VIDEO Mama şi dentistul care abuzează copilul! Live!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăim în ţara unde părinţii încă îşi lovesc cu brutalitate copiii acasă sau oriunde s-ar afla crezând că aşa îi vor disciplina, crezând că educaţia se face cu bătăia. Zilele acestea mai toate televiziunile au redat cazul unui copil de vreo 7 ani la dentist lovit de propria mamă în prezenţa medicului, care uluitor acceptă, încurajează şi chiar incită la violenţă.

„Hai că eu îl ţin, dă-i o palmă” este îndemnul stomatologului din Sibiu către mamă pentru a opri copilul „isteric” şi a-i face o injecţie! După minute în şir de intimidări, apostrofări, ameninţări, îmbrânceli („Termină că acum o iei peste ochi. Vezi că o iei acum. Închide gura! Păi eu ce fac aici cu tine? Termină, copile”) mama îşi loveşte copilul. Întreaga scenă a fost filmată de telefonul doctorului şi a ajuns pe internet. „Hai acum că te filmez eu de nu te vezi, să vadă lumea ce rău eşti”, îi spune medicul puştiului.

În tot acest timp, copilul plânge, ţipă, refuză tratamentul şi se zbate pe scaunul chinuitor. Filmul conţine imagini cu efecte emoţionale. Adulţii în poziţie de autoritate şi putere consideră copilul isteric, iar scopul lor unic era aplicarea tratamentului. Despre efectele asupra psihicului copilului nimeni nu se întreabă, nici românii nu au înţeles rostul consilierii psihologice sau necesitatea prevenirii unor afecţiuni şi controlul medical periodic.

Copil bătut de mamă pentru că nu vrea să stea la dentist. Medicul a filmat tot


A doua zi medicul însuşi face o declaraţie presei din care se observă explicaţiile sale extrem penibile, lipsite de orice profesionalism, etică sau cod deontologic. El nu regretă nimic, nu face dovadă că îşi cunoaşte meseria şi nici că are niscaiva abilităţi de lucru cu copiii, ba chiar se revoltă zicând „eu nu am cărţi de colorat”. Am propus într-o emisiune la Antena 1 să facem o chetă şi să-i cumpărăm individului ceva materiale educaţionale. Problema dacă are capacitatea de a le folosi. 

El şi-a făcut datoria. Ori ceea ce uită acest medic şi alţii asemenea: că actul terapeutic nu se îndeplineşte cu orice risc, nici cu traumatizarea unui minor. Mi-a fost dat să constat în nenumărate rânduri că atunci când ajungi pe mâna medicului (de orice specializare) nu mai eşti om şi nu mai ai demnitate, eşti pacient şi în consecinţă tratat cu superioritate, aroganţă, ignoranţă, dispreţ şi răceală. Presa ne-a descoperit şi cazuri macabre când pacienţii fără sute de euro în buzunare sau aparţinând unor clase socială sau etnii au fost neglijaţi de medici ajungându-se până la erori medicale şi moarte!  Statistica Colegiului Medicilor cu referire la sancţiunile în aceste situaţii de cele mai multe ori ne arată rezultate gen „mustrare” sau „luarea unui procent X din salariu.”

Reacţia de la Sibiu a Colegiului Medicilor Dentişti:

Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Sibiu, Wilhelm Sukost, a declarat că acest caz va fi analizat pentru a se stabili „dacă este o problemă în atitudinea medicului". Adică dumnealui observă clar comportamentul medicului şi răspunde cum ne-am obişnuit „urmează să analizăm”. Ce să analizezi, frăţicule? Tot el declară că faptul cel mai grav este publicarea pe internet a filmării, nu actul în sine, nu abuzul medicului.

„Actul medical este un act confidenţial şi secretul profesional trebuie să fie o conduită pentru toţi medicii. Faptul că acest eveniment s-a întâmplat şi a fost atât de mediatizat este în urma unei greşeli, a celui care a efectuat actul şi a şi publicat... postarea lui nu este o chestiune uzuală şi nici deontologică", a declarat Wilhelm Sukost. Ruşinos, domnule medic! Ruşinos!

Adică în zilele când în locurile civilizate se discută despre calitatea actului medical şi respectul pentru pacient în ţara noastră încă aplicăm legea bâtei.

Statistica abuzurilor în România

Că românii îşi lovesc copiii nu este o practică excepţională, dimpotrivă una extrem de uzuală (la sat, la oraş, în familiile sărace şi bogate, la oamenii cu şcoală cât şi la intelectuali). Într-un studiu din 2013 al organizaţiei „Salvaţi Copiii” în colaborare cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale am citit cifre incredibile.

63% dintre copiii chestionaţi au susţinut că sunt bătuţi acasă de părinţii lor, însă doar 38% dintre părinţi au recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie. Dintre toate abuzurile fizice în 18% din cazuri s-a folosit nuiaua şi 13% cureaua. Corecţii precum „lovitul uşor cu palma, urecheala” nu sunt percepute de părinţi ca fiind acte din sfera abuzului fizic şi încă una tare: 20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului.

Studiul sociologic la nivel naţional se numeşte „Abuzul şi neglijarea copiilor” şi s-a desfăşurat în 11 judeţe, 58 de localităţi şi 1.500 de familii. Desigur, ca în orice self-report cifrele sunt subraportate, realitatea e mult mai crudă.

Protecţia copilului

Jurnaliştii sibieni au fost extrem de activi şi interesaţi de acest caz. Chiar eu am răspuns prin interviuri pentru TVR, Digi tv, RTV şi Antena 1. 

După ce au contactat medicul, părinţii, colegiul dentiştilor, jurnaliştii, au ajuns şi la Protecţia Copilului. Ce credeţi? Acelaşi răspuns standard sărăcăcios, rigid şi nesatisfăcător oferit de instituţile statului „DGASPC Sibiu a demarat o anchetă vizând acest caz. „Am solicitat şi sprijinul IPJ Sibiu pentru identificarea mamei minorului iar în urma anchetei, în funcţie de rezultate vom stabili măsurile ce se impun”, a declarat Adriana Stanciu, purtător de cuvânt al DGASPC Sibiu.

Mi-e tare teamă că totul se va rezolva tacit şi fără nicio sancţiune corectă şi eficientă sau cu impact. Că nici părinţii, nici medicul nu vor primi ceva. Şi autorităţile uită că pasivitatea lor înseamnă complicitate la act şi o încurajare pentru viitoarele astfel de situaţii tragice. Că nimic nu se va schimba în România! Alţi români au rămas uimiţi când autorităţile suedeze i-au luat cei trei copii de acasă deoarece băieţelul cel mic s-a plâns că este bătut de părinţi. În Europa nu te joci cu bătaia! Legea se aplică. La noi?

Legea de Protecţie a Copilului

Românii încă nu cunosc legea, nici nu o respectă şi nici nu este aplicată. Românii nu îşi respectă propria persoană şi nici măcar integritatea şi demnitatea proprilor odrasle. În Legea 272/2004 şi modificată prin Legea 257/2013 se precizează clar ce înseamnă abuz.

Românii dacă citesc legea, pot afla că prin abuz nu se înţelege doar cel fizic, adică vătămarea corporală ci este abuz emoţional, abuz psihologic, abuz economic şi abuz sexual. Neglijarea se pedepseşte.

Prin abuz asupra copilului se intelege orice actiune voluntara a unei persoane care se afla intr-o relatie de raspundere, incredere sau de autoritate fata de acesta, prin care sunt periclitate viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului si se clasifica drept abuz fizic, emotional, psihologic, sexual si economic.(art 89)
Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva abuzului, neglijarii, exploatarii, traficului, migratiei ilegale, rapirii, violentei, pornografiei prin internet, precum si a oricaror forme de violenta, indiferent de mediul in care acesta se afla. (Art 85)

Cât timp va mai trece până când vom învăţa ce înseamnă umanitate, demnitate, respect şi le vom preţui? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite