crescut în ultimii ani, dar precizează că s-a diversificat şi cererea de seminţe în ceea ce priveşte soiurile.

Solicitările au crescut de la an la an, spune cercetătorul buzoian, şi pentru speciile mai puţin cunoscute, cum ar fi castravetele amar, kiwano, specii care au fost  recent omologate. Cerere mare este şi pentru busuiocul cu aromă de lămâie.

Cercetătorul buzoian spune că legumicultorii care utilizează o sămânţă necertificată se expun mai multor riscuri. Pe de o parte, dacă sămânţa nu are certificat de calitate, legumicultorul riscă să dea  mai puţini bani şi să culeagă mai nimic. Mai grav este că se pot alege cu răsaduri cu dăunători cu tot.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Satul lui Băieşu, la final de poveste. Mai puţin de 40 de suflete rezistă în cătunul dintre dealurile Buzăului VIDEO

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune  

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite