Votarea ajutorului american destinat Ucrainei, un eşec major pentru Donald Trump

0
Publicat:

Este clar acum că Donald Trump le-a interzis „trumpiștilor” din Camera Reprezentanţilor să voteze ajutorul de 61 de miliarde dolari pentru Ucraina. Este explicaţia faptului că acest ajutor a întârziat atâtea  luni. Între timp, au fost nenumărate dezbateri în America, intervenţii şi explicaţii de la înalţi funcţionari, cum este şeful CIA, Bill Burns:

„Dacă Statele Unite s-ar retrage din conflict în acest moment crucial și ar întrerupe sprijinul acordat Ucrainei ar fi un autogol de proporții istorice".

Astfel că teoria lui Trump, că „Rusia poate să facă ce dracu doreşte” în ţările  care nu achită facturile către America, nu mai are prea mulţi aderenţi printre republicanii  din Congresul american.

Deşi în Camera Reprezentanţilor republicanii sunt majoritari, scorul de la votarea ajutorului pentru Ucraina spune mult: 311pentru, 112 contra. Doar 112 republicani mai fac ce le dictează Trump, după ce au înţeles argumentele şi avertismentele reprezentanţilor administraţiei Biden.

Trump şi-a propus şi îşi propune să conducă America şi lumea ca pe o uriaşă afacere: cine nu plăteşte facturile emise de el, cade în mâinile ruşilor. E simplu, pentru un om care gândeşte lumea ca pe o afacere de proporţii. Doar că nu este aşa, şi congresmeni republicani importanţi, în frunte cu Mike Johnson, speaker-ul republican al Camerei, au gândit şi acţionat altfel.

Trump se vede părăsit de liderii republicani

Republicanii  înţeleg şi ei  că lumea nu este o uriaşă afacere, cum crede Trump. Ce să facă America, să aştepte până când va fi necesară o nouă debarcare în Normandia, memorată zilele acestea?

Europa nu are resursele militare, tehnologice, financiare pe care le are America. Dar să transformi aceste diferenţe într-o armă de şantaj, care se va întoarce ca un bumerang în capul americanilor, doar Trump este în stare.

Cum s-ar desfăşura relaţiile economice, comerciale, financiare dintre America şi Europa, cu multe ţări europene căzute sub ocupaţie sau influenţă rusească, ca în vechiul URSS? Trump nu este în stare să gândească în viitor. Mintea sa este ocupată doar de bani. Câţi bani ar câştiga America din agresiunea ruşilor!

Globalizarea, cooperarea dintre Europa şi America este cu atât mai necesară acum, când Rusia, China, Iranul, Coreea de Nord reprezintă o axă a răului, cu potenţial distructiv major. Dacă aceste ţări şi-ar coordona instinctele agresive, şi nu mai este mult timp până la acest moment, cum ar face faţă NATO, America şi Europa la multiple ameninţări în colţuri diferite ale lumii? Ar fi imposibil să blocheze potenţialul agresiv al acestor ţări.

Dimpotrivă, dacă Rusia eşuează în ocuparea Ucrainei, ar fi un semnal şi pentru alte ţări cu potenţial distructiv că nu pot face ce „dracu doresc” în lumea noastră, a tuturor.

Ajutorul american şi european poate schimbă soarta războiului din Ucraina

Este o chestiune de zile ca echipamentele militare cerute de Ucraina să ajungă pe front, pentru că multe sunt deja depozitate în locaţii aflate în statele vecine Ucrainei. Preşedintele Biden va promulga imediat legile în discuţie, după ce vor trece şi de Senatul american.

Este şi o lovitură psihilogica pentru militarii aflaţi pe front. Ucrainienii vor căpăta un avânt major, după ce au văzut că nu sunt abandonaţi de către lumea liberă şi civilizată, iar ruşii sunt deja furioşi şi în depresie, după cum rezultă din reacţia  purtătorului de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de agenţia rusă de ştiri de stat TASS:

„Decizia de a oferi ajutor Ucrainei era aşteptată şi previzibilă. Va îmbogăţi şi mai mult Statele Unite ale Americii şi va ruină şi mai mult Ucraina, omorând şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev".

Filosofia lui Trump de a conduce America şi lumea ca pe o uriaşă afacere nu mai are prea mulţi aderenţi printre republicanii americani. „America first” şi alte lozinci nu mai reuşesc să păcălească pe americani, care înţeleg că în lumea de azi America nu se poate izola, nu-şi poate reduce rolul la „emitentă de facturi”, cum crede Trump!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite