Urmează încă un război, Israel-Iran?

0
Publicat:

Ar fi o consecinţă a atacului israelian de luni seara, asupra unei anexe a ambasadei Iranului la Damasc, atac în care au murit personalităţi înalte ale Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC). Avioane F-35 ale Israelului au lansat rachete fix asupra anexei ambasadei  în care se aflau înalte personalităţi ale IRGC.

Atacul israelian de luni seara

Principalul personaj iranian eliminat, Mohammad Reza Zahedi, este un important comandant al Forței Quds ce aparţine IRGC.

„Forța Quds este una dintre principalele organizații ale regimului iranian responsabile pentru desfășurarea de activități letale secrete în afara Iranului, inclusiv operațiuni asimetrice și teroriste”, potrivit Centrului Național de Contraterorism al SUA (NCTC).

De la început este de remarcat nivelul informaţiilor deţinute de Israel, care a ştiut anexa amabasadei Iranului de la Damasc în care se găseau înalte personalităţi ale IRGC. A distrus doar o clădire aparţinând ambasadei, deci statului iranian, nu tot complexul ambasadei.

În al doilea rând, nu există în Siria „sponsorizată” militar de Iran, mijloace de apărare antiaeriană care să păzească obiectivele siriene, dar şi iraniene, de atacuri aeriene externe, în speţă ale Israelului.

Zahedi era un lider important pentru acțiunile Iranului Orient. El juca un rol-cheie pentru relația dintre Iran și gruparea libaneză Hezbollah, susținută și finanțată de Teheran, precum şi relaţia cu Hamas, şi alte grupări islamice teroriste. Probabil Moscova se bucură, ea însăşi victima unor terorişti islamişti, în masacrul de la Crocus.

Nu e prima oară când se întâmplă asemenea atac.  În 2020,  un atac american l-a ucis pe Qassem Suleimani, șeful Forței Quds, care se ocupă de operațiunile militare și de informații externe ale Iranului.

Ce urmează

Iranul a promis că va reacţiona, „dur”, decisiv, la atacul israelian. A mai promis şi în trecut acelaşi lucru, fără să facă ceva împotriva Israelului. În ziua de 7 octombrie, 2023, când s-a produs atacul Hamas împotriva Israelului, Iranul a „ordonat” Hezbolah, pe care îl sponsorizează, să atace Israelul. Nu s-a întâmplat nimic, Hezbolah a ştiut la ce se expune dacă atacă direct trupele Israelului.

Rezultă că armata iraniană, capacităţile sale militare, sunt mult inferioare celor ale Israelului. Ce să facă, să trimită rachete şi drone, care vor fi doborâte imediat de Iron Dome, sistemul de apărare antiaeriană a Israelului? Să încerce o invazie cu trupe terestre, care vor fi imediat anihilate de aviaţia Israelului?

Deşi i-a fost distrusă o porţiune din statul Iran, armata Iranului nu prea are ce să facă, fiind net inferioară armatei Israelului.

Pe de altă parte, dacă nici acum nu încearcă să replice militar acţiunii Israelului, Iranul îşi pierde şi bruma de credibilitate pe care o mai are, pentru că i-a fost atacat direct  teritoriul naţional, prin anexa ambasadei de la Damasc.

Un atac direct cu rachete a Iranului asupra Israelului, l-ar obliga pe acesta să reacţioneze în aceeaşi  măsură, fie cu rachete fie cu aviaţia care este net superioară aviaţiei Iranului. Şi de aici mai este un pas până la declanşarea unui război Israel-Iran.

Israelul va fi sprijinit de America

Deşi Israelul este primul care a atacat o parte a teritoriului iranian, anexa ambasadei de la Damasc, nu văd cum America s-ar deroba de ajutorul militar pentru Israel, pentru că şi ea îi consideră pe iranienii din IRGC terorişti.

O acţiune militară simultană a Iranului şi a Hezbolah, împotriva Israelului, va aduce în mod sigur portavioane americane în estul Mediteranei, care vor interveni, la nevoie, împotriva trupelor terestre sau aeriene ale Iranului şi Hezbolahului.

Şi posibilul conflict militar Israel-Iran, va demonstra că „legea” în Orientul Mijlociu o face cel mai bine înarmat, echipat şi cu tehnologie avansată.

Să mai adăugăm şi faptul că Israelul deţine arme nucleare?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite