UVIM (Ziua a doua) Reunirea celor două state româneşti – Securizarea graniţelor NATO şi EU

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea de Vara Izvorul Muresului

A doua zi a dezbaterilor de la Izvorul Mureşului pentru românii de pretutindeni are în centru tematica Reunirii celor două state româneşti, ca obiectiv naţional dar şi european de securizare a graniţelor estice a NATO şi ale Uniunii Europene.


Ora 18:00 Participanţii la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului au discutat despre posibila aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

George Simion, liderul Platformei Civice Acţiunea 2012, a ţinut să-i întrebe pe eurodeputatul Andi Cristea şi pe Valeriu Săhărneanu, deputat în Parlamentul de la Chişinău, despre numărul de ani necesar ca Rep. Moldova să se integreze în Uniunea Europeană. 

Andi Cristea s-a ferit să ofere o dată exactă, argumentând că eventuala aderare a Rep. Moldova la Uniunea Europeană depinde în primul rând de progresele care vor fi făcute în Rep. Moldova.

Săhărneanu este însă mai optimist. Acesta a declarat că, în contextul evoluţiilor recente din regiune, "n-aduce ziua cât aduce ceasul". 

“Eu cred că avem o ocazie foarte bună în 2019, dar se poate şi mai înainte. Acum lucrurile se schimbă în această regiune. (...) Eu presupun că în 2015 poate fi realizat acest obiectiv, sigur că acasă trebuie să ne facem temele foarte bine”, a spus deputatul din Rep. Moldova.

Ora 12.00 În cadrul dezbaterilor de astăzi, participanţii au abordat şi chestiunea redobândirii cetăţeniei româneşti. 

Potrivit informaţiilor oferite către Andrei Tinu, vicepreşedintele Autorităţii Pentru Cetăţenie, în ultimii cinci ani s-au acordat în medie 60.000 de cetăţenii, cu un vârf în anul 2012 când peste 70.000 de persoane şi-au primit cetăţenia română. 

În anul 2006 erau un milion de cereri de solicitare a cetăţeniei române, iar până în 2008, la simplificarea legii se acordaseră doar 100.000 de cetăţenii, a completat deputatul Eugen Tomac.

În acest context, Eugen Tomac a precizat că dacă taxele consulare, acum în valoare de 500 Euro, vor fi reduse, atunci numărul celor care vor dori să redevină cetăţenii români va fi foarte mare.


Ora 11:30 Cristian Diaconescu (candidat la alegerile prezidenţiale):

"Astăzi, datorită dezvoltărilor la Est şi datorită abuzului împotriva dreptului internaţional pe care l-a făcut Federaţia Rusă în Ucraina, Republica Moldova este ameninţată. Acum, este momentul în care România trebuie să arate dacă ştie să îi apere pe românii de dincolo de Prut. Nu e simplu, dar acum se separă între oameni de stat şi politicieni de duzină!"

Citiţi aici întreaga declaraţie a prezidenţiabilului Cristian Diaconescu.

Ora 10:00 George Simion, liderul Platformei Civice Acţiunea 2012, a subliniat că Tinerii Moldoveii sunt dovada clară că tinerii din Republica Moldova vor unirea cu România. În ceea ce priveşte problemele românilor din jurul graniţelor, acesta a spus că " de îndată ce vom acea o Românie unită, se va acorda o mai importanţă acestor comunităţi vitregite". În continuare, Natalia Gribineţ, reprezentat al organizaţiei Tinerii Moldovei, a prezentat pe scurt acţiunile la care membrii acestei structuri au participat.

Deputatul Eugen Tomac: "Nu ar trebui să ne fie teamă să declarăm că România nu este întreagă astăzi". Tomac a mai spus că la Chişinău există o clasă politică care priveşte mai mult înspre Bruxelles decât spre Moscova.

"Cred că în ultimii ani s-au făcut paşi spre importanţi, dar avem nevoie de acţiuni concrete pentru a face ca distanţa dintre cele două maluri ale Prutului să fie din ce în ce mai mică", a mai spus Tomac.

Deputatul a subliniat că, în stânga Prutului, propaganda Federaţiei Ruse ţine în şah Rep. Moldova". Acesta a mai amintit că, dincolo de Prut, mai există încă probleme legate de lipsa presei în limba română, în timp ce presa în limba rusă este prezentă în proporţie de 80%.

"Eu nu am niciun dubiu că unirea se va face. Depinde de noi când", a mai spus Eugen Tomac.

Europarlamentarul Andi Cristea despre reunirea Rep. Moldova cu România:

"Cred că reunirea este un obiectiv naţional. Este o decizie prerogativă a societăţii de dincolo de Prut. Şi vreau să nunanţez aici pentru că ieri s-a făcut referire la un interviu pe care l-am acordat şi în care am spus că susţin integrarea europeană a Republicii Moldova şi nu reunirea: social-democraţii din Parlamentul European susţin integrarea europeană şi nu unirea. Nu există grup politic în PE în care unirea să fie o prioritate pe agendă". 

Programul general al celei de a doua zi este următorul:

- reunirea Basarabiei cu România, obiectiv naţional al românilor; dar al clasei politice de pe cele două maluri ale Prutului?;

- reunirea celor două state germane, model bună practică europeană pentru reunirea celor două state româneşti;

- lansarea campaniei Lunile Tricolorului - desfăşurarea de către PU Acţiunea 2012 a unui tricolor lung de 150 de m ce va trece prin mai multe oraşe ale României şi apoi la Chişinău;

- stabilizarea frontierii NATO şi EU, obiectiv major al celor două state româneşti;

- conflictul transnistrean şi operaţiunile de destabilizare ale Republicii Moldova, pericole majore pentru NATO şi EU.

La discuţii vor participa reprezentanţi ai societăţii civile, Cristian Diaconescu (candidat la alegerile prezidenţiale), eurodeputatul Andi Cristea (propus pentru şefia Comisiei pentru relaţii cu Republica Moldova a Parlamentului Europen), deputaţii Aurelian Mihai şi Eugen Tomac, senatorul Marcel Bujor(comisiile de specialitate de la Camera Deputaţilor şi Senatul României), deputatul Valeriu Saharneanu(Republica Moldova), Andrei Tinu(vicepreşedinte al Autorităţii pentru cetăţenie) şi mulţi alţii.

Citiţi aici şi despre soarta românilor din Ucraina şi care sunt trimişi pe front să lupte în timp ce ucrainienii din Est părăsesc terenul de luptă. Declaraţiile au fost făcute în prima zi a Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului de către reprezentanţii comunităţiii româneşti din Nordul Bucovinei şi Bugeac.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite