Victor Ponta: „Ce câştigă statul român dacă stă dl Popescu în închisoare?“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici că se putea o întrebare mai ridicolă. Şi mă abţin să folosesc epitete mai dure. Sunt posibile mai multe traduceri ale acestei întrebări, importante pentru a înţelege încotro bate Victor Ponta, referitor la proiectul de lege de amnistie şi graţiere.

- Se referă, după cum spune, la graţierea dlui Popescu. Dar este un caz umanitar grav? Nu are cine să-i îngrijească copiii minori? Nu are bani din care să trăiască familia, e grav bolnav şi nu mai are mult de trăit? Nimic din toate acestea. Atunci, ce-i califică exact pe dl. Popescu şi Gigi Becali pentru graţiere?

- Pentru că este un „simbol” al României, sugerează Victor Ponta, e cunoscut în toată lumea, de la Barcelona la Istambul.

Aşa, adică toate „simbolurile” României pot să fure, să facă evaziune, cu graţiere automată? Şi ce înseamnă „simbol”, sportivi (Ilie Năstase, Ion Ţiriac, Nadia Comăneci, Ivan Paţaichin, Gheorge Hagi, familia Becali, etc.), artişti cunoscuţi, scriitori, academicieni, cine intră în categoria „simboluri”? Măcar să facem o listă, undeva, să ştie oamenii să se apuce de furat.

Dar marii politicieni, Năstase, Dragnea, Fenechiu, Chiuariu, Nicolescu, Voiculescu, Chitoiu, Voicu, etc., sunt şi ei simboluri ale României? Eventual simboluri politice?

Iar puşcăria să rămână doar pentru „nesimboluri”, pentru găinari, pentru infractori de doi bani, care fură sub 100.000 de euro, doar pentru aceştia să funcţioneze celebra „fiat justiţia pereat mundus” (să învingă justiţia, de-ar fi să piară lumea). Doar pentru căţei, nu şi pentru dulăi.

Pentru un jurist pare cel puţin ciudat să nu ştie că pedeapsa se aplică pentru reeducarea celui căzut în păcat, dar şi ca un avertisment pentru cei care ar dori să se dedea la fapte penale.

Ce-ar crede milioane de tineri? Dacă ai bani şi putere politică nu te poate atinge justiţia sau, dacă te atinge, te scoate Ponta din închisoare!

-În fine, s-o fi gândit Victor Ponta să eliminăm de tot pedepsele pentru furt, corupţie, evaziune din banul public. Să rămână doar faptele penale referitoare la mediul privat, crime, violuri, nu şi cele legate de bugetul de stat. Aici se poate fura în voie, fără riscul de a fi pedepsit, dacă ajungi la putere.

Lucrurile sunt mai clare, dacă le plasăm în alt registru.

Din declaraţiile lui Victor Ponta transpare ultimatumul pe care l-a primit de la baronii săi penali, şi nu puţini (Dragnea, Oprisan, Nicolescu, Mazăre, Constantinescu, Nichita, Bunea Stancu, mulţi alţii), să-i salveze de puşcărie şi justiţie, sau nu mai pornesc motoarele maşinăriei de partid care câştiga alegerile europarlamentare.

Ultimatumul este clar, transmis în mai multe rânduri şi are ca termen 1-15 aprilie.

Fără maşinăria de adus voturi, mai cu sacoşele, cu găleţi, cu promisiuni, cu ameninţări, cu minciuni, PSD se va trezi cu un scor catastrofal la alegerile din 25 mai.

Ponta ştie foarte bine cum funcţionează şi importanţa maşinăriei de adus voturi.

Iar baronii rosii-penali nu înţeleg cum în ţara lor şi cu partidul lor la putere, trebuie să dea socoteală justiţiei, în locul şefului de partid unde aduc obolul  cu bani şi voturi. Nu înţeleg şi basta.

Aici trebuie căutată şi una din cauzele ruperii USL. Crin Antonescu a intuit reacţia devastatoare internă şi externă şi s-a opus vehement proiectului de lege privind amnistia şi graţierea. Una e să te critice liberalii din opoziţie si alta să te critice partenerul de guvernare.

O intuieşte şi Ponta, dar nu are ce face, fără aportul în bani şi voturi a baronilor penali e un om mort, politic vorbind.

Tot speră într-un conflict în Ucraina, astfel încât să treacă neobservată legea aceasta atât de cerută de baroni.

Termenele de retrimitere la Parlament, eventual de contestare la CCR, apoi de promulgare (nu cred să existe temeiuri de neconstituţionalitate într-o astfel de lege), acoperă la limită perioada până la 15 aprilie, astfel că Ponta trebuie să treacă la acţiune imediat. Poate chiar săptămâna aceasta sau viitoarea.

Rămâne să vedem dacă reacţia internă şi externă, costurile politice ale acestei legi de amnistie şi graţiere, pot fi gestionate de către actuală putere, sau praful şi pulberea se va alege de guvernul Ponta III şi de USD.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite