
Ninsori abundente în munţi. Pericol de avalanşă pe crestele masivelor Retezat şi Parâng
A nins abundent în ultimele două zile, în munţi. Este pericol de avalanşă pe crestele masivelor Retezat şi Parâng.
A nins abundent în ultimele două zile, în munţi. Este pericol de avalanşă pe crestele masivelor Retezat şi Parâng.
Intervenţiile salvamontiştilor pentru recuperarea de pe stânci a unor turişti rătăciţi şi epuizaţi sunt anunţate frecvent de către presă, dar rar se întâmplă să ştim pe îndelete ce se întâmplă acolo sus pe stâncă sau a doua zi după ce ”victima” a ajuns cu bine acasă. Sunt momente care scapă celor mai mulţi dintre noi.
Două fenomene stranii, unul cu urmări tragice, s-au petrecut în august 1991, în acceaşi zonă din Masivul Retezat: apariţia unui OZN relatată de localnici şi un accident aviatic soldat cu nouă morţi. Au trecut trei decenii, iar împrejurările producerii lor nu au fost pe deplin desluşite.
Tunelul Cheile Cernei, poarta de intrare în aşezările din lunca Cernii, oferă în aceste zile o privelişte spectaculoasă.
La 14 februarie 1921 se năştea la Nucşoara, Muscel, al treilea dintre cei cinci copii ai învăţătorului Ion Arnăuţoiu, Toma. Destinul lui avea să intre în istoria acestei ţări ca întrupând unul dintre cele mai puternice caractere de partizani capabili să lupte pentru libertate, împotrivindu-se totalitarismului care invadase aceste meleaguri.
Pregătirea unui scafandru de luptă de incursiune durează trei ani, timp în care învaţă să îndeplinească misiuni complexe, oriunde în lume.
Până acum câteva decenii, o cale ferată forestieră străbătea cele mai inaccesibile locuri din Munţii Orăştiei, ajungând până la poalele cetăţilor dacice. Turiştii trăiau senzaţii tari în timpul călătoriilor.
Icoane despre care se spune că ar fi făcătoare de minuni sunt la mănăstirile Neamţ, Secu, Agapia, Sihăstria, Văratec sau Durău, fiecare dintre ele având poveşti fascinante
Imagini cu munţi de gunoaie periculoase depozitate haotic direct în curtea Eco Burn Brazi, judeţul Prahova, cel mai mare incinerator de deşeuri medicale din Sudul României, au fost surprinse în data de 4 ianuarie 2021.
În urma problemelor din industria HoReCa, cauzate de pandemie, locuitorii unei comune din Vâlcea au găsit o soluţie prin speră să facă faţă crizei din turism. Soluţia vine întâmpinarea ideii de transformare a localităţii în staţiune montană.
O avertizare de vreme rea - cod galben cu ninsoare şi vânt este valabilă şi în Sibiu, în perioada 20 - 21 noiembrie, motiv pentru care poliţiştii rutieri vin cu o serie de recomandări.
Profesorul universitar, doctor şi academician, Radu Rey a împlinit, de curând, cu o tinereţe fără bătrâneţe, 80 de ani şi poate fi, pe drept cuvânt, numit un autentic Crai al Munţilor Carpaţi, pornind, acum mai bine de o jumătate de veac, de la o idee care l-a împătimit şi l-a făcut, învingând două infarcte, celebritate europeană.
Vaţa de sus, un sat izolat în Munţii Zarandului, se trezeşte la viaţă în preajma zilei de 29 septembrie, data naşterii lui Arsenie Boca. Aici în urmă 110 s-a născut faimosul duhovnic.
Bătrâna, una dintre cele mai mici comune din România, numără puţin peste 100 de locuitori. De două decenii, Radu Herciu este primar în „micul paradis din Ţinutul Pădurenilor”, iar duminică a fost singurul candidat la alegerile locale.
Jandarmii montani au amendat şase şoferi care au pătruns cu autoturisme în medii naturale, pe crestele din munţii Parâng şi Vâlcan.
Imagini inedite de pe luciul lacului de acumulare Gura Apelor din Masivul Retezat arată vastitatea pădurilor care îl înconjoară.
Proiectul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) prevede transformarea radicală a locului aflat într-un peisaj de vis din munţii Vrancei.
O nouă şosea se construieşte în Ţinutul Pădurenilor. Lucrările de modernizare a drumului Cerbăl – Socet – Poiana Răchiţelii se apropie de final.
Hidroelectrica a pus în funcţiune staţia de 110/6/0,4kV din cadrul obiectivului de investiţii ”Modernizare staţie de 110/6/0,4kV aferentă Staţiei de Pompe Petrimanu”. Costul lucrărilor - derulate în conformitate cu graficul din contract, precum şi al cheltuielilor aferente efectuării probelor tehnice s-au ridicat la valoarea de 3.336.727 lei.
Barajul de la Bicaz, construit în anii ’50, îi oferă călătorului un punct la înălţime de unde poate admira în voie cum Ceahlăul se oglindeşte în luciul Lacului Izvorul Muntelui, dar reprezintă şi o adevărată lecţie de istorie, cu bune şi cu rele, colosul din beton fiind ridicat cu sacrificii uriaşe.
Un fotograf suedez este autorul unor imagini de colecţie de pe vechiul traseul de cale ferată îngustă Hunedoara - Govăjdia. Imaginile au fost realizate cu câţiva ani înainte de distrugerea acestuia.
Doi bucureşteni sunt protagoniştii unui proiect unic în România, ce are ca slogan „Apa înseamnă viaţă”. O parte din din ideile lor sunt puse în practică pe câteva lacuri artificiale foarte cunoscute.
Furia naturii a produs distrugeri mari pe cel mai nou ce este construit spre Vadu Dobrii, un sat izolat din Ţinutul Pădurenilor.
Un nou traseu montan, într-o zonă mai puţin umblată de turişti, marcată recent de salvamontiştii din Prahova, poate fi o variantă de petrecere a sfârşitului de săptămână, evitând astfel aglomeraţia din Bucegi.
Ţinutul Neamţului a fost, de-a lungul timpului, adăpostul ideal pentru cei care fugeau de lege, dat fiind relieful cu munţi şi codri nesfârşiţi. Timp de nouă ani, între 1936 şi 1945, aici şi-a avut sălaşul o grupare de jefuitori conduşi de fraţii Baltă, printre membrii acesteia fiind şi dezertori din cel de-al doilea război mondial.
Elicopterul SMURD a intervenit luni în munţii Baiului pentru a salva un tânăr care acuza dureri puternice în piept. Pentru că exista suspiciunea de infarct, medicii de la SMURD au decis să solicite ajutorul elicopterului.
Un drum judeţean din Munţii Orăştiei a fost devastat de torenţi. Vremea rea a făcut pagube în zeci de localităţi din judeţul Hunedoara.
Fundătura Ponorului este locul din Munţii Şureanu pe care românii l-au numit „Palma lui Dumnezeu”, datorită frumuseţii sale. Deşi se află ascunsă la capătul unui drum inaccesibil autoturismelor, zona protejată este invadată de turişti în aceasă perioadă.
Un drum forestier a fost amenajat întro zonă protejată din munţii judeţului Gorj fără niciun fel de aprobare în acest sens.
Garda de Mediu a dat amenzi foarte mari primarilor mai multor localităţilor din judeţul Galaţi, unde în ultima perioadă au fost descoperite neregulile importante în gestionarea deşeurilor. Primarii trebuie să-i identifice pe vinovaţi şi să recupereze de la ei contravaloarea sancţiunii, în caz contrar aceasta fiindu-le imputabilă.