Vladimir Putin, ultimul dictator al unei ţări importante. Elita politico-militară rusă l-a părăsit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Putin pierde războiul cu Ucraina pentru că s-a dovedit complet defazat faţă de lumea în care trăim. N-a înţeles nimic din globalizarea economică, finaciară  şi comercială, din solidaritatea economică şi militară a lumii libere. După EuroMaidan, Ucraina a devenit parte a lumii libere, democrate, pe care Putin n-o înţelege şi n-o acceptă. Şi-a propus să impună o nouă ordine mondială, bazându-se pe armata sa.

Care s-a dovedit incapabilă să ocupe Ucraina. Sfârşeşte ca orice dictator, părăsit de toţi.

Creaţie a KGB-ului, Putin a trăit şi trăieşte într-o lume paralelă

Şi Putin, ca şi mulţi alţi conducători de state, trăiesc în „wishful tinking”. Crede doar ce vrea el să creadă, se crede cel mai inteligent şi informat, indiferent ce-i spun cei din jurul său. Multe cadre de conducere ruse i-au spus că e o eroare gravă declanşarea războiului cu Ucraina, dar el n-a vrut să asculte.

  • A lipsit total motivarea, justificarea războiului. Argumentele cu denazificarea, demilitarizarea Ucrainei, că ucrainienii sunt ultranaţionalişti n-au avut efect asupra elitei ruse, şi nici asupra unei mari părţi a populaţiei.
  • Putin n-a anticipat reacţia lumii libere. N-a înţeles că economia Rusiei este legată comercial, financiar, de restul lumii. N-a înţeles ce efecte drastice pot avea sancţiunile economice ale lumii libere asupra economiei Rusiei, implicit asupra nivelului de trai din Rusia. Armata Rusiei a comis grave crime de război împotriva civililor, femeilor cu copii în braţe, ceea ce îl scoate pe Putin definitiv din lumea civilizată.
  • Putin n-a anticipat determinarea armatei şi populaţiei Ucrainei de a-şi apăra ţara, de a-şi continua drumul spre occidentul în care se respectă democraţia şi drepturile oamenilor. Preşedintele Zelensky a constituit un factor de agregare şi încurajare a armatei şi populaţiei Ucrainei pe care puţini l-ar fi anticipat.
  • N-a anticipat ajutorul financiar şi în armament pe care NATO şi America îl vor acorda Ucrainei. Cu aceste ajutoare, Ucraina face praf „celebra” armată a Rusiei.
  • Putin n-a înţeles că nici măcar China nu riscă să se supună sancţiunilor economice, într-o lume globalizată. În consecinţă, China a ales să rămână neutră.
  • Armata rusă s-a dovedit prost organizată şi echipată, spre disperarea lui Putin, care o credea invincibilă. Lovită şi de armamentul modern furnizat de ţări din NATO şi de America, armata rusă a capotat lamentabil.
  • Au dispărut ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Marelui Stat Major, Valeri Gherasimov. Cel mai probabil au demisionat, ca să nu-şi asocieze numele cu crimele de raboi comandate de Putin. Cu excepţia lui Lavrov, ministrul de Externe, şi Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, nu mai vedem în spaţiul public voci importante care să sprijine războiul lui Putin.
  • Ameninţarea cu arme nucleare, fie ele şi tactice, nu stă în picioare pentru că ofiţerii şi militarii aflaţi în lanţul declanşării lor nu sunt nebuni să-şi condamne familiile la moarte, pentru că aşa vrea Putin. Este puţin probabil ca Putin sa apeleze la arme chimice sau la o nucleară „mică”.
  • În timp ce comunicarea internă, a armatei ruse, s-a dovedit a fi la pământ, comunicarea generală, prin internet şi reţelele sociale a lămurit societatea rusă în ce aventură nenorocită a aruncat-o Putin.

Ce urmează?

Deja armata Rusiei nu mai avansează în teritoriul Ucrainei, ba chiar este respinsă de armata ucrainiană în anumite zone, precum la Kiev. Aprovizionarea cu armament, hrană şi combustibil a armatei ruse din Ucraina nu funcţionează. Canalele de aprovizionare sunt tăiate de armata Ucrainei.  Armata rusă n-a fost pregătită pentru un război de lungă durată.  Este posibil  ca în câteva zile să se ordone retragerea din Ucraina, iar Putin să dispară în debaraua istoriei,  cu coada între picioare.

Important este ca societatea rusă să fi înţeles că zeci de mii de militari şi civili şi-au pierdut viaţa din capriciile unui nebun, Vladimir Putin. Nebun, în sensul că nu înţelege sensul şi mersul lumii moderne.

Speranţa este că acest episod sângeros, pentru ambele popoare, să fie un duş rece pentru cei din societatea rusă care încă mai trăiau cu sindromul „tătucului”.

Lumea a evoluat, mulţi tineri ruşi învaţă în universităţi din occident, oligarhii ruşi ştiu cum se folosesc reţelele comerciale şi financiare dintre Rusia şi restul lumii.

Majoritatea elitei politico-militare a Rusiei anticipat dezastrul spre care se îndreaptă Rusia, şi acum nu ştie cum s-o dreagă.

Putin, care se credea „buricul” lumii având în spate o armată invincibilă, şi care şi-a dorit ca toată lumea să facă sluj la picioarele sale, se vede acum  hulit şi dispreţuit în propria ţară şi în întreaga lume. Nu cred că mai trece mult timp până când elita Rusiei îi va face vânt, ca răspuns la morţii provocaţi de un om care nu  înţelege lumea în care trăim.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite